Panasonic har en lång tradition av att bygga TV-apparater med utsökt bildkvalitet, det gäller särskilt toppmodellen JZ2000 som hade extremt starka prestanda när vi testade den förra året. Med suverän färgprecision, bottenlös svärta och saftig ljusstyrka är den en TV för riktigt kräsna – men den kostar därefter också!
Utöver en topptrimmad OLED-panel är flaggskeppet utrustat med ett påkostat högtalarsystem från Technics. Det låter utmärkt, men kan också verka lite överflödigt: de flesta entusiaster föredrar ju ändå ett separat ljudsystem.
Och det är precis här lillebror JZ1500 kommer in i bilden. Den har samma bildpanel och videoprocessor som flaggskeppsmodellen, men har trimmat bort de lite skrymmande Atmos-högtalarna och ersatt dem med ett enklare, integrerat högtalarsystem. Kan detta vara en möjlighet att spara lite pengar och ändå få referenskvalitet?
Obs! Panasonic JZ1500 finns i skärmstorlekarna 48, 55 och 65 tum, men den minsta 48-tumsmodellen har en vanlig OLED-panel, utan extra kylning och högre ljusstyrka.
Design
Rent designmässigt är JZ1500 snygg att titta på och har ett lite mer slimmat utseende än JZ2000 när man tittar på den framifrån. Med den mörka inramningen är det inget som stör blicken. Baksidan präglas däremot av en ganska stor elektronikdel, som gör att TV:n sticker ut en del man om hänger upp den på väggen.
Byggkvaliteten är rejäl och förtroendeingivande. JZ1500 har för övrigt samma vridbara sockel som storebror, den är väldigt praktisk när man vill svänga skärmen åt olika håll.
Användning och finesser
Den senaste tiden har Panasonic utrustat flera TV-modeller med Android-systemet, men i JZ1500 kör de med sitt eget användargränssnitt (My Home Screen 6.0). Användarvänligheten går inte att klaga på. Menysystemet är enkelt och överskådligt, med innehåll och videoingångar på en menyrad längst ner på skärmen.
Man kan enkelt ändra bild- och ljudinställningar utan att menyerna överskuggar bilden – något som entusiaster uppskattar.
JZ1500 har även fått Panasonics nya fjärrkontroll, som är betydligt mer ergonomisk än den gamla, plus att den kan användas utan att pekas direkt mot skärmen (Bluetooth). Det finns ingen mikrofon i fjärrkontrollen eller TV:n, på gott och ont.
Panasonic kan skryta med bra formatstöd. Tack vare HDR-formaten Dolby Vision IQ/HDR10+ Adaptive, som optimerar bildkvaliteten efter förhållandena i rummet med hjälp av en ljussensor, är allt klart för fina filmupplevelser. Dolby Atmos-ljudbehandling finns också på plats, så att TV:n kan skicka rätt ljudsignaler till en kompatibel soundbar.
Vad som inte är fullt lika bra är urvalet av appar, närmare bestämt streamingtjänster. Panasonic har visserligen uppdaterat listan över tillgängliga tjänster nyligen, med bland annat de populära Disney+- och Apple TV-apparna. Men HBO Max saknas fortfarande, för att bara nämna någon. Detta behöver dock inte vara någon katastrof, eftersom de flesta som köper en TV i den här klassen även har en extern videokälla eller två som fixar de nödvändiga apparna.
Bra anslutningar
JZ1500 är utrustad med fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar, varav två stöder viktiga gaming-finesser som 4K/120 Hz och variabel uppdateringsfrekvens (VRR). Panasonic har även lyckats hålla fördröjningen (input lag) väldigt kort på denna modell. Vi uppmätte JZ1500 till cirka 14 millisekunder (1080p/60 Hz).
Obs: Eftersom bara två av ingångarna stöder HDMI 2.1, och en av dem dessutom fungerar som en ljudreturkanal (eARC) för externa ljudsystem, har man i praktiken bara en enda ingång kvar till en spelkonsol.
Panasonic har också ett särskilt gaming-läge, men saknar en så kallad ”game bar” med alla inställningar på ett enda ställe som bland annat konkurrenterna LG och Samsung har introducerat. Man måste alltså gräva lite i menyerna för att få optimala inställningar för spel.
Topptrimmad OLED-panel och videoprocessor
Rent bildtekniskt har JZ1500 mycket gemensamt med JZ2000. Den har en speciellt modifierad OLED-panel utrustad med ett passivt kylelement för att kunna ge högre ljusstyrka. Bildbehandlingen har även uppgraderats med den smarta videoprocessorn HCX Pro AI, som analyserar innehållet och anpassar återgivningen därefter.
Om TV:n upptäcker att du tittar på fotboll justerar den bildkvaliteten för att göra gräset mer levande och ljudet mer stadionlikt. Om den däremot upptäcker att du tittar på en film prioriterar den en så exakt färgåtergivning som möjligt.
Bildkvalitet
JZ1500 har som sagt samma bild-hårdvara som storebror JZ2000. Därför kommer det inte som någon överraskning att prestanda är väldigt snarlika – eller rättare sagt: väldigt bra!
Panasonics OLED har redan imponerat på oss med sin extremt snygga färgåtergivning och första intrycket är att JZ1500 ligger på samma höga nivå. Våra testbilder med natur, djur och växter framträder med mycket färgrika och fylliga nyanser, utan att tippa över till det onaturliga. TV:n skiljer också otroligt bra på olika hudtoner, utan att lägga på någon överdriven ”spray-tan”-effekt.
Vi upptäcker snabbt att det neutrala Filmmaker Mode är väl lämpat för kräset filmtittande. Panasonic-skärmen har också en väldigt korrekt återgivning av långfilmer med 24 bilder per sekund. Vill du dessutom jämna till rörelserna lite, utan att det ser ut som total såpopera, kan du välja Cinema-läget som slätar ut rörelserna samtidigt som skärpan bevaras i snabba panoreringar.
Kontrasten är, som vi är vana vid från OLED, helt fenomenal. Panasonic-skärmen har förmågan att vara ljus i ett område på samma gång som andra delar är helt släckta. Det resulterar i en fantastisk känsla av djup, särskilt i mörka scener och actionsekvenser. Här krossar JZ1500 det mesta vi sett av LCD-skärmar och det är först vid maximal ljusstyrka som den hamnar lite under de allra mest glödande MiniLED-skärmarna.
Med andra ord har Panasonic JZ1500 alla de typiska styrkorna vi är vana vid med den här paneltekniken. Frågan är hur mycket en sådan här highend-modell egentligen skiljer sig från en mer ordinär OLED-variant?
För att ta reda på det ställer vi upp JZ1500 bredvid Panasonic JZ1000, som är en annan TV vi har goda erfarenheter av. Den här modellen har en mer standard OLED-panel och är alltså representativ för bildkvaliteten i en typisk OLED-TV i premiumsegmentet.
Det första intrycket när vi sätter på de två Panasonic-skärmarna är att det finns fler likheter än skillnader. Båda har samma övertygande färgåtergivning, kombinerat med den bottenlösa svärtan vi älskar hos OLED.
Skillnaderna är inte som natt och dag på något sätt, men det finns ett par saker som bidrar till att JZ1500 ger ett bättre intryck. Den största och viktigaste är ljusstyrkan. JZ1500 har nämligen påtagligt – och mätbart – högre ljusstyrka, både totalt sett över hela skärmen och i små högdager-effekter i HDR-innehåll.
När vi bläddrar igenom våra testscener som är mastrade med 1000 nits är det tydligt att JZ1500 lyser lite starkare i områden med mycket ljus, som solljus, eldslågor och liknande. Den lyckas därför få fram små delikata detaljer där lillebror ger upp och bränner ut bilden.
De här skillnaderna är ganska subtila, men ändå tydliga i ett brett urval av innehåll. Och det är just sådana här små skillnader som fantaster uppskattar!
OLED-skärmar är kända för sin suveräna svärta, men vissa av dem har också en tendens att överdriva genom att vissa mörka partier av bilden ”dränks” i svart – något som också kallas för black crush. Här är Panasonic i sitt esse, med exakta graderingar i den mörkaste änden av gråskalan. Dessutom höjer eller sänker den intelligenta ljussensorn ljusstyrkan i takt med ljusförhållandena i rummet. Resultatet är en TV som klarar de flesta typer av videoinnehåll och visningsförhållanden direkt, utan att behöva krångla med bildinställningarna.
Panasonic-skärmen är förstås inte utan konkurrenter i highend-klassen. I sammanhanget är det självklart att nämna Sonys toppmodell A90J, ännu en eldsprutande OLED-TV som ligger i samma prisklass i 55 tum. Där får du full utdelning med både Google TV, saftig kontrast/ljusstyrka och potent inbyggt ljud. Vi får inte heller glömma bort Samsungs 4K-toppmodell från 2021, 55QN95A, som också levererar potenta bildupplevelser och som numera kan köpas till ett betydligt lägre pris än när den var ny.
Ljudkvalitet
JZ1500 får som nämnts ovan klara sig utan de påkostade Technics-högtalarna som sitter i JZ2000. Det innebär att du inte heller får några inbyggda höjdkanaler eller en Atmos-surroundeffekt. Trots det blev vi faktiskt positivt överraskade av det inbyggda ljudet i det här fallet. De inbyggda, undermonterade högtalarna har fin klarhet i mellanregistret, kombinerat med distinkta övertoner. Här finns också dugligt med bas, vilket ger en bra fart i musik och ljudeffekter. Mycket bättre än förväntat!
Med det sagt kommer nog de allra flesta att uppgradera sitt ljud med en separat soundbar eller ett ljudsystem. Det finns alla möjligheter att göra det, och tack vare HDMI eARC-stöd är det enkelt att hämta ut Dolby Atmos-signaler till en soundbar som stöder detta.
Slutsats
Vi har redan goda erfarenheter av Panasonic JZ2000 från tidigare tester, och eftersom JZ1500 har mycket av samma teknik under huven är prestanda också väldigt snarlika storebrors.
För det första har Panasonic-skärmen en fantastisk men samtidigt neutral färgåtergivning, kombinerat med suverän kontrast. Den har också högre ljusstyrka än vanliga OLED-skärmar, vilket resulterar i ännu bättre återgivning av HDR-video. Användarvänligheten är väl omhändertagen och även om vi saknar ett par väsentliga streamingtjänster så kan det lösas med en Apple TV eller liknande.
Det bästa med JZ1500 kontra JZ2000 är ändå priset, för utan högtalarsystemet från Technics ombord kan du spara 5 000–10 000 kronor jämfört med toppmodellen. Det räcker till en soundbar som Sonos Arc eller motsvarande!
Obs: Panasonic JZ1500 är rent tekniskt en 2021-modell, och även om uppföljaren inte har lanserats officiellt ännu så räknar vi med att få se en ”LZ1500” eller motsvarande under våren/sommaren 2022. Under tiden går det att göra ett bra köp på denna fjolårsmodell!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser