TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Panasonic TX-65FZ950E

Har allt!

Panasonic TX-65FZ950E bjuder på en bildkvalitet i referensklassen – och ljud på samma nivå.

Av / 2018-10-19 - 11:21
Panasonic TX-65FZ950E

Ljud & Bild tycker

  • Panasonic-skärmen serverar bilder i mästarklass med knivskarpa detaljer, grym kontrast och ytterst exakta färger. Soundbar-högtalaren ger ett starkt och tydligt ljud.
  • Gränssnittet är enkelt och överskådligt men saknar finesser och appar om man jämför med LG och Samsung. Inget stöd för Dolby Vision eller Dolby Atmos-ljud.

Moderna TV-apparater får allt läckrare bildkvalitet, men det är värre med ljudet. Ju tunnare skärm, desto mindre plats finns det över för ordentliga högtalare. Inte så konstigt att försäljningen av separata ljudsystem har exploderat! En soundbar kan förbättra ljudupplevelsen betydligt – nackdelen är att den tar extra plats, sällan ser särskilt elegant ut och innebär en extra fjärrkontroll du måste hålla reda på.

Panasonic är förmodligen främst kända för utsökt bildkvalitet, men i nykomlingen TX-65FZ950E har de sett till att ljudet också står på egna ben – bokstavligt talat. Kungen i Panasonic-sortimentet kombinerar grym bildkvalitet med en innovativ soundbar från Technics som är inbyggd i sockeln. FZ950 kostar bara ett par tusenlappar mer än sin lillebror FZ800 och kan skryta med ett betydligt bättre ljud.

Design

TX 65FZ950 L 40797
(Foto: Tillverkare)

Rent utseendemässigt är FZ950 väldigt lik sin lillebror, med ett smalt utförande i svart metall. Den största skillnaden är ljudlösningen. FZ800 står på en vanlig metallfot medan FZ950 alltså har en speciell högtalare inbyggd i sockeln. Den är lika bred som TV:n och är täckt av högtalartyg för att se så diskret ut som möjligt. Det är en visuellt elegant lösning – mycket mindre prålig än en separat soundbar.

Användning och finesser

FZ950 har två ”premium-fjärrkontroller” i exklusivt metallutförande. Den ena är en klassisk variant med en knapp till varje funktion. Den har belysning också, så att du slipper famla i biomörkret. Den andra kontrollen har en styrplatta och inbyggd mikrofon – förberedd för röststyrning. Panasonic har däremot inte hamnat i Android-lägret ännu utan satsar fortfarande på sitt eget användargränssnitt, My Home Screen. Det är ett enkelt menysystem med begränsat antal appar och finesser, men som däremot fungerar fint för det som finns. Saknar du en app eller två så kan det lösas genom en extern mediespelare.

Panasonic-skärmen har bra anslutningar, med kortingång för både parabolantenn, kabel och marknät. Den kan också strömma TV-innehåll till en annan TV i huset via internet (IP). De som har många 4K-källor bör tänka på att bara två av de fyra HDMI-ingångarna har bandbredd nog för att klara alla typer av 4K-signaler. Panasonic har för övrigt ett särskilt spelläge som är blixtsnabbt. Vi uppmätte fördröjningen till 18 millisekunder som lägst.

Annons
FZ950 65 Reg Side 40795
(Foto: Tillverkare)

Bildkvalitet

Panasonic TX-65FZ950E är konstruerad på samma sätt som sin lillebror FZ800E. Det innebär en LG OLED-panel av senaste snitt i kombination med Panasonics eget videochip HCX (Hollywood Cinema eXperience) i uppgraderad version. Den trimmade videoprocessorn är proppfull med avancerad bildbehandling och utnyttjar alla knep som Panasonics känner till för att klämma ut en mer naturtrogen bild. Inklusive en ny färgdekoder med 3D-uppslagstabell (3D lookup table) som analyserar bilden och placerar färgnyanserna med högre precision än tidigare.

En del TV-tillverkare gillar att piffa till färgerna och kanske dra upp skärpan ett par snäpp för mycket, men Panasonic är mer intresserade av att bevara den ursprungliga bilden utan manipulering eller tillsatser. Den här bristen på ”krydda” kan göra att TV:n inte ser lika imponerande ut i butiken när den står bredvid mer färgglada konkurrenter – men blir desto bättre när du tar hem den!

FZ950 har en uppsjö av inställningar och bildlägen. ”THX Cinema” är det mest färgneutrala av dem alla, men passar bäst för filmtittningen i dämpad belysning. Normal-inställningen fungerar lysande för vanligt TV-tittande i upplysta rum. Panasonic-skärmen har en färgåtergivning som helt enkelt måste upplevas: lägg en naturfilm som Planet Earth II i Blu-ray-spelaren så blir du garanterat imponerad av det ultraexakta färgspektrat. Bilden är helt sömlös, med noll tendenser till ”banding” eller synliga graderingar.

Byter man till en beckmörk actionserie som Altered Carbon är det också tydligt att Panasonic lyckas gräva fram fler detaljer i de mörkaste partierna än konkurrenterna, utan att det introducerar brus eller andra problem. Där LG och Sony tenderar att ”chrusha” de mörkaste gråtonerna lyckas Pana-skärmen bevara mer bildinformation och djup. Och när laserstrålarna susar över skärmen har Panasonic tillräcklig med ljusstyrka för att blända oss.

Konkurrenterna från LG och Sony kan skryta med stöd för Dolby Vision – ett videoformat som Panasonic något förvånanande har valt att hoppa över. I stället har de gått ihop med Samsung, Philips och 20th Century Fox om en öppen, gemensam standard som heter HDR10+. Båda standarderna använder så kallade dynamiska metadata för att ge TV:n mer information om ljus- och kontrastförhållanden i varje enskild scen – vilket ger en bättre bild. Vilka av dessa standarder som kommer att ”vinna” i slutändan är för tidigt att säga. Dolby Vision har ett visst försprång, men HDR10+ tycks få större fotfäste i takt med att fler tillverkare och innehållsleverantörer hakar på.

Ljudkvalitet

Panasonic-högtalarsockeln är märkt med texten ”Tuned by Technics”, vilket tyder på att hifi- avdelningen har haft ett finger med i spelet under utvecklingen. Själva högtalaren är ett trevägs stereo-högtalarsystem med sammanlagt 80 watt effekt och det gör verkligen en hörbar skillnad. FZ800 hade ett ganska så tunt och instängt ljud, men storebror har ett mycket öppnare och mer potent ljud. Diskanten är distinkt och upplöst, med betydligt mer ”luft” i ljudbilden. Det viktiga mellanregistret framträder tydligt och ger betydligt bättre talförståelse. Det finns också massor av bas för att ge extra fyllighet till röster och såväl ljudeffekter som musik. Du får inte den mullrande djupbasen som bara en subwoofer kan ge, men i de flesta fall är det tillräckligt bra. Med undantag för Bang & Olufsens TV-apparater, som ligger i en annan prisklass, är Panasonic FZ950 helt klart bland de mest välljudande TV-apparaterna just nu.

Slutsats

De som är vill ha en realistisk och naturtrogen bild kan inte hamna fel med Panasonic FZ950. I en tid när både Sony, Philips och LG använder sig av snudd på identiska OLED-bildpaneler krävs det något extra för att skilja sig från mängden. Panasonic TX-65FZ950 har dock ett äss i rockärmen i form av sin avancerade bildbehandling, som ger en extremt exakt färgåtergivning. FZ950 delar alla de fina egenskaperna med lillebror FZ800, men kan dessutom skryta med en elegant soundbar som har hifi-kvaliteter – utan att den kostar skjortan. I skrivande stund är prisskillnaden mellan FZ950 och FZ800 ynka 5 000 kronor. Det tycker vi att den är värd – för ljudets skull!

Karakter
Panasonic TX-65FZ950E
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

Ljud & Bild