TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips OLED+936 (65OLED936/12)

Hat-trick från Philips

Med superläcker bildkvalitet, färgsprakande Ambilight och saftigt ljud från Bowers & Wilkins bjuder Philips OLED+936 på extraordinära TV-upplevelser. Men det är klart, det kostar!

Av / 2022-03-13 - 10:00
Philips OLED+936 (65OLED936/12)

Ljud & Bild tycker

  • Philips OLED+936 ger förstklassiga bildupplevelser, med god hjälp av Ambilight-ljuset på baksidan. Ljudet är också bland de allra bästa i klassen.
  • Philips borde erbjuda den här modellen i något större än 65 tum! Priset är relativt högt, men då får du också ett komplett, integrerat ljudsystem. OLED+936 stöder bara VRR upp till 4K/60 Hz.

Philips är i en ganska unik position som TV-tillverkare, de har tillgång till en del patenterade tekniker (inklusive omgivningsljuset Ambilight), på samma gång som det är helt fritt för dem att samarbeta med vem de vill när det gäller bild, design och inte minst ljud. Detta har resulterat i flera förträffliga TV-modeller, med en potent mix av funktioner, snygg design och höga prestanda. Modellen vi tar oss an här, OLED936, är ännu ett exempel på det!

Philips OLED+936

OLED+936 introducerades hösten 2021, men är rent tekniskt en 2021/2022-modell eftersom Philips följer en lite annorlunda lanseringsplan än konkurrenterna. Den har den bästa OLED-panelen från LG Display, kombinerad med den potenta bildprocessorn P5 AI Dual Picture Engine.

Inte nog med det: genom att lägga till en rejäl Atmos-soundbar från Bowers & Wilkins under TV:n anser Philips att de har lyckats ge den en extra dimension – därav det lite klumpiga namnet ”OLED+”.

Obs! Förutom 65-tummaren vi har testat finns OLED+936 i 48 och 55 tum, som alla använder samma högtalarsystem. Det finns också en storebror till OLED+936 som heter OLED+986. Den har en fysiskt större soundbar från Bowers & Wilkins, fast utan inbyggda Atmos-höjdkanaler.

OLED936 F2 011 OLED936 RFT51
<
>
Philips OLED+936. (Foto: Philips)

Läcker design

Designmässigt får Philips OLED+936 helt klart maxpoäng i vår bok. Den har en slimmad och lyxig design som känns gedigen och genomtänkt när vi skruvar ihop den. Byggkvaliteten är felfri.

Annons

Längst ned sitter högtalaren från Bowers & Wilkins, en kompakt soundbar som delvis är klädd i textil från danska Kvadrat. Den är en integrerad del av sockeln, vilket ger TV:n ett smart, futuristiskt uttryck. Det ser betydligt snyggare ut än att ha en separat soundbar liggande framför skärmen.

Philips OLED 936 DSC 1245 DSC 1209
<
>
Anslutningarna hålls gömda bakom ett lock, och ledningarna kan dras ned dolda genom basen. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Philips har länge valt Android-systemet till sina TV-modeller, men har hittills inte tagit steget till den senaste Google TV-versionen, som bland andra Sony har gjort. Philips använder i stället den snarlika men något äldre Android 10-versionen.

Användargränssnittet känns enkelt och effektivt. Direktsända TV-kanaler och streaming-tjänster som Netflix, Disney+ och HBO Max ligger lått åtkomliga på startmenyn. Röststyrning via Google Assistant finns också, med hjälp av en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen.

OLED936 har utmärkt formatstöd, inklusive HDR-formaten Dolby Vision och HDR10. Det finns även Dolby Atmos-surroundljud via den integrerade soundbar-högtalaren.

Philips OLED 936 remote
Philips OLED+936 har en påkostad fjärrkontroll med läderklädsel (Muirhead) och bakgrundsbelysta knappar. (Foto: Audun Hage)

 HDMI 2.1 på två av ingångarna – men begränsad VRR-funktion

OLED+936 har fyra HDMI-ingångar för anslutning av externa videokällor, men bara två av dem stöder den senaste HDMI 2.1-standarden. Normalt skulle en av dessa användas för att ansluta en extern soundbar – men eftersom Philips-skärmen redan har ett integrerat ljudsystem har du i praktiken två tillgängliga HDMI 2.1-kontakter – tillräckligt för både Xbox och Sony PS5 om det behövs.

Apropå gaming så är det värt att notera att OLED+936 bara stöder VRR (Variable Refresh Rate) upp till 4K/60Hz. Den här funktionen justerar kontinuerligt bildhastigheten för att anpassa sig till grafiken från datorer och spelkonsoler.

Philips meddelade tidigare i år att de ska uppdatera vissa 2021-modeller (inklusive OLED806/856 som vi har testat) med VRR upp till 120 Hz, men det gäller tyvärr inte toppmodellerna med dubbel videoprocessor.

Philips-skärmen har för övrigt ett särskilt spelläge med kortare fördröjning, som vi uppmätte till cirka 18 millisekunder. Det är bra, men inte rekordlågt.

Fyrsidig Ambilight

Ambilight är en mångårig Philips-specialitet och en av anledningarna till att märket har många lojala fans. OLED+936 är utrustad med färgade lysdioder på baksidan, som ger ett stämningsfullt ljus på väggen bakom TV:n.

Ljuset kan även synkroniseras med Philips smarta Hue-lampor som i princip gör det möjligt att lysa upp hela rummet i färger som matchar handlingen på skärmen. I testet nöjde vi oss med vad skärmljuset klarade av på egen hand, och kan skriva under på att det ger en ganska fängslande upplevelse!

Du kan välja ett antal olika inställningar för ljuset och hur snabbt det ska byta färg. Allt från en mer statisk lounge-belysning till ett dynamiskt actionfyllt ljus som ändras snabbt i takt med handlingen på skärmen.

Philips OLED 936 4 sided Ambilight
Philips OLED+936 är utrustad med fyrsidigt Ambilight-ljus på baksidan. Den ger en stämningsfull effekt, oavsett om du väljer att montera TV:n på väggen eller ställa den på en bänk. (Foto: Audun Hage)

 

Bildkvalitet

Philips 936 är utrustad med den nya och mer ljusstarka Evo OLED-panelen från LG Display. Samma som bland annat LG själva använder i sina bästa TV-apparater. Så vad är det egentligen som gör att Philips sticker ut? Svaret ligger i bildbehandlingen.

Philips är kända för att ha ett mer liberalt förhållningssätt till videobearbetning, de lägger manken till för att göra bilden skarpare och mer kontrast- och färgrik. I vissa fall kan det verka lite överdrivet, och går stick i stäv med den puristiska filosofi vi ser hos andra TV-märken där det handlar om att tillvarata konstnärliga avsikter.

Å andra sidan – ibland kan lite extra ”krydda i såsen” vara precis vad som behövs!

Faktum är att många av de äldre serierna och filmerna (utan 4K och HDR) kan se lite grå och trista ut med dagens mått mätt, speciellt när de är uppblåsta på en stor och avslöjande OLED-skärm. I sådana fall kan lite starkare bildbehandling göra underverk.

I Philips OLED+936 kan man själv bestämma hur påträngande bildbehandlingen ska vara. Man kan välja mellan allt från det superkorrekta Filmmaker Mode, som stänger av de flesta av bildförbättringarna, till det turboladdade Vivid Mode, där videoprocessorn går på högvarv. Det finns också ett separat Ideal Mode som automatiskt anpassar sig efter videoinnehållet. Ett ISF-läge för professionell kalibrering finns också på plats.

 

DSC 1330 DSC 1332 DSC 1335 DSC 1336 DSC 1337 DSC 1339
<
>
(Foto: Audun Hage)

Bildkvaliteten är definitivt i highend-klassen och kan absolut mäta sig med andra toppmodeller som Sony A90J och LG OLED G1. Den har alla välbekanta kvaliteter på plats, med en nästan bottenlös svartnivå och gnistrande kontrast. Den ljusstarka OLED-panelen passar också väl för att titta på TV i ljusa omgivningar.

Philips OLED 936 Max Verstappen F1
Philips OLED 936 ger utmärkt bildkvalitet med hög kontrast. Här från Formula 1: Drive to Survive S4E1 på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Philips-skärmen har en utmärkt bild med modernt videoinnehåll – bland annat ser nya serier som The Mandalorian (Disney+) och Formula 1 Drive to survive (Netflix) helt gnistrande ut, med nyanserade färger och suverän kontrast.

Men allra mest imponerande är hur OLED+936 hanterar lite äldre videomaterial. Under testets gång besökte vi många olika streamingtjänster, bland annat HBO Max. Amerikanska HBO är kända för sina kritikerrosade serier, men det är ett känt faktum att bildkvaliteten inte alltid håller samma höga nivå!

Vi upptäckte att Philips gjorde ett suveränt jobb med de lite äldre filmerna och serierna – utan att det blev för överdrivet. Vi testade bland annat med Auto AI-läget, som anpassar bildbehandlingen automatiskt, till ovan nämnda Vivid-läge. Det senare förstärker både kontrast och färgmättnad, plus lägger till en artificiell HDR-effekt. Rörelserna blir också supermjuka. Då är vi långt borta från det superneutrala och korrekta, men det ser definitivt livligt ut!

Ljudkvalitet

Även om det finns mycket att säga om bildkvaliteten har OLED+936 också ett ljud som sticker ut bland konkurrenterna. I våra öron är den integrerade högtalaren från B&W en fullträff.

Den uppdaterade B&W-högtalaren ska ha fått en högre signalupplösning via HDMI eARC, och använder en ny Dolby Multistream-avkodare. Dessutom är högtalarelementen fintrimmade sedan förra utgåvan (OLED+935), som vi testade med fina resultat 2020.

B&W-högtalaren målar upp en massiv, stor och tätt sammanhängande ljudbild som sträcker sig långt bortom dess fysiska mått. Ljudåtergivningen växer med innehållet och ger faktiskt en förvånansvärt bra stereoeffekt med musik. Bowers & Wilkins ljudingenjörer har verkligen fått till det.

Vi får höra en mycket klar och tydlig röståtergivning, som är väl synkroniserad med läpparna på skärmen. Här finns också en övertygande Atmos-surroundeffekt: när vi höjer volymen på westernfilmen The Harder They Fall kan vi höra hur kulorna viner förbi våra öron, så att vi nästan vill ducka!

Det enda man möjligtvis kan sakna är en lite fetare djupbas. Philips lagt till möjligheten att ansluta en trådbunden (inte trådlös) aktiv subwoofer via en analog utgång på baksidan. Detta har vi inte testat, men vi kan tänka oss att en B&W ASW608 eller någon annan kompakt sub ger en utmärkt, efterlängtad boost i basregistret.

Obs! På grund av hur B&W-högtalaren är utformad kan ljudet lätt reflekteras mot TV-bänkens ovansida. Man kan därför tjäna mycket på att flytta runt lite på TV:n. Vi fick renast ljud när högtalaren var helt i linje med bordskanten.

Det går också bra att hänga upp TV och soundbar på väggen. Då bör du läsa vår guide om väggmontering av TV!

OLED936 BS TWEETER BOWERS WILKINS LOGO RGB 011
Soundbar-högtalaren från B&W är försedd med uppåtriktade Atmos-kanaler för att ge en större surroundkänsla. Den har också B&W:s berömda ”tweeter on top”-diskant till centerkanalen. (Foto: Philips)

 

Slutsats

Philips OLED+936 är en väldigt läcker och välgjord TV. Designmässigt är den en av de snyggaste modellerna på marknaden, med en stilig högtalare integrerad i sockeln.

Ljudet är oerhört övertygande med både tal, musik och film. Bildkvaliteten på OLED-skärmen är kontrastrik med utmärkt ljusstyrka för att vara OLED. Pricken över i är Ambilight-ljuset som utvidgar bildkänslan till stora delar av rummet.

Anslutningsmöjligheterna är också bra, även om garvade spelare nog kan sakna stöd för 4K/120 Hz VRR. Det enda vi egentligen saknar är att Philips rullar ut en ännu större 77-tummare!

Läs också Philips lanserar splitter ny OLED-TV Nykomlingen OLED807 har både ny OLED-panel, uppgraderad videoprocessor och mer avancerat Ambilight-ljus.
Karakter
Philips OLED+936 (65OLED936/12)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild