TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips OLED808 (65OLED808)

Finputsad favorit

Philips har uppdaterat sin OLED-storsäljare med en rad nya finesser. Det har gjort en bra TV ännu bättre – men inte på allt.

Av / 2023-09-28 - 09:00
Philips OLED808 (65OLED808)

Ljud & Bild tycker

  • Philips OLED808 levererar en gnistrande bra bild som har saftig kontrast och mjuka rörelser, med god hjälp av det stämningsskapande Ambilight-ljuset.
  • Ambilight-ljuset är lite reducerat jämfört med föregångaren, nu finns det rader av ljus på tre av fyra sidor.

Philips TV har en särställning på den nordiska marknaden, där det finns ett par utvalda modeller som ger väldigt höga prestanda för pengarna. Bland dem hittar vi 800-serien med OLED-skärmar, som nu har fått ytterligare ett tillskott!

Philips OLED808

2023 års modell OLED808 bygger på den populära OLED807 från förra året. Förutom en modern OLED-panel har den ett färgsprakande Ambilight-ljus, uppdaterat Google TV-gränssnitt samt flera efterlängtade gaming-funktioner. Allt drivs av en ny P5 AI- videoprocessor (7th Gen).

OLED808 finns i en lång rad skärmstorlekar: Utbudet börjar på 42 och sträcker sig hela vägen upp till 77 tum. Tänka sig, nu kan du få en köks-TV och en bio-storskärm med Ambilight!

Vi har testat 65-tummaren, men du kan räkna med liknande prestanda från de andra modellerna. Enda undantaget är att 42- och 48-tummaren har en något lägre maximal ljusstyrka än de stora.

Philips OLED808
Philips OLED808 (Foto: Philips)

Tresidig Ambilight

Utseendemässigt har Philips-skärmen ett stramt och slimmat utseende. Samtidigt är designen lite mindre ”flashig” än modellen den ersätter.

Annons

Silver och spegelblankt krom har ersatts av en mer diskret mörkgrå färg. Foten i mitten har blivit plattare och smalare, men kan fortfarande vrida skärmen åt önskat håll horisontellt.

I övrigt kännetecknas OLED808 förstås av Ambilight-omgivningsljuset på baksidan. Detta har varit ett Philips-varumärke i flera år och består av lysdioder som projicerar färgat ljus på väggen bakom skärmen.

Årets modell kan skryta med en ny generation Ambilight, som ska ha avancerade lysdioder på toppen och sidorna. Samtidigt har Philips tagit bort den fjärde raden med lampor på undersidan av skärmen!

Detta kan tyckas vara ett steg bakåt, för vi minns tydligt hur fyrsidig Ambilight briljerade på föregångaren, med en snygg gloria av ljus runt hela skärmen. Det såg extra bra ut när TV:n hängde på väggen.

I gengäld har denna generation av Ambilight en mycket bra färgåtergivning som följer handlingen på skärmen jämnt och sömlöst.

Videoprocessorn kan nu styra varje enskild lysdiod i stället för grupper om tre. Detta är för övrigt samma ljus som används i den dyrare modellen OLED+908, som också får nöja sig med tresidig Ambilight.

Obs! På den här generationen av Philips Ambilight går det inte längre att synkronisera med Philips Hue-lampor som man kunnat tidigare (så kallad Ambilight+Hue).

Philips OLED808 (10)
<
>
Philips OLED808 får nöja sig med tresidig Ambilight, till skillnad från föregångaren OLED807 som hade Ambilight på fyra sidor. Men ljuset har fortfarande en fängslande effekt. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Philips har använt sig av Android-användargränssnittet i många år och den stora nyheten på årets modell är att de – äntligen – har tagit steget till den nya Google TV-plattformen!

Både det allmänna användargränssnittet och menysystemet har fått en märkbar ansiktslyftning.

Google TV har ett brett urval av appar och tjänster och ger skräddarsydda, personliga rekommendationer om aktuellt innehåll.

Dessutom har Philips gett sina egna undermenyer en finputsning. Bild- och ljudinställningarna går att nå snabbare än tidigare – och de täcker inte längre hela skärmen när man vill göra en ändring. Tack för det, Philips!

Årets fjärrkontroll verkar däremot mindre påkostad. Den gamla hade både ”skinnöverdrag” och bakgrundsbelysning, men OLED808-fjärren är mer standard-plast. Och knapparna är fortfarande inte de bästa att trycka på.

 

Philips OLED808 6 scaled
OLED808 är uppdaterad med det nya användargränssnittet Google TV, som ger ett brett urval av appar och personliga rekommendationer. (Foto: Audun Hage)
Philips OLED808 remote scaled
Philips OLED808 har en Bluetooth-baserad fjärrkontroll som liknar förra årets The One. (Foto: Audun Hage)

 

Anslutningar och formatstöd

Som vanligt har Philips-skärmen fyra HDMI-ingångar, men det är fortfarande bara två av dem som stöder de senaste HDMI 2.1-finesserna.

Detta är inte ovanligt bland dagens TV-modeller (konkurrenter som Sony A80L får också nöja sig med 2.1 på två av fyra), men det är värt att påpeka att till exempel LG OLED C3 och Samsung S90C har full bandbredd på alla fyra.

Philips har däremot ett par trevliga uppdateringar på gaming-fronten, till exempel kan man nu spela i Dolby Vision HDR i upp till 120 Hz. Det finns också ett dedikerat spelläge med kort fördröjning, som vi mätte till cirka 13 ms.

Samtidigt ger VRR FreeSync Premium och G-Sync (48–120 Hz) en mjuk spelupplevelse utan hackningar.

OLED808 stöder för övrigt HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+ Adaptive. Båda dessa videostandarder har en ström av dynamisk metadata, vilket tillåter större variation i kontrast. På så sätt kan du vara säker på att det mesta av innehållet visas i bästa tillgängliga format.

Philips OLED808 2 scaled
OLED808 ger också utmärkt bildkvalitet med modernt HDR-videoinnehåll. Med stöd för till exempel Dolby Vision ser ”Drive to Survive” riktigt snyggt ut. (Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

Många har förälskat sig i Philips OLED-modeller just på grund av bildkvaliteten. Det kan bero på att företaget har valt en lite annorlunda filosofi än många av de andra TV-tillverkarna. I stället för att jaga så studiokorrekta bilder som möjligt lägger de stor vikt vid att förbättra bilderna optimalt.

OLED808 använder i princip samma typ av OLED ”EX”-panel som sin föregångare, som på sin tid fick kraftigt förbättrad ljusstyrka. Videoprocessorn P5 AI är däremot ny – nu av sjunde generationen – och har fått flera knep som kan boosta bildupplevelsen.

Den tillgängliga processorkraften används flitigt för att förbättra kontrast och färg, finjustera skärpa och brusreducering samt jämna ut rörelser. Och det kan faktiskt vara det smarta valet för en mängd olika innehåll. Hur som helst kan du dyka ner i inställningarna och välja den bild du föredrar.

Det dynamiska bildläget Vivid har nu bytt namn till Crystal Clear, men Philips kunde lika gärna ha kallat det ”Ludicrous mode”, för här handlar det om maximalt tryck! Ibland är det dock precis vad som behövs, för att höja bildupplevelsen och adrenalinet lite.

Särskilt lite äldre produktioner i SDR och med HD-upplösning får ett rejält lyft med det här bildläget, ibland kan man misstänka att det är tvättäkta 4K HDR!

Vi upptäckte till exempel att de tidiga säsongerna av HBO-serien Ballers blev betydligt mer engagerande i Crystal Clear-läget. Underhållningen är bra, men produktionskvaliteten på de tidiga säsongerna är inte den bästa, då kan det vara lockande att piffa upp bilden lite.

Philips OLED808 (11) Philips OLED808 (3)
<
>
Philips-skärmen har en effektiv bildbehandling där du kan välja mellan olika bildlägen, allt från Crystal Clear till det mer neutrala Filmmaker Mode. (Foto: Audun Hage)

Philips-skärmen gör ett utmärkt jobb med att framhäva detaljer utan att gå överstyr. Hud och hår glittrar lite mer, himlen blir lite blåare och Dwayne ”The Rock” Johnsons tänder blir ännu lite mer kritvita, men det är liksom okej. Det är ju trots allt underhållning – och vi befinner oss i Miami!

När man däremot vill tona ner det hela och hellre se filmen eller serien precis som producenten tänkt sig så finns det ett mer neutralt hemmabioläge och Filmmaker Mode, förutom ett särskilt Calman-läge för kalibrerade inställningar. Fast det här kan se märkbart ”tråkigare” ut när man har vant sig vid Crystal Clear.

Philips OLED808 utmärker sig med en allmänt ljus, skarp och färgstark bild, med stabil och brusfri bildbehandling. Ljusstyrkan uppmättes till cirka 950 nits i ett 10 %-fönster i Crystal Clear och 666 nits i hemmabioläge.

Det är inte lika hög ljusstyrka som de allra häftigaste highend-skärmarna lyckas klämma ur sig, men helt i klass med till exempel LG OLED C3. Det ger mer än tillräckligt med ljusstyrka för de flesta miljöer och visningsförhållanden, samtidigt som det är bra tryck i högdagereffekterna i HDR-video.

Obs! Philips har också den dyrare modellen OLED+908 i sortimentet, den är utrustad med den uppdaterade ”MLA” OLED-panelen som klarar ännu högre bibehållen ljusstyrka.

Svärtan är givetvis kolsvart, som på de flesta OLED-skärmar – eftersom alla de små pixlarna i panelen kan slås på och av individuellt behövs inget bakgrundsbelysning, och detta bidrar till suverän kontrast. Alla färger och nyanser av grått kan tecknas upp på en helt svart bakgrund, vilket ger ett sagolikt djup i bilden.

Det verkar som om Philips har tagit till sig en del av feedbacken de fick från föregående generation, för detaljnivån i svart har förbättrats och färgövergångarna är ännu jämnare.

OLED808 har också väldigt mjuka och sömlösa rörelser, där den lyckas bevara skärpan nästan oavsett vilken manöver som görs på skärmen. Man kan följa panoreringar och rörelser i bilden utan uppbrytningar eller flimmer.

Sammantaget levererar Philips OLED808 en strålande bildkvalitet, ett snäpp upp från sin föregångare – och det är absolut ingen nackdel.

Philips OLED808 7 1 scaled
Det är ingen tvekan om att Ambilight bidrar till en livligare bild. Som här med Barbie-filmen och Margot Robbie. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

OLED808 har inget speciellt avancerat ljudsystem under huven, men det är ändå ett steg upp från budgetmodellerna. Här finns integrerade högtalare på undersidan, kombinerat med en extra bashögtalare på baksidan.

Har Philips lyckats förbättra ljudet från föregångaren? Vi hade inte 807-modellen i testrummet för direkta jämförelser, men i våra öron låter det så.

Röster framträder bättre och den separata basen verkar piggare än tidigare. TV-ljudet kan spela högt och tydligt och låter helt dugligt för både musik och ljudeffekter.

Skulle du ändå bli sugen på en soundbar är det bra att veta att Philips-skärmen stöder både Dolby Atmos- och DTS:X-ljudbehandling och kan överföra ljudsignalerna via HDMI eARC-utgången.

Obs! Om du vill ha ännu bättre TV-ljud utan att lägga pengar på en separat soundbar kan det vara värt att kolla in storebror OLED+908 som har ett mer påkostat högtalarsystem från Bowers & Wilkins på undersidan.

Läs också Här är höstens nya TV-modeller från Philips Släpps i oktober, med ljud från Bowers & Wilkins.

Konkurrenter

En påkostad OLED-TV som denna saknar naturligtvis inte konkurrenter, och det finns gott om utmanare premiumklassen. Om du är en inbiten spelare med en eller flera spelkonsoler på hyllan är LG OLED C3 en bra kandidat, eftersom den har ännu bättre anslutningsmöjligheter. Ett annat alternativ är Sony A80L, som har minst lika bra bild och ännu bättre inbyggt ljud än Philips OLED808 – fast till ett lite högre pris. Men ingen av dem har Ambilight, förstås!

Läs också Knivskarp OLED-TV från Sony Läcker bildkvalitet och Sonys pigga ljudsystem gör att A80L ger härliga TV-upplevelser.

Slutsats

Precis som sin föregångare är Philips OLED808 en utmärkt ”allround”-OLED-TV med tjusig bildkvalitet och flera finesser som lyfter både bilden och användarupplevelsen.

Bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre än OLED807, men Philips har fintrimmat bildbehandlingen tillräckligt mycket för att hålla jämna steg med konkurrenterna. Dessutom känns användargränssnittet snabbt och enkelt, nu med modernt Google TV ombord.

Somliga tycker kanske att det är lite tråkigt att Philips har tagit bort den fjärde raden av Ambilight-ljus, men OLED808 är fortfarande ett bra TV-köp som vi lugnt kan rekommendera.

Karakter
Philips OLED808 (65OLED808)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild