TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Philips OLED+ 935 (65OLED935)

Vinnande kombination

Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!

Av / 2020-12-29 - 13:00
Philips OLED+ 935 (65OLED935)

Ljud & Bild tycker

  • Philips OLED935 erbjuder suverän bildkvalitet och stämningshöjande Ambilight-belysning, samt en mycket övertygande ljudupplevelse.
  • Det enda vi saknar är stöd för de senaste HDMI 2.1-funktionerna, som kunde ha gjort OLED935 ännu mer relevant för spel.

Philips OLED935 är den senaste och bästa OLED-TV:n Philips kan erbjuda modellåret 2020/21. Vi pratar om en fullfjädrad toppmodell med 4K OLED-panel och färgglada Ambilight-lampor på alla fyra sidor! Under TV:n har de hakat på en seriös soundbar från Bowers & Wilkins, och inuti sitter en topp-trimmad version av videoprocessorn P5. Allt detta skapar förväntningar på en TV-upplevelse utöver det vanliga, och det får du också: Här är det bara att spänna fast säkerhetsbältena…

I det här testet har vi koncentrerat oss på 65″-modellen av OLED935, men det är värt att nämna att Philips-skärmen också finns i en mindre 55”-utgåva, plus en extra kompakt 48-tummare. Alla tre använder samma högtalarpaket, så med undantag för skärmstorleken kommer både designen – och prestanda – att vara mycket lika.

Philips OLED 935 wall mount
Philips OLED+ 935. (Foto: Philips)

Philips OLED+ 935 – design

Trots en diger lista med utrustning har Philips lyckats hålla formgivningen smal och läcker. OLED935 har ett stramt och rätlinjigt utseende som vi förknippar med de flesta OLED-TV. Det finns också påkostade detaljer i polerad krom, liksom högtalaren som är klädd i Kvadrat-tyg, vilket bidrar till ett exklusivt utseende.

Philips OLED935 brackets scaled 1 Philips OLED 935 stand 1 scaled 1 Philips OLED 035 stand 2 scaled 1
<
>

Philips har också lyckats väl med att integrera högtalaren i sockeln, eller rättare sagt ÄR högtalaren sockeln. Den fästes vid TV-delen med hjälp av ett kraftigt förkromat metallfäste, vilket garanterar att den står stadigt på underlaget. Om du föredrar väggmontering levereras den med ett anpassat fäste som hänger ljudlimpan direkt under. Sättet Philips och B&W har löst detta på verkar väldigt genomtänkt, och den färdiga lösningen är långt mer elegant än att ha en separat, lös soundbar bredvid.

Användarvänlighet och finesser

Philips 65OLED935 kommer laddad med 9.0-versionen av Android. Denna version har blivit snabbare och mer TV-vänlig: Både live-TV-kanaler och appar som YouTube och Netflix är snabbt tillgängliga via startmenyn, liksom den nyligen lanserade Disney+. Däremot måste Philips tills vidare klara sig utan Apple TV+ på applistan. Röststyrning via Google Assistant är också möjligt, via inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen.

Annons

Fjärrkontrollen är ny för året. Philips har äntligen hört våra böner, och uppgraderat till en Bluetooth-baserad fjärrkontroll! Den nya kontrollen reagerar betydligt snabbare och är framför allt mindre riktningskänslig än sin föregångare. Vi märker också att TV:n reagerar blixtsnabbt på kommandon.

OLED_935_LP_LFT_GOOGLE_ASSISTENT_RGB Philips-OLED-935-remote-scaled
<
>
OLED935 använder den senaste fjärrkontrollen från Philips, som nu har fått Bluetooth-kommunikation. (Foto: Audun Hage)

OLED935 stöder HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+. Philips är tillsammans med Panasonic och TCL bland de få tillverkare som kan erbjuda båda de viktiga HDR-formaten. På så sätt kan du vara säker på att innehåll från till exempel Netflix, Amazon Prime och Disney+ kan ses i bästa tillgängliga kvalitet.

Det enda stället där OLED935 inte känns toppmodern är på anslutningsfronten. Philips-skärmen ståtar med fyra HDMI-ingångar av 2.0b-typ. Med undantag för ALLM (Auto Low Latency Mode – automatiskt spelläge) har alltså ingen av ingångarna de senaste HDMI 2.1-funktionerna. Philips kan inte heller erbjuda VRR (Variable Refresh Rate) eller 4K-video med 120 bildrutor per sekund.

Allt detta innebär att OLED935 inte är den mest spel-anpassade TV:n. Med drygt 30 millisekunder ”input lag” ligger den också några hack bakom de snabbaste skärmarna vi har testat, som Samsung Q80T och LG OLED CX.

Läs också LG OLED möter Samsung QLED i TV-duell Samsungs och LG:s nya tungviktsmodeller utlovar båda en vacker och slående bildkvalitet. Men vilka av dessa QLED- och OLED-skärmar är bäst? Allt är dukat för en utdragen TV-FIGHT!

Läcker bildkvalitet

Philips OLED935 är utrustad med en OLED-panel från LG Display – som vi också kan hitta i den mer prisvärda lillebrodern OLED805. Bildbehandlingen är dock något uppjusterad tack vare en ny och kraftfullare version av P5-processorn. Här får du alla bekanta OLED-kvaliteter, som bottenlös svartnivå, hög kontrast och glimrande färger – men också lite extra av allt det goda.

Philips OLED 935 picture quality scaled
Philips OLED935 ger knivskarp och kontrastrik bildkvalitet, hjälpt av det stämningsfulla Ambilight-ljuset. Här från Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive. (Foto: Audun Hage)

Kontrasten är, som på de flesta OLED:ar, formidabel. Här får du verkligen alla nyanser från mörkt till ljust, samt små subtila färgnyanser. Man kan enkelt upptäcka detaljer som är lätta att missa på mindre kapabla skärmar. OLED935 utmärker sig också med mycket god ljusfördelning och paneluniformitet, utan iögonfallande ojämnheter.

Philips-skärmen har också imponerande jämna och sömlösa rörelser. Den lyckas hålla ett skarpt fokus, även när blixtsnabba Formel 1-bilar rusar förbi på skärmen.

Nya P5-videoprocessorn

OLED935 använder fjärde generationen av den kraftfulla videoprocessorn P5, här i en ny och uppgraderad version jämfört med lillebror OLED805. Den använder så kallade neurala nätverk och maskininlärning från miljontals testklipp (från Philips egen databas) när den analyserar och förbättrar bilden. Skärpa, färgförbättring, kontrast och rörelser justeras i varierande grad, beroende på vilket bildläge du väljer.

Om du vill ha full gas från OLED-panelen kan du välja AI-inställningen. Då kör P5-processorn för full maskin, men det kan bli lite för mycket av det goda, med en något ”övernaturlig” färgrik, skarp och kontrastrik bild. Vi föredrar standard-inställningen, som ger något kallare och fräschare färger än neutralt, men bra kontrast och gott om ljusstyrka, samt superjämna rörelser. Vi tror att många kommer att trivas med detta läge för det mesta TV-innehållet.

OLED935 har också en ”Pure Cinema” inställning som minskar flimmer utan att orsaka någon artificiell såpopera-effekt. Vi föredrog den här inställningen för det mesta klassiska filminnehållet.

Philips har också inkluderat ett dedikerat bildläge för spel. Även om det inte är bland de snabbaste, visas det med god skärpa och mjuka rörelser. Dessutom justeras Ambilight-belysningen så att det följer grafiken och handlingen på skärmen extra noga.

Philips OLED 935 The Crown season 4 scaled
OLED935 kommer verkligen till sin rätt med modernt videoinnehåll i HDR-format. Tack vare det utmärkta formatstödet kan du njuta av det senaste innehållet från Netflix, Apple, Amazon samt Disney+ i maximal tillgänglig kvalitet.

Fyrsidigt Ambilight-ljus

Philips är fortfarande ensamma om att erbjuda den patenterade Ambilight-belysningen på sina TV-apparater. Lösningen består av små färg-lysdioder på baksidan av skärmen, som lyser upp omgivningen med färgerna från TV-skärmen. OLED935 ståtar med en extra ljuslist på undersidan, och skickar på så sätt ut färgerna på alla fyra sidor. Det är särskilt fördelaktigt om du väljer att väggmontera TV:n.

Ambilight sätter definitivt en extra piff på upplevelsen av film, serier och sport; dessutom bidrar det till att göra den kontrastrika OLED-bilden mer bekväm att vila ögonen på. Om du är bland dem som gillar att titta mycket på TV på kvällarna kan detta vara det perfekta valet. Philips har inkluderat en egen meny där du kan styra hur starkt ljuset ska vara och hur dynamiskt det ska följa handlingen på skärmen.

Philips OLED 935 Ambilight scaled
360 graders Ambilight: OLED935 har Ambilight-lampor både under, ovanför och på sidorna av skärmen. (Foto: Audun Hage)

Ljudplanka från Bowers & Wilkins

Det är inte ”vem som helst” som har stått för ljudåtergivningen i OLED935. Bowers & Wilkins är en traditionstung engelsk högtalarspecialist, och de har gjort mycket mer än bara låna ut sitt namn. Högtalardelen har utvecklats på B&W:s fabrik i nära samarbete med Philips designteam.

Ljudsystemet på OLED935 innehåller hela tio individuella högtalarenheter, och kännetecknas av den karaktäristiska diskanten som sticker ut ovanpå. Detta är en lösning vi ofta ser på B&W:s dyrare hifi-högtalare, och väljs eftersom det minskar diffraktioner och distorsion från det omgivande chassit.

Högtalaren använder en 3.1.2 konfiguration. Det betyder att den har en dedikerad centerkanal, samt separata kanaler för vänster och höger i fronten. Ovanpå sitter också separata Atmos ”höjdkanaler” som riktas upp mot taket, samt en 100×65 millimeters bashögtalare. TV:n har även subwoofer-utgång, så att den som vill ha ännu mer bas kan uppgradera med en aktiv subwoofer.

OLED 935 BS RFT TWEATER RGB
Ljudlimpan från B&W har både vänster-, höger- och mittkanaler, plus egna Atmos höjdkanaler. De syns knappt genom små perforeringar på ovansidan. Observera att själva högtalaren skjutits något framåt för att ge bättre frigång, så att höjdeffekterna kan reflekteras via taket. (Foto: Philips)

 

Ljudkvalitet

Samarbetet mellan de två tillverkarna har resulterat i ett antal välljudande TV-apparater. Men vi tror faktiskt att OLED935 kan vara den bästa hittills! Det första som slår oss är den starka och tydliga röståtergivningen.

Formel 1-dokumentären Drive to Survive har ett högljutt ljudspår fullt av vinande motorer, engagerade TV-kommentatorer och stressade teamledare. Dialogen tenderar ofta att drunkna i andra ljud, men med Philips/B&W kommer varje ord fram tydligt. Här är det inga problem att höra vad som sägs.

Kommentatorsrösterna kommer kristallklart ur högtalaren, och under intervju-rundorna med F1-förarna är det ungefär som att ha Sebastian Vettel och Louis Hamilton sittande i rummet framför oss! Även små förändringar i tonfallet hörs tydligt. Detta är ordentligt hi-fi TV-ljud!

Philips OLED 935 speaker
Sprängskiss av högtalaren i PhilipsOLED + 935. (Foto: Philips/B&W)

Vi är också imponerade av den goda kanalseparationen. Även om ljudplankan är relativt kompakt, målar den upp ett stort och luftigt ljudlandskap med en tydlig distinktion mellan vänster-, höger- och centrumkanaler. Varje liten ”ljudhändelse” är tydligt i mixen, och panorerande ljudeffekter låter trovärdigt.

Undertecknad är mycket känslig för dålig synkronisering mellan bild och ljud (så kallad lip sync). Vi kan dock slå fast att Philips/B&W kombinationen har en perfekt synkronisering av bild och ljud. Det resulterar i en bättre koppling mellan vad du ser och hör, och du behöver inte koncentrera dig för att höra vad som sägs. Det blir lättare att förstå vad producenterna försöker förmedla, helt enkelt.

Den integrerade ljudplankan har en bra fyllighet i basen. Med detta sagt finns det inget som kan ersätta fundamentet en ordentlig subwoofer kan ge. Om du är extra kräsen på ljud rekommenderar vi att uppgradera ljudet med en separat subwoofer. Bowers & Wilkins erbjuder flera kompakta subwoofers som matchar bra. Då får du TV-ljud i absolut toppklass!

Slutsats

På denna toppmodell har Philips gått hela vägen: bildkvaliteten från OLED-skärmen är helt enkelt underbar och får extra draghjälp av det stämningsfulla Ambilight-ljuset. Dessutom har de (med hjälp av Bowers & Wilkins) lyckats klämma ut sig en riktigt bra högtalare – faktiskt bland det bästa vi har hört av integrerat TV-ljud.

Allt detta bidrar till att göra OLED935 till en potent allround-TV, som faktiskt inte är avskräckande dyr när man ser till helheten. Philips-skärmen är inte perfekt vad gäller anslutningsmöjligheter, men är i gengäld så bra på bild och ljud att vi inte tvekar att ge den 6 stjärnor. En riktig dröm-TV, helt enkelt!

Karakter
Philips OLED+ 935 (65OLED935)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

2 reaktioner på ”Philips OLED+ 935 (65OLED935)”

  1. Klarar denna integrerade soundbar även konkurrensen från en vanlig surroundanläggning. Min erfarenhet av soundbars är att de inte alls håller måttet om man inte går upp över 10 kkr eller liknande. Så jag kör idag med en sub av Velo minivee, SA center med två mindre SA främre högtalare samt två mindre SA som satellit framför högre upp. Det låter sådär idag, helt ok men inte mer. Som jag minns det så är min första surround anläggning med Audio pro center med tillhörande Black Diamond frontar och en Sony surround receiver, allt från 2001, fortfarande svårslaget. Men hur klarar sig denna integrerade B & W med annan konkurrens som inte är integrerad med TVn. Jag har B & W i min XC60 och det låter galet bra, är det lika bra på denna TV så är valet givet… verkar vara svårt att hitta butik där man kan lyssna på denna…

    1. Hej Michael! Det är svårt att konkurrera med ett separat surroundsystem, där man har fysiskt separata högtalarkanaler runt, kraftfullare förstärkare, subwoofer etc. Det blir helt enkelt en annan klass. Med detta sagt är ljudet från B&W / Philips mycket väl anslutet / synkroniserat upp till skärmen, vilket också betyder mycket för ljudupplevelsen. Förutom att vara en praktisk plug & play-lösning med Atmos. Jag rankar åtminstone Philips OLED935 som en av de bästa inom integrerat ljud. Dessutom har du möjlighet att ansluta till din Velodyne Minivee om du vill 🙂 mvh Audun

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

Ljud & Bild