WT50 är Panasonics avgjort bästa LED-TV, som kan skryta med snygg design, hög byggkvalitet och framför allt en bild som får det att vattnas om munnen! Listan över utrustning och funktioner förtjänar också respekt. Utöver de sedvanliga ingångarna har denna smart-TV Viera Connect, Panasonics egen webb-TV-portal med smarta tjänster som i det här fallet går extra snabbt tack vare en extra kraftfull processor av typen Dual Core. TV:n är 3D-förberedd och har Panasonics nya och superlätta 3D-glasögon som styrs med Bluetooth-teknik. Om allt detta känns överväldigande så kan vi lugna med att Panasonic också har gjort skärmen lekande lätt att använda.
LED-satsning
Så länge vi kan minnas har Panasonic varit förknippade med plasmaskärmar, och för oss som är extra intresserade av bildkvalitet är det fortfarande dessa som ligger varmast om hjärtat. Ändå ska vi inte sticka under stol med att en modern LED-skärm är mer effektiv på flera områden: lägre strömförbrukning, noll oväsen och gott om ljusstyrka är det största fördelarna i förhållande till plasma.
Plasmateknikens trumfkort har varit bildkvaliteten. Men även på den fronten kryper LED-skärmarna allt närmare. Detta har säkert Panasonic också insett, för efter att ha fört en lite anonym tillvaro med sina LED-skärmar så satsar de nu för fullt, parallellt med plasmaskärmarna. Det skulle inte heller förvåna oss om vi får se nya OLED-baserade skärmar från den japanska tillverkaren redan nästa år.
WT50
Årets toppmodell får nöja sig med en mer konventionell LED-LCD-baserad bildpanel, som å andra sidan är en av de bättre i klassen: en så kallad IPS-panel (In-Plane Switching) som utlovar bra synvinkel och naturliga färger.
På utsidan har Panasonic valt en mycket slank inpackning, med en trådsmal ram runt skärmen som framhävs av en kromad kant helt ytterst. WT50 står på en vinklad fot i stället för den vanliga fyrkantiga varianten som DT50-modellen vilar på. Designen känns inspirerad av Samsung, men vi tycker nog att byggkvaliteten ligger ett snäpp över. Medan Samsung brukar använda sig av plast på ställen ögat inte alltid når, kör Panasonic fortfarande med ett skrov av metall och gedigna fästen av stål till foten. Om det är för att motstå japanska jordskalv vet vi inte, men TV:n ger i alla fall ett ger gediget intryck än Samsungs toppmodell 55ES8005, för de av oss som bryr sig om sådant.
Användning
Till skillnad från den koreanska konkurrenten kan inte Panasonic-skärmen styras med rösten eller händerna. Däremot går det att fjärrstyra den med Viera Remote-appen till iPhone. Panasonic har också finputsat sitt redan enkla, överskådliga och välfungerande menysystem. Menyerna har fått en liten ansiktslyftning och det märks att TV:n reagerar väldigt snabbt på kommandon när vi knappar oss runt med fjärrkontrollen. Som för övrigt är ny för i år, med tydligt märkta knappar och en fin ergonomi.
Förutom den vanliga fjärren ingår det en extra, tryckkänslig fjärrkontroll som är specialdesignad för alla smart-tjänster som blir tillgängliga när TV:n kopplas till internet. Du kan till exempel använda den för att styra muspekaren på en webbsida när du surfar med Panasonics HTML5-baserade webbläsare.
Bildkvalitet
Panasonics plasmaskärmar är kända för sin oerhört nyanserade och naturliga färgåtergivning. Det är en välbekant fördel hos plasmatekniken, som har bättre möjlighet att styra färgintensiteten än en vanlig LED-skärm. Ändå måste vi erkänna att Panasonic har kommit en bra bit på vägen mot plasmareferensen med sin L55WT50.
Vi sätter på ”Fast and the Furious 5”, en fartfyllt actionfilm med hög glamourfaktor, pråliga bilar och solbrända skådespelare. En sådan typisk Hollywood-film kan se förfärligt onaturlig ut om skärmen lägger till mer färger än vad som finns från början. Å andra sidan ser bilden otroligt häftig ut med en inställning som fungerar, och det gör den verkligen i det här fallet. Bilden på L55WT50 skiljer sig markant från många av konkurrenterna på marknaden genom att den ser påfallande behaglig och naturlig ut, redan när vi sätter på den för första gången.
Panasonic-skärmen har järnkoll på färgerna och återger filmens rafflande scener med imponerande skarpa detaljer, utan att överdriva någonstans. Detta är en egenskap vi känner igen från Panasonics plasmaserier, och det verkar som om bildingenjörerna har siktat in sig på samma ideal här med.
Panasonics rörelsekompensation måste också sägas fungera utmärkt på den här skärmen. Till och med när Vin Diesel och The Rock brakar ihop i vad som kanske är filmhistoriens mest testosteronstinna slagsmål behåller den bra fokus på bilden, utan flimmer eller ojämnheter. I vanliga fall brukar vi stänga av allt vad interpolering och rörelsekompensation heter när vi tittar på film, men i det här fallet föredrog vi faktiskt att ha funktionen aktiverad vid ett par tillfällen. Undantaget är när man ska spela TV-spel, då lönar det sig att stänga av den för att hålla fördröjningen av bildsignalen (input lag) så kort som möjligt.
Riktigt bra svärta
L55WT50 har precis som de flesta LED-skärmar en sagolik ljusstyrka som ger bilden en härlig kontrast och intensitet även om man tittar på TV mitt på dagen i ljusa rum. Samtidigt har den vad vi skulle vilja kalla ”övertygande” svärta. Bilden kan vara riktigt kolsvart när det behövs – visserligen inte riktigt på samma nivå som Panasonics 55VT50, men snudd på. Vi kunde inte heller se några tendenser till ljusfläckar på skärmen som beror på ojämn bakbelysning, däremot kunde vi skymta lite ströljus från kantbelysningen längst ned i hörnen när vi tittade på film i bioformat med svarta fält överst och underst. Vi upplevde inte detta som något stort problem, men det kan vara värt att notera för den som uteslutande ska använda TV:n för att titta på film.
Avancerade inställningar
Utöver de sedvanliga standard- och filmlägena har Panasonic stoppat i en möjlighet att göra mer sofistikerade bildinställningar i ett så kallat professionellt läge. Där går det att med hjälp av rätt mätutrustning fintrimma färgerna ännu bättre. L55WT50 har dock inte lika många inställningsparametrar som sina plasmakusiner.
Ljudkvalitet
Av en toppmodell förväntar man sig att även ljudet har fått en grundlig genomgång av ingenjörerna, och så är det i detta fall. L55WT50 har ett märkbart fylligare och renare ljud än sin släkting i DT-serien, och klarar sig bra mot andra märkens toppmodeller. Särskilt dialogen i underhållningsprogram och nyheter framträder klart och tydligt. Fast som vanligt blir det fort ansträngande att lyssna på i längden när det vankas film och musikprogram.
Slutsats
Panasonics toppmodell bland LED-modellerna, TX-L55WT50, är definitivt en av de bättre LED-skärmarna på marknaden just nu. Det den saknar i form av snofsiga kontrollmöjligheter tar den igen med en övertygande bild- och byggkvalitet. Du betalar dock ett relativt högt pris för den här LED-toppmodellen och en av de bittraste konkurrenterna kommer faktiskt från Panasonic: för de här pengarna kan du nämligen också köpa plasmatoppmodellen 55VT50!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser