TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Philips 65OLED804

Kanonstarka färger

Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

Av / 2020-01-10 - 00:00
Philips 65OLED804

Ljud & Bild tycker

  • Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.
  • Stor och klumpig fjärrkontroll.

Philips har en lojal anhängarskara TV-fans som aldrig skulle drömma om att köpa en TV utan Ambilight. Det färgade ljuset har varit framgångsrikt i mer än 20 år, ända från starten under eran med blytunga bildrörsapparater. Och der ser ut att bara fortsätta, efter att Philips introducerade sin första OLED-TV med Ambilight.

OLED804 är den billigaste OLED-TV:n från Philips 2019. Den får klara sig utan påkostat ljudsystem från B&W, som du hittar de dyrare 934- och 984-modellerna – men i gengäld får du en läcker TV med superstark bilddynamik!

Design

OLED804 BS Wordmark

Utseendemässigt påminner Philips 65OLED804 mycket om föregångaren OLED803 från 2018. Och sämre förebild kan man ha! Philips-skärmen har ett stramt och stilrent utseende utan pråliga detaljer. Vissa tillverkare gillar att låta loggan stråla mot dig men Philips har gömt sin logotyp på en av fötterna.

OLED804 BS Stand
OLED804 vilar bara en centimeter över marken, på två pyttesmå kromade fötter. Minimalistisk, men ändå lite lyxigt. (Foto: Philips)

Precis som de flesta OLED-skärmar är OLED804 lövtunn i kanterna, men något tjockare på baksidan där elektroniken sitter. En tunn grå metallram omger själva skärmen, som vilar på två kromade metallfötter. Philips har, i likhet med bland annat Sony, valt att montera skärmen väldigt lågt: den svävar bara en dryg centimeter från bordsytan vilket gör det svårt att få plats med en soundbar-högtalare utan att täcka över en del av bilden. Så om du inte bara tittar på ”letterbox-filmer” får du hitta på en smart lösning, eventuellt hänga upp TV:n på väggen.

Annons

Användning och finesser

OLED804 LP F AndroidO

Philips 65OLED804 är en Android-TV och kommer laddad med 9.0-versionen av Googles operativsystem. Den senaste Android-versionen har blivit kvickare och mer TV-vänlig: Både direktsända TV-kanaler och appar som YouTube och Netflix ligger lätt åtkomliga på startmenyn. Det är också lättare att hoppa mellan olika typer av innehåll och fortsätta titta där man slutade. Röststyrning via Google Assistant finns också, tack vare en mikrofon i fjärrkontrollen.

OLED804 har brett formatstöd: Philips är tillsammans med Panasonic några av ett fåtal märken som kan erbjuda en OLED-TV med både HDR10+ och Dolby Vision, som är de två viktigaste HDR-formaten. Båda dessa videostandarder innehåller en videoström med dynamiska metadata som ger större kontrastvariation. På så sätt kan du vara säker på att allt kompatibelt innehåll (oavsett om det kommer från Netflix, Amazon Prime eller UHD Blu-ray) visas med sin maximala potential.

Philips har gjort ett särskilt spelläge, men det är inte bland de snabbaste vi har uppmätt: med drygt 30 millisekunder ”input lag” ligger OLED804 efter OLED-skärmarna från Sony, LG och Panasonic. Philips har inte heller VRR (Variable Refresh Rate) vilket gör TV:n till lite mindre spelkonsol-vänlig än exempelvis LG:s 2019 OLED-modeller.

Bildkvalitet

OLED804 LP RFT

Philips har precis som Sony och Panasonic förlitat sig på OLED-tekniken från LG Display. När så många tillverkare väljer samma panelteknik kan det vara svårt att sticka ut! Men Philips har ett par kvaliteter som gör att den utmärker sig bland sina konkurrenter.

Under huven finns företagets grymmaste bildprocessor P5 Pro – precis samma ”bildmotor” som du hittar i OLED984-toppmodellerna som kostar dubbelt så mycket. I många år har Philips varit kända för sin avancerade bildbehandling, och den senaste versionen av P5-processorn kan många trick när det gäller uppskalning, brusreducering och rörelseutjämning. Philips har också jobbat mycket med så kallad ”tone mapping” av HDR-material, vilket bidrar till att bevara detaljer i mörka och ljusa områden.

Jämfört med konkurrerande OLED-skärmar från LG, Sony och Panasonic har Philips valt en lite mer aggressiv bildbehandling. Andra tillverkare kanske är mer försiktiga och intresserade av att bevara originalinnehållet i sin ursprungliga form, men här används videobearbetningen för allt den är värd! Resultatet är en supertuff, men också ganska överdriven bild.

Det så kallade ”Vivid”-läget är Philips rekommenderade läge och använder alla avancerade bildprocesser. Men det hade lika gärna kunnat heta ”Loudness”! Alla kontroller verkar vara inställda på max. Vi tittar på nyinspelningen av Baywatch (med bland annat Zac Efron och Dwayne ”The Rock” Johnson i huvudrollerna) och det känns som om de biffiga livräddarna har fått en extra dos testosteron. Svetten glänser i ansiktena och den solbrända hyn glöder av orange spray-solbränna. Dessutom ser alla detaljer på skärmen (både i förgrunden och i bakgrunden) överdrivet skarpa ut. Många blir säkert imponerade av den här lite uppjazzade bildstilen, men för oss puritaner blir det i starkaste laget.

Lyckligtvis har Philips också lagt in ett par bildlägen som är mer neutrala, inklusive ett som är speciellt gjort för film. Här finns det bara en liten dos bildmässiga vitaminer och det är glädjande att se att det här läget fungerar superbra med det mesta innehållet. Philips-skärmen har en distinkt förmåga att göra så att nästan allt vi utmanar den med se levande och engagerande ut. Detta är särskilt tydligt med vanligt TV-innehåll, nyheter och direktsänd sport, som ofta tjänar på att piffas till lite.

Ambilight

OLED804 BS FrameCorner
Ambilight-ljuset bidrar till att förbättra upplevelsen samt göra det kontrastrika TV-tittandet mer angenämt för ögonen. (Foto: Philips)

Det stämningsskapande Ambilight-ljuset är en helt unik funktion för Philips. OLED804 är utrustad med små färgade lysdioder på toppen och sidorna som lyser upp väggen bakom TV:n i färger som följer handlingen på skärmen.

Du kan själv justera om ljuset ska följa handlingen snabbt och dynamiskt (till exempel med actionfilmer och spel), eller ge en mer långsam och stämningsfull bakgrundsbelysning. Med hjälp av Ambilight+Hue-funktionen kan du också synkronisera och förlänga ljuset till externa Philips Hue-glödlampor runtom i rummet.

Ambilight har en förförande effekt och för OLED är det verkligen pricken över i. Den färgsprakande bilden är nämligen så kontrastrik ibland att det kan vara ansträngande för ögonen – särskilt om du gillar att titta på TV på kvällen. Ambilight utvidgar ljusområdet bortom TV:ns kanter och gör bildupplevelsen mer behaglig.

Ljudkvalitet

De två senaste åren har Philips haft ett samarbete med engelska Bowers & Wilkins för ljudet, men detta är bara reserverat för de dyrare 934- och 984-modellerna. Trots detta har OLED804 ett dugligt 2.1-högtalarsystem med en särskild bashögtalare på baksidan som bidrar med extra tryck och tyngd. Vi blev faktiskt positivt överraskade av ljudet, som är både tydligt, starkt och fylligt – betydligt bättre än exempelvis Panasonic GZ960 som vi också testade nyligen. Även om du inte får något ”hifi-ljud” från Bowers & Wilkins med den här modellen så har Philips uppenbarligen jobbat lite med ljudet ändå.

Slutsats

Om du är på jakt efter en OLED-TV som har det där lilla extra är Philips OLED804 definitivt värd att rekommendera. Med läcker design, knivskarp och kontrastrik bildkvalitet, fylligt ljud och inte minst det färgsprakande Ambilight-ljuset, ger den en märkbar uppiffning av all underhållning på skärmen. Precis som föregångaren OLED803 är detta en TV för dig som prioriterar dynamik och engagemang snarare än 100 % korrekta färger, men samtidigt är det trevligt att konstatera att OLED804 har blivit lite bättre på alla områden!

Karakter
Philips 65OLED804
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

Ljud & Bild