Långt före många av dagens tillverkare hade gjort sin första ”dumburk” var Philips etablerad som en av de tyngsta TV-aktörerna – bokstavligt talat. Det vet alla som har försökt lyfta en 32-tums Widescreen-bildrörs-TV!
Mycket har hänt sedan dess, men Philips har fortfarande en viktig roll i TV-djungeln. De har trofasta fans som får en liten tår i ögonvrån varje gång vi recenserar deras produkter. Därför var det med viss andäktighet vi tog emot deras senaste kreation, 65OLED803, för test!
65OLED803: Design
Med risk för att bli lite nostalgiska så räcker det med en hastig blick på 65OLED803 för att se hur långt TV-utvecklingen har kommit under de senaste 4–5 åren. Precis som de flesta OLED-skärmar är den tunn och snygg, men här har verkligen varje detalj gjorts med omsorg. Till och med Philips-loggan har plockats bort, eller rättare sagt: flyttats till ena foten. Efter vad våra ögon kan bedöma har Philips lyckats utomordentligt bra med formgivningen.
Användning och finesser
Philips 65OLED803 har två fjärrkontroller – den klassiska dubbelsidiga med tangentbord på baksidan och den nyare minifjärren. Den senare är mycket mer ergonomisk än den föregående. Båda fjärrkontrollerna är för övrigt IR-baserade, du måste vara ganska så pricksäker för att TV:n ska reagera på kommandon. Flera av konkurrenterna har gått över till Bluetooth-baserade fjärrkontroller, där man inte är lika beroende av att ”peka och trycka”.
Vårt testexemplar av 65OLED803 kom laddat med det gamla Android 7.0 Nougat-operativsystemet, men Philips har meddelat att de inom kort kommer att rulla ut en uppdatering till version 8.0. Tills vidare är själva användarupplevelsen alltså mycket snarlik andra Philips-modeller, men det märks att 803-modellen har en bättre processor ombord. Att navigera mellan menyerna, eller att starta Netflix och andra appar, går märkbart snabbare än i 65OLED873.
Bildkvalitet
Den gemensamma nämnaren för alla TV-apparater med 4K OLED-panel är att bilden håller oerhört hög kvalitet. Det kan vi konstatera efter att ha testat det mesta som finns bland OLED-skärmar den senaste tiden. Samtliga imponerar med fenomenal kontrast, perfekt betraktningsvinkel och en bläckliknande återgivning av svart. Utmaningen för tillverkarna är just att OLED-skärmarna är så lika varandra. Med snudd på identiska bildpaneler är det bara nyansskillnader i bildbehandling som skiljer dem åt. Vilken TV som är ”bäst” beror därför på den personliga smaken.
Philips 65OLED803 använder den senaste generationens OLED-panel, plus deras senaste bildprocessor (P5 series 2). Philips hävdar att de kan erbjuda den grymmaste bildbehandlingen och är speciellt stolta över bildläget ”Vivid” (livlig). Men frågar du oss hade det lika gärna kunnat heta ”MORE POWER”! Här läggs allt tillgänglig processorkraft på att skapa en skarpare, mer kontrastrik och färgrik bild. Puritanerna rynkar förmodligen på näsan åt all den extra bildbehandlingen, men det ger definitivt bildmaterialet extra piff.
Jämfört med LG OLED65B8, en annan utmärkt OLED-skärm, framhäver Philips fler detaljer och har skarpare konturer runt objekten. Rörelserna är också supermjuka, där LG B8 uppvisar en tendens till hackningar och ryck. Som förväntat har Philips också betydligt starkare färger.
En visuellt vacker och välgjord serie som Suits blir ännu livligare på Philips-skärmen. Originalmaterialet är 1080p SDR, men i det här fallet påminner det mer om 4K HDR! Låt gå för att rollfigurerna ser lite extra solariebruna ut, och att Donnas voluminösa hår har fått en extra röd Wella-behandling: Hela poängen med den här Vivid-inställningen är att skapa en bild med extra tryck, och det lyckas den med.
65OLED803 har mer snusförnuftiga bildlägen också, inklusive det mer färgneutrala Film-läget och proffslägena ISF Natt och Dag. Men när mycket av bildbehandling stängs av så försvinner också mycket av den unika gnistan som TV:n har att erbjuda. Utan brusreducering får bilden påfallande mycket MPEG-brus och rörelserna blir väldigt hackiga. I det här fallet VILL du ha lite extra bildbehandling.
Vi byter till science fiction-filmen Ready Player One i glasklar HDR-kvalitet på UHD Blu-ray. TV:n imponerar här också, men det är uppenbart att Philips har valt en något annorlunda bildstil än LG OLED B8 och favoriserar maximal kontrast före detaljer. Philips har mer tryck i de ljusaste partierna, som solljus, eldslågor, ljusreflektioner och liknande. Däremot gång är det tydligt att ett par av detaljerna ”bränner ut” och blir osynliga. I mörka områden märkte vi att ett par grå detaljer drunknade i svart. Här gör både LG:s OLED-modeller och Panasonics FZ800/FZ905 ett bättre jobb med att bevara detaljerna.
Ambilight
Philips har en unik finess som ingen av konkurrenterna kan matcha. Vi pratar naturligtvis om Ambilight, som får väggen bakom TV:n att lysa upp i alla regnbågens färger. Somliga älskar det, andra hatar det. Vi tycker att det absolut kan bidra till att förbättra känslan, och samtidigt göra filmstunderna mer bekväma för ögonen. Ambilight fungerar därför mycket bra i kombination med OLED. Du kan själv välja om ljuset ska följa handlingen dynamiskt, vara lugnare eller bara ge en statisk bakgrundsbelysning. En nyhet i årets modeller är att du också kan utöka ljuset i hela rummet med hjälp av färgade Ambilight Hue-glödlampor. Det kan ge extra stämning till en romantisk film och extra adrenalin till action, sport och spel.
Ljudkvalitet
Philips meddelade nyligen att de samarbetar med engelska Bowers & Wilkins på ljudsidan, men hittills är det bara storebror OLED+ 903 som dragit nytta av det. OLED803 får klara sig med ett enklare ”down-firing” högtalarsystem, plus en extra bashögtalare på baksidan. Ljudet är relativt fylligt och TV:n spelar både högt och rent, men kan inte mäta sig med det klara ljudet i OLED+ 903. Om du uppskattar bra inbyggt TV-ljud kan det absolut vara värt att betala extra för toppmodellen.
Slutsats
Konkurrensen är hård i premium-segmentet men Philips 65OLED803 sticker ut med sin starka mix av egenskaper. Designmässigt är detta en av de läckraste TV-apparaterna vi har sett i år och bildkvaliteten är verkligen av det potenta slaget. Phillips-skärmen får det mesta TV-innehåll att se fantastiskt bra och levande ut, även om den inte är det mest neutrala vi har sett. Vill du ha en minutiöst korrekt ”studiomonitor” till filmklassikerna så finns det bättre alternativ där ute, men för blandat TV-tittande är detta en av de roligaste TV-apparaterna vi känner till just nu.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser