Samsung S95D är den sydkoreanska tillverkarens topprankade OLED-TV för 2024, och det är något man både kan se, höra och känna. Här är det väldigt lite som lämnats åt slumpen.
Toppmodellen S95C från 2023 var nära att ta sig hela vägen till överst på prispallen i fjolårets tester. Och nu är efterträdaren S95D redo för batalj, med en uppgraderad QD-OLED-panel och en smartare AI-videoprocessor som några av de viktigaste förbättringarna.
Samsung S95D – design
Årets nya toppmodell har samma grundläggande design som förra årets modell, men det finns några viktiga skillnader. Den första, som vi lägger märke till direkt när vi packar upp Samsung-skärmen, är det supermatta skärmglaset.
S95D är täckt med en plastfilm under frakten, men när den skalas av är det som att stirra in i ett svart hål! Ögonen har svårt att fokusera, för det finns helt enkelt inget att fokusera på. Den supermatta ytan absorberar nästan allt inkommande ljus. Som jämförelse är LG-skärmen vi har stående bredvid relativt blank och har tydliga reflektioner/spegelbilder.
Själva ”kroppen” på skärmen är också något av det läckraste vi har sett. Samsungs OLED-skärm är bara 1,1 centimeter tjock – mindre än hälften så tjock som LG-konkurrenten. Hur är detta möjligt?
Tricket är som vanligt att strömförsörjning, elektronik och anslutningar har flyttats till en separat box, Slim One Connect. På så sätt förblir skärmen lika tunn och platt hela vägen, utan att något sticker ut.
Man kan placera kopplingsboxen på baksidan av foten, eller till exempel gömma undan i ett skåp. Denna lösning kommer givetvis att se väldigt ”clean” ut om man hänger TV:n på väggen. Det ingår en längre kabel för detta ändamål, men den är relativt tjock på grund av skärmens strömbehov.
Samsung S95D – användning och finesser
Samsung håller fast vid sitt eget operativsystem och användargränssnitt, Tizen OS, som även i år har fått en liten ansiktslyftning. Huvudmenyn har blivit mer överskådlig för att visa de många appar och tjänster man har tillgång till och vi gillar att man numera lättare kan få upp inställningsmenyn som en ”popup” på skärmen i stället för att gå igenom massor av menyer och knapptryckningar. App-utbudet är som vanligt felfritt och för den som gillar sådant finns det tillgång till en hel del kostnadsfria TV-kanaler genom Samsung TV+. Baywatch, anyone?
Samsung har också sett till att hardcore-gamers har massor av finesser att leka med. Till exempel finns det fyra HDMI-ingångar med full bandbredd. OLED-panelen klarar hastigheter upp till 144 Hz och en separat Game Bar-meny ger en fullständig överblick över de relevanta inställningarna.
Formatstödet är bra, men Samsung fortsätter vägra att stödja Dolby Vision HDR för gaming, film och streamingtjänster. Däremot finns fullt stöd för Dolby Atmos, både via det inbyggda högtalarsystemet och via HDMI eARC-utgången.
Mätningar
Våra första mätningar visade att både LG OLED G4 och Samsung S95D hade mycket korrekt färgåtergivning och gråskala, direkt från fabrik och utan kalibrering. Båda skärmarna hade en deltaavvikelse på <3, vilket oftast är mindre än vad det mänskliga ögat lätt kan uppfatta. LG levererar exceptionellt bra i SDRSamsung S95D var faktiskt ännu bättre i HDR, med mycket låga avvikelser i färg och gråskala. LG hade däremot något högre ljusstyrka och kontrast.
Observera att LG-skärmens något större avvikelser beror på något högre färgvärden i blått, vilket kan jämnas ut av en Calman-kalibrering. Med Samsung finns det knappast något behov av att kalibrera, eftersom mätvärdena redan är så bra.
Mätningar | LG OLED65G4 | Samsung TQ65S95D |
Färgåtergivning SDR (dE) | 1,2 | 1,6 |
Gråskala SDR (dE) | 0,6 | 1 |
Färgåtergivning HDR (dE) | 2,4 | 1,9 |
Gråskala HDR (dE) | 2,4 | 1,5 |
Ljusstyrka (HDR) | ||
10 % | 1621 nits | 1531 nits |
100 % | 249 nits | 296 nits |
Kontrast (SDR) | 37613:1 | 10190:1 |
Kontrast (HDR) | 53678:1 | 39733:1 |
Bildkvalitet
Det första intrycket är att den nya Glare Free OLED-panelen har en säregen och fascinerande effekt på bildupplevelsen. De flesta TV-skärmar har en ganska spegelblank yta, men Samsung-skärmen har nästan noll reflektioner av omgivningen i rummet, inklusive lampor, fönster och andra föremål. Till och med direkt ljus från blixtlampan i mobiltelefonen från nära håll försvinner! Detta ger en skärm som är otroligt ren och fri från visuella störningar – här är det bara bilden som lyser.
Den matta skärmen är dock inte helt utan biverkningar. Eftersom panelen saknar den glansiga, ”högglansiga” finishen tappar den också en del av den absoluta svärtan i vissa omgivningar. Skärmen blir också aningen ljusare och gråaktig när den utsätts för ljus från sidorna.
När vi tittar på Samsung S95D och LG OLED G4 sida vid sida i ett ljust rum är det tydligt att den senare har en djupare svärta, plus lite blankare och mer välpolerad bild. S95D kan ibland kännas som lite plattare, samtidigt som den tappar en del detaljer i mörka scener.
Å andra sidan fanns det även många andra situationer där Samsung-skärmen såg klart renare och skarpare ut, tack vare den matta ytan. När belysningen i rummet dämpas eller släcks är det å andra sidan liten skillnad på svärtan. Och detta ger Samsung-skärmen en betydande fördel i många fall, speciellt om man har lampor eller fönster direkt bakom TV-soffan. Med andra ord får man helt enkelt prioritera själv, beroende på sina egna preferenser och ljusförhållanden i hemmet.
Den matta ytan verkar dessutom vara betydligt mindre känslig för feta fläckar. Fingeravtryck syns mycket tydligare på den blanka LG-skärmen …
Knivskarp bild
När bilden dyker upp på skärmen finns det mycket att glädjas åt. S95D erbjuder en mycket skarp och kontrastrik bildupplevelse, med en distinkt, nästan 3D-liknande djupeffekt. Det senare är nog också mycket tack vare Samsungs kraftfulla AI-bildbehandling. 4K i HDR-format ser givetvis väldigt läckert ut på den här skärmen, tack vare oerhört bra kontrast och ljusstyrka. Men vi är också imponerade av bildkvaliteten från mer ordinära videokällor utan HDR.
Videoprocessorn gör ett strålande jobb med att skala upp olika videokällor och får även våra gamla Blu-ray-filmer att påminna om 4K. Det syns väldigt lite ”sågtänder” och annat brus, utan att bilden känns onaturlig på något sätt. Dessutom bevarar S95D bildskärpan väl, även i rörelser.
Rent traditionellt har QD-OLED-skärmarna haft en stor fördel när det gäller färgåtergivning. S95D är inget undantag på det området och det råder ingen tvekan om att Samsung-skärmen har väldigt voluminösa och nyanserade färger, som dessutom mäter väldigt korrekt. Det verkar dock som om LG har lyckats knappa in en del av försprånget, för deras MLA OLED-skärm har också fått en mycket imponerande färgåtergivning.
Sammantaget råder det ingen tvekan om att båda OLED-skärmarna har väldigt höga prestanda. Du kan inte hamna fel med någon av dessa highend-modeller. I ren bildkvalitet har LG en liten fördel, tack vare pyttelite högre kontrast och djupare svärta i vissa ljusförhållanden. Medan Samsung-skärmen förmodligen kommer att vara den mest praktiska och användbara i många fall.
Ljudkvalitet
Samsung-skärmen är som sagt bara hälften så tjock som LG-skärmen, men det skulle man inte kunna tro när man hör ljudet. Samsung S95D har nämligen betydligt fylligare och starkare ljudåtergivning än LG OLED G4, och det beror på att den har flera ganska stora högtalarelement utspridda på baksidan. Tillsammans lyckas de skapa en riktigt stor, bred och tydlig ljudbild.
Röster återges tydligt och det finns bra fyllighet i musik och ljudeffekter. Om det krisar kan man klara sig utan ett separat ljudsystem – men det blir givetvis klart betydligt bättre om man kopplar in en soundbar. Då kan man också utnyttja finessen Q Symphony, som använder alla TV:ns högtalare tillsammans med soundbar-högtalaren. Vi har testat detta tillsammans med den senaste soundbar-modellen HW-Q995D och måste medge att effekten är riktigt cool.
Slutsats
Samsung har gett sin OLED-toppmodell en uppskattad uppdatering för 2024, med en ny skärmpanel och en starkare videoprocessor. Detta är utan tvekan en väldigt läcker, potent och högpresterande TV.
Vi gillar särskilt den slimmade designen och den välgjorda användarvänligheten. Dessutom ger den nya supermatta bildpanelen en grym och reflexfri bild. Konkurrensen är stark i highend-segmentet och bildprestanda ligger en hårsmån under LG OLED G4, men sammantaget är Samsung S95D fortfarande en av de allra bästa OLED-skärmarna vi har testat 2024.
Också i detta test:
LG OLED G4 (OLED65G4)
Den allra bästa OLED-TV:n
Årets toppmodell LG OLED G4 har fått ett par uppdateringar som gör den till en verkligt fenomenal bildmaskin – kanske den bästa vi har sett.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser