Vi testar många spännande TV-skärmar varje år, men när vi får in en ny flaggskeppsmodell från Panasonic i testrummet går det inte att undvika att pulsen stiger lite extra! Toppmodellerna i 2000-serien har levererat bland den häftigaste bildkvaliteten vi har skådat från OLED-TV genom åren och fortsätter att imponera.
Nu är 2022-modellen här och Panasonic har uppgraderat och förfinat flaggskeppsmodellen på flera områden. Den japanska tillverkaren har hittills valt att hålla sig borta från den nya QD-OLED-tekniken: Här satsas det i stället på en toppspäckad OLED-bildpanel från LG Display. Bildbehandlingen är det Panasonic själva som står för och LZ2000 har även ett raffinerat ljudsystem från Technics ombord. Tack vare stöd för både Dolby Vision HDR-video och Dolby Atmos-surroundljud kan detta vara en dröm-TV för film- och serieälskare. Inte minst för att den nu även finns i 77 tum!
Panasonic LZ2000
Toppmodellen från Panasonic fanns tidigare bara i lite ”konservativa” skärmstorlekar på 55 och 65 tum. Men i år har japanerna hört våra böner och introducerat en 77-tummare i sortimentet. Så då kan du ju gissa vilken modell vi beställde hem för test!
Alla tre skärmstorlekarna använder den senaste versionen av Panasonics så kallade ”Master OLED Pro”-bildpaneler. Dessa är av den senaste ”EX”-typen från LG Display, med modifieringar för att åstadkomma starkare ljus genom ett kylelement på baksidan. Nytt på årets modell är också en uppdaterad HCX Pro AI-videoprocessor och en uppsjö av nya gaming-finesser som många har väntat på.
Utseendemässigt är Panasonic-skärmen en riktig mastodont – och 77-tummaren levereras i en av de större TV-lådorna vi har sett!
77-tummaren har en ganska massiv framtoning, inte minst på grund av det kraftiga högtalarsystemet som TV:n är utrustad med. Förutom en cirka 7 centimeter hög ”soundbar” på undersidan av skärmen finns ytterligare surround- och bashögtalare på baksidan. Dessa tar en del plats och gör att den annars så tunna OLED-skärmen sticker ut lite när den hängs upp på väggen.
Annars står skärmen stadigt på den medföljande foten, men det bör påpekas att 77-tummaren inte går att vrida på som de mindre modellerna. Vi märkte också att vårt testexemplar lutade en aning framåt, men det kan ha något med monteringen att göra.
Användning och finesser
Panasonic kör ett annat användargränssnitt än sina konkurrenter. Till exempel satsar Sony och Philips på Android och Google TV medan LZ2000 är utrustad med tillverkarens eget MyHomeScreen.
Detta innebär en lite annorlunda layout på huvudmenyn än man kanske är van vid. Men rent allmänt tycker vi att startskärmen ser överskådlig ut och de olika inställningarna ligger där vi är vana vid att leta. Man kan göra snabba val utan att menyn täcker hela skärmen.
På app-fronten har Panasonic brukat ligga lite efter sina konkurrenter, men årets modell har uppdaterats med viktiga appar som Disney+ och Apple TV+. Å andra sidan lyser vissa streamingtjänster – inklusive HBO Max – fortfarande med sin frånvaro. Vill du ha dem får du koppla in en Chromecast eller liknande.
LZ2000 har även fått ett par viktiga uppdateringar på spelfronten, inklusive en separat spelmeny – Game Control Board – som samlar relevanta inställningar på ett enda ställe. Dessutom finns det stöd för VRR och 4K/120 Hz – fast bara på två av de fyra HDMI-ingångarna. Vi mätte för övrigt fördröjningen (input lag) till cirka 14 millisekunder i spelläget.
Liksom sina föregångare har Panasonic LZ2000 brett stöd för olika HDR-videoformat, inklusive Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive och HLG Photo (stillbilder i HDR-kvalitet). Det finns även stöd för 3D-ljudformatet Dolby Atmos, med digital ljudbearbetning och återgivning via de inbyggda högtalarna.
LZ2000 har fått en ny ljussensor: förutom att mäta ljusstyrkan i rummet tar den hänsyn till färgtemperaturen, som vanligtvis varierar under dagen. Videoprocessorn använder den här informationen för att ge en så färgkorrekt bild som möjligt. I kombination med bildläget Dolby Vision IQ garanteras att HDR-innehåll återges optimalt.
Bildkvalitet
På dagens tuffa TV-marknad kan det vara en utmaning att sticka ut från konkurrenterna. Många tillverkare använder numera OLED-panelerna från LG Display i sina toppmodeller. Så hur utmärker man sig?
Svaret på det ligger förmodligen i bildbehandlingen. Själva bildpanelen är en ju sak, men hur den styrs i själva ”bildmotorn” är en annan! Och här vet vi av erfarenhet att Panasonic brukar vara bland de bästa i klassen.
LZ2000E är utrustad med en urstark videoprocessor (HCX AI) och en avancerad ljussensor som jobbar tillsammans för att leverera en optimal bild. Dessutom är färgåtergivningen och gråskalan så väl intrimmade i förväg att det knappt finns något behov av Calman-kalibrering. Mätresultaten är imponerande direkt från fabrik.
För det första har Panasonic-skärmen en superkorrekt och neutral färgåtergivning, som ändå är livlig och nyanserad. På de flesta TV-skärmar får man stå ut med små ojämnheter i färgbalansen, vilket gör bildupplevelsen lite mindre trovärdig. Men på LZ2000 finns det ingen antydan till färgstick eller överdriven mättnad någonstans. Färgövergångarna är jämna och sömlösa. Detta ger en realism som är påtaglig!
Svartnivån är, som på de flesta OLED-skärmar, felfri. Panasonic LZ2000 kan vara helt kolsvart i de områden som krävs. Men minst lika viktigt är att den lyckas bevara detaljnivån i de mörkgrå och nästan svarta områdena, utan att dränka dem i så kallad ”black crush”. Alla bilddetaljer återges med en varsam och stadig hand – till och med bättre än vad vi har sett från LG:s egen toppmodell, OLED G2.
Kontrasten och ljusstyrkan tillhör också toppskiktet. Vi mätte LZ2000 vid strax under 1000 nits ljusstyrka i ett 10 %-fönster, färdigkalibrerad. Det ger en härlig intensitet i de starkaste HDR-effekterna. Och även vid full ljusstyrka finns inga tecken på tillfällig inbränning.
Dessutom ser den intelligenta ljussensorn (med Dolby Vision IQ och bildinställningen Auto AI) till att ljusstyrkan höjs eller sänks i takt med ljusförhållandena i rummet. Panasonic-skärmen har också tillräcklig ljusstyrka för att ge bra tittarupplevelser i väl upplysta rum. Även om den naturligtvis lämpar sig bäst i miljöer där belysningen är något dämpad.
Panasonic-skärmen har inte riktigt samma spektakulära färgintensitet som kännetecknar Sonys toppmodell A95K eller Samsungs S95B. Båda dessa använder den nya QD-OLED-panelen från Samsung Display, som har speciella egenskaper när det gäller färgrymd och betraktningsvinkel. Men också en del utmaningar i form av en lite säregen pixelstruktur på nära håll. Och ingen av dem finns i större än 65 tum.
En bildupplevelse vi sent kommer att glömma
Med egenskaper som de här är Panasonic-skärmen perfekt lämpad för att ”binge-titta” på det bästa som film- och serievärlden har att erbjuda i form av underhållning. Vi inledde sessionen med säsong 2 av Netflix-serien Snabba Cash, som visas i 4K och Dolby Vision HDR-format.
Den svenska thrillern har ett par riktigt spektakulära scener och skärpan i närbilderna är bland de häftigaste vi har sett. HDR-effekterna är subtila men läckra på Panasonic-skärmen. Till exempel solljuset på vattnet när Leya badar med den sliskiga affärsmannen, eller när mynningarna flammar under eldstriderna skjutningarna i centrala Stockholm. Bildkvaliteten är så exakt och nyanserad att vi nästan misstänker att tillverkarna har använt OLED under mastering-processen. Kanske en Panasonic-OLED, till och med?
Ljudkvalitet
LZ2000 imponerar inte bara med bilden. Panasonic-skärmen har också ett ljud som som får oss att dra på smilbanden. 360 Soundscape Pro-högtalarsystemet (5.1.2 kanaler och 160 watt) har utvecklats i samarbete med Technics och består av en ”soundbar” på skärmens undersida, en bashögtalare på baksidan samt separata effekthögtalare på toppen och sidorna. Det finns även en möjlighet att ansluta en separat subwoofer (extrautrustning) om man vill.
Ljudet är starkt, klart och rent, och framför allt röståtergivningen framträder nära och tydligt. När gänget med tungt beväpnade stockholmsgangsters öppnar eld i säsong 2 av Snabba Cash låter det både tufft och fängslande. Panasonic-skärmen levererar en ljudbild som är både bred och detaljerad. Det finns också en imponerande fyllig bas, som ger extra realism till både musik och ljudeffekter. Helt klart bland de bättre TV-ljudsystemen vi har hört!
Slutsats
Toppmodellen från Panasonic har fortsatt att imponera på oss genom flera generationer, och 2022 års modell LZ2000E är inget undantag. Här får du alla kvaliteter som kännetecknar en bra OLED-TV – bottenlösa svärta, bra kontrast och nyanserad färgåtergivning. Enda skillnaden är att Panasonic lyckas ännu lite bättre än de flesta! Bildkvaliteten håller helt enkelt referensklass och framför allt ljusstyrkan och färgåtergivningen är imponerande bra.
Även om vi har god erfarenhet av 55- och 65-tumsversionerna av Panasonic-skärmarna från tidigare tester så råder det ingen tvekan om att 77-tummaren erbjuder det där lilla extra när det gäller bildupplevelser. Äntligen kan du njuta av Panasonics fantastiska bildkvalitet i ett (relativt) stort format! Vi tvekar i alla fall inte: är du kräsen med bildkvaliteten och letar efter en riktig uppgradering är det storebror du ska välja.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser