TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips OLED809 (65OLED809/12)

Färgglad TV-underhållning

Philips mest populära OLED är tillbaka i en ny 2024-version: OLED809 är en TV med skyhög underhållningsfaktor.

Av / 2024-10-18 - 08:00
Philips OLED809 (65OLED809/12)

Ljud & Bild tycker

  • Philips OLED809 har en lysande bildkvalitet med bra kontrast och mjuka rörelser, och det stämningsskapande Ambilight-ljuset gör upplevelsen ännu bättre.
  • Philips-skärmen har inte den häftigaste ljusstyrkan och får nöja sig med att två av fyra HDMI-ingångar har den senaste 2.1-standarden.

Tro det eller ej, men det har faktiskt gått nästan tio månader sedan vi blev introducerade för Philips 2024 TV-modeller första gången, redan i januari. Philips har tagit god tid på sig att rulla ut årets TV-modeller till butikerna och till oss testare. Men den som väntar på något gott… brukar det väl heta? Hur som helst, nu är nykomlingen OLED809 redo att visa vad den kan!

Philips OLED 809 10
Philips OLED809 har en slimmad design, med en tunn ram. Flera av skärmstorlekarna har en mittmonterad fot som går att vrida. (Foto: Philips)

Philips OLED809: höga prestanda i premiumklassen

800-serien har länge varit en av de populäraste TV-modellerna från Philips. Den uppdaterade 2024-versionen med OLED EX-panel utlovar en maximal ljusstyrka på 1 300 nits, tillsammans med tresidig ”Next-Gen” Ambilight-belysning. En ny åttonde generationens P5 AI-videoprocessor ska se till att hålla koll på bildbehandlingen.

Rent utseendemässigt har OLED809 klara släktdrag med fjolårsmodellen OLED808. Skärmen har en trådsmal ram i en mörkgrå färg. Philips har även behållit den praktiska vändbara foten, utom på 77-tumsmodellen som har två extra stabila fötter. Annars vet vi att många föredrar att väggmontera sina Philips-skärmar.

OLED809 finns i skärmstorlekar från 42 till 77 tum, så oavsett om du har ett stort vardagsrum eller en liten gillestuga kan du fylla den med en OLED-bild och ett häftigt bakgrundsljus på väggen.

Philips OLED 809 05
Men om du väljer 77-tummaren så står den stadigt på två ben. (Foto: Philips)

Tresidig Ambilight

Philips TV-apparater har en inbyggd fördel som syns extra tydligt nu när höstmörkret lägger sig. Vart vi än går är det lätt att se genom alla fönster att färgrikt LED-ljus blir allt populärare i nordiska vardagsrum, och det ser ännu mer spektakulärt ut när färgerna ändras i takt med det som händer på TV-skärmen.

Annons

Vi pratar så klart om det färgglada omgivningsljuset Ambilight, som har varit Philips varumärke i åratal. OLED809 kallas nu för en ”Ambilight TV” för att betona att detta är en framträdande egenskap. Det finns givetvis konkurrenter som har liknande lösningar, men de kräver att du monterar dit externa LED-lister.

OLED809 har den nya generationen Ambilight-belysning, med lysdioder monterade på basksidan av sidorna och toppen. Vill du däremot ha fyrsidig Ambilight så får du gå upp ett snäpp till och satsa på storebror OLED+909.

Tyvärr är det inte längre möjligt att fjärrstyra Philips Hue-glödlampor, som man kunde med tidigare generationer. Det konceptet tillhör numera Signify-divisionen, som säljer den separata Philips Hue Sync Box.

Philips OLED 809 01
Philips OLED809 har tresidig Ambilight (vänster, höger och topp), medan storebror OLED909 har Ambilight på fyra sidor. (Foto: Philips)
Läs också Slut på Philips Ambilight+Hue? Nya Philips Ambilight TV-modeller kommer inte längre att ha direkt fjärrstyrning av Hue-glödlamporna, hävdas det.

Användning och funktioner

I år har Philips introducerat operativsystemet Titan OS i en del TV-apparater, men i OLED-modellerna behåller de det välkända Google TV. Det har ett brett utbud av appar och streamingtjänster och startskärmen lär se bekant ut för de flesta. Du kan spara dina egna användarprofiler och skräddarsy skärmen efter dina egna preferenser, inklusive en separat meny för barnen.

Philips betonar att årets modeller ska vara ännu bättre för gaming, tack vare stöd för upp till 144 Hz skärmfrekvens med VRR. OLED809 har ett särskilt snabbt bildläge för spel, plus en Game Bar-meny med relevanta inställningar.

OLED809 stöder både HDR10+ och Dolby Vision (även för spel), förutom Dolby Atmos och DTS:X på ljudsidan. Det ser till att massor av modern underhållning presenteras i högsta möjliga kvalitet.

Fjärrkontrollen med Bluetooth och USB-C har också fått en liten ansiktslyftning och är väldigt praktisk, bland annat genom en programmerbar knapp. Vi märker att TV:n reagerar snabbt på kommandon. En annan god nyhet är att Philips-skärmen nu stöder Apple Home och AirPlay 2, så att du kan styra och dela innehåll från iOS-enheter.

Bland anslutningarna har det däremot inte hänt så mycket sedan sist. Philips nöjer sig fortfarande med två av fyra HDMI-ingångar i 2.1-standarden på den här modellen.

En av kontakterna fungerar även som eARC-port, så om du kopplar in en soundbar har du egentligen bara en ingång kvar. Vilket innebär att du har begränsat med plats för avancerade spelkonsoler med 4K/120 Hz-videosignaler. Det är värt att notera att konkurrenter som Samsung S90D och LG OLED C4 redan erbjuder full bandbredd på alla fyra ingångarna.

Philips OLED809 LB 1 scaled 1
Philips OLED809 kör det välbekanta användargränssnittet Google TV. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Det är på bildarenan som striden ska utkämpas och här måste sägas att OLED809 kommer väl rustad.

Philips OLED-modeller har varit extra populära just på grund av deras rika färger och starka kontrast, väl ackompanjerat av Ambilight. Och det får vi i överflöd med OLED809. Bildkvaliteten är verkligen knivskarp och kommer att tilltala dem som gillar en fräsch bild och inte rynkar på näsan åt lite extra krydda.

Medan många TV-tillverkare är nästan religiöst fokuserade på ”Director’s Intent” (regissörens avsikt) och försöker bevara en studiokorrekt bild, har Philips valt en lite mer lös och ledig attityd. De anser att mycket av dagens varierade innehåll (särskilt äldre inspelningar) tjänar på en extra vända i videoprocessorn. De gillar att använda processorkraften för att förbättra bildkvaliteten så mycket som möjligt. Och i det här fallet snålar de inte på färgerna!

I den nya Netflix-dokumentären Mr. McMahon, om wrestling-cirkusenen WWE, finns det många tillbakablickar från 90-talet. En del av inspelningarna har ganska usel kvalitet, men Philips-skärmen lyckas förbättra skärpan och jämna ut rörelserna så att de ser riktigt briljanta ut.

Philips OLED809 L&B (6) Philips OLED809 L&B (5)
<
>
Netflix: Mr. McMahon. (Foto: Audun Hage)

Smart bildbehandling

OLED809 är utrustad med en ny generation AI-videoprocessor som heter P5. Finurligt nog ska AI i det här fallet inte vara en förkortning för Artificial Intelligence, utan Ambient Intelligence. Det handlar om att Philips-skärmen snabbt ska kunna ställa om sig beroende på miljö och innehåll, och anpassa ljusstyrka, kontrast och färger efter förutsättningarna.

Det så kallade AI-bildläget är ganska smart, eftersom det kan analysera videoinnehållet och bestämma rätt bildläge utifrån detta. Du kan också gå in och definiera vilket läge du föredrar, och spara detta för olika innehåll och videoingångar. På så sätt kan du vara säker på att få det läge du gillar bäst, utan att behöva pilla med fjärrkontrollen varje gång.

Det dynamiska bildläget Crystal Clear ger en ganska saftig bild, med mycket uppiffade färger och konstlat hög skärpa. Men vissa äldre produktioner kan tjäna på en sådan vitamininjektion.

På sin tid var HBO-serien Band of Brothers en oerhört imponerande produktion, men den kan verka lite tam med dagens ögon. Då kan du byta till Kristallklar och ge krigsdramat lite mer färg och liv.

Med det sagt är nog det lagom återhållsamma Hemmabio-läget mer i vår smak, på ett varierat utbud av innehåll. Vi gillar också att Philips ger möjlighet att finjustera inställningar som rörelsekompensation på ett sätt som vi föredrar. Och för den som vill ha OLED809 professionellt kalibrerad finns ett separat Calman-läge.

Philips OLED809 L&B (4)
<
>
OLED809 har strålande bildkvalitet och flera praktiska bildlägen. Du kan också låta ”AI” välja rätt bildläge. (Foto: Audun Hage)

Bra kontrast och mjuka rörelser

Precis som sin föregångare utmärker sig OLED809 med en kontrastrik och färgstark bild, med skarp och brusfri bildbehandling. Svärtan är förstås mörk som på alla OLED-skärmar, eftersom varje liten pixel i panelen kan tändas och släckas individuellt behövs inget bakgrundsbelysning och det bidrar till suverän kontrast. Alla färger och grå nyanser kan visas mot en helt svart bakgrund, vilket ger bilden ett fantastiskt djup.

OLED809 har också väldigt smidiga och sömlösa rörelser och lyckas bevara skärpan nästan oavsett vilka manövrar som utförs på skärmen. Man kan följa panoreringar och rörelser i bilden utan uppbrytningar eller flimmer.

Philips OLED809 LB 2 scaled 1
Ambilight-ljuset gör upplevelserna fängslande med filmer och TV-serier: De tuffa krigsscenerna i HBO-serien ”Band of Brothers” får nytt liv på Philips-skärmen. (Foto: Audun Hage)

Medel-ljusstyrka

OLED809 använder i princip samma typ av OLED-skärm som föregångaren OLED808, en så kallad ”EX”-panel från LG Display. Och när det gäller rena siffror så levererar OLED809 ingen märkbar prestandaökning från förra årets modell.

Ljusstyrkan uppmättes till exempel till cirka 850 nits i ett 10 %-fönster, vilket är dugligt för att vara OLED men inte mycket högre än föregångaren. En 2024-konkurrent som LG OLED C4 klarar drygt 1 000 nits, detsamma gäller Samsung S90D som vi testade nyligen.

Philips-skärmen har dock tillräckligt med ljusstyrka för de flesta miljöer och tittarförhållanden, även om den kanske saknar lite tryck i HDR-filmernas effekter. För fans är det bra att konstatera att Philips även har storebror OLED+909, som använder en ”MLA” OLED-panel som är ännu ljusstarkare.

Ambilight är grädden på moset

OLED-skärmar är kända för sin kontrastrika bild, och den kan faktiskt vara påfrestande för ögonen ibland, speciellt när det är mörkt på kvällen. Då är Ambilight-ljuset en riktig välsignelse eftersom det hjälper till att göra bildupplevelsen lite mer ögonvänlig. Vår erfarenhet är att Ambilight gör upplevelsen både mer behaglig och effektfull. I den senaste generationen är ljussättningen mycket väl synkroniserad med handlingen.

Ljudkvalitet

Philips är kända för att de satsar på bra ljudkvalitet. OLED809 är inte lika påkostad som highend-modellerna, men är ändå utrustad med en rejäl uppsättning högtalare. Det sitter bra stereohögtalare i underkant av skärmen, samt ett baselement på baksidan.

Ljudet är definitivt godkänt, mer än så. Vi märker direkt att TV:n kan spela högt och rent, med bra klarhet i hela frekvensregistret. Röster framträder tydligt, så att det är lätt att hänga med i dialoger. Det finns också bra fyllighet i basen, så att musik och ljudeffekter känns livliga. Det finns ingen speciell surroundeffekt, men låter åtminstone tillräckligt bra för vanligt TV-tittande.

Som alltid rekommenderar vi en separat soundbar för att få full glädje av filmer och serier med surroundljud. Philips-skärmen stöder både Dolby Atmos- och DTS:X-ljudbehandling och kan skicka ut ljudsignalerna via HDMI eARC-utgången.

Obs! Om du vill ha ännu bättre TV-ljud utan att behöva lägga en slant på en separat soundbar kan det vara värt att ta en titt på storebror OLED+909 som har en mer påkostad högtalarlösning från Bowers & Wilkins.

Slutsats

Philips OLED809 är ännu en i raden av lysande OLED-skärmar från Philips. Som vanligt uppskattar vi framför allt den fina kombinationen av OLED-bildkvalitet med hög kontrast, utmärkt bildbehandling och stämningsskapande Ambilight-ljus. Detta är en formel som har visat sig leverera gång på gång.

Philips har också gjort några små men trevliga uppdateringar sedan föregångaren OLED808. Ljusstyrkan är inte klassledande och för somliga är det en brist att Philips nöjer sig med HDMI 2.1 på två av fyra ingångar. Men sammantaget är OLED809 ändå ett bra TV-köp som är lätt att rekommendera.

 

Läs också OLED-triangeldrama i premiumklassen OLED är ofta en garanti för hög bildkvalitet, men vilken av dessa tre är det allra bästa köpet?
Karakter
Philips OLED809 (65OLED809/12)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild