TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: LG OLED G4 (OLED65G4)

Den allra bästa OLED-TV:n

Årets toppmodell LG OLED G4 har fått ett par uppdateringar som gör den till en verkligt fenomenal bildmaskin – kanske den bästa vi har sett.

Av / 2024-05-03 - 12:00
LG OLED G4 (OLED65G4)

Ljud & Bild tycker

  • LG G4 är en strålande TV med fantastisk bildkvalitet, mycket bra anslutningar och formatstöd, samt en slimmad och elegant design.
  • Ljudet är ganska tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.

LG har haft stora framgångar med sina OLED-modeller i många år och flaggskeppet i G-serien var en av de bästa TV-apparaterna vi testade 2023. Nu är 2024-modellen OLED G4 äntligen här. Den har tydliga släktdrag med sin föregångare, men har samtidigt fått ett par väsentliga uppdateringar på insidan.

LG OLED G4 med superkraftig ”AI”-processor

LG fokuserar mycket på bildbehandling i år och OLED G4 är utrustad med den nya α11-videoprocessorn som bara finns i denna modell och i den trådlösa OLED Signature M4.

Den nya α11-processorn har utvecklats speciellt för OLED och är betydligt kraftfullare än sin föregångare α9. LG utlovar bland annat 70 % förbättring av grafikprestanda och 30 % ökning av processorhastighet.

LG-processorn använder även AI (artificiell intelligens) för att förbättra bildkvaliteten. I likhet med Samsungs NQ4-processor kan den analysera bildinformationen och avgöra hur objekten ska bearbetas bäst. Det är inte första gången vi får höra något sådant, men nu börjar förbättringarna ta fart.

large08
(Foto: LG)

LG OLED G4 – design

G4-modellen kallas ”Gallery OLED” eftersom den är skräddarsydd för väggmontering. Baksidan av skärmen är helt platt, med en infällning för vägfäste och kablar. Tidigare generationer av G-serien var faktiskt så ”vägg-inriktade” att det inte låg ett bordsstativ i kartongen! Men i år har LG tack och lov ändrat sig och skickar med en standardsockel, medan väggfäste numera är extrautrustning.

Annons

Det tycker vi är en smartare och mer flexibel lösning – då kan man prova sig fram hitta rätt plats innan man borrar hål i väggen.

Den nya mittmonterade sockeln är tung och rejäl och kan höja skärmen ett snäpp för att ge plats åt en soundbar under. I övrigt är designen relativt lik föregångarnas.

Det kan verka som om LG har inspirerats lite av Samsungs slimmade design, men här finns ingen separat box för sladdarna – därför blir TV:n lite tjockare och man får nödvändigtvis mer ”kabeltrassel” som hänger ner under skärmen.

large02 large06 large03
<
>
LG OLED G4. (Foto: LG)

Användning och finesser

LG-skärmen kommer laddad med det senaste användargränssnittet WebOS 24, som har blivit väldigt snabbt och överskådligt. Det finns flera olika användarprofiler och startskärmen kan skräddarsys efter personliga preferenser. Fjärrkontrollen är den trofasta Magic Remote med pekare, som LG har använt så länge vi kan minnas.

Precis som Samsung erbjuder LG fyra HDMI 2.1-ingångar och här är upp till 120/144 Hz tillgängligt på alla fyra. G4 har också gott om gaming-finesser som finns tillgängliga i undermenyn Game Optimizer. Ett särskilt bildläge för spel ser till att hålla fördröjningen under 10 millisekunder. Och med stöd för Freesync och VRR (Variable Refresh Rate) blir spelandet smidigt och flimmerfritt.

Både LG:s TV och Samsung-rivalen klarar sig mycket bra i olika spelsammanhang och är fantastiska skärmar för konsoler som Xbox och PS5. Men om vi ska lyfta fram något måste det vara att LG – till skillnad från Samsung – stöder Dolby Vision-formaten för både filmer, serier och spel.

Samsung S95D vs LG OLED G4 (16) Samsung S95D vs LG OLED G4 (13) Samsung S95D vs LG OLED G4 (12) Samsung S95D vs LG OLED G4 (11)
<
>
LG:s WebOS-användargränssnitt har fått en ansiktslyftning i år, medan fjärrkontrollen är samma gamla Magic Remote. (Foto: Audun Hage)

Mätningar

Våra första mätningar visade att både LG OLED G4 och Samsung S95D hade mycket korrekt färgåtergivning och gråskala, direkt från fabrik och utan kalibrering. Båda skärmar hade en deltaavvikelse på <3, vilket oftast är mindre än vad det mänskliga ögat lätt kan uppfatta. Samsung S95D var faktiskt ännu bättre i HDR, med mycket låga avvikelser i färg och gråskala. LG hade däremot något högre ljusstyrka och kontrast.

Observera att LG-skärmens något större avvikelser beror på något högre färgvärden i blått, vilket kan jämnas ut av en Calman-kalibrering. Med Samsung finns det knappast något behov av att kalibrera, eftersom mätvärdena redan är så bra.

Mätningar LG OLED65G4 Samsung TQ65S95D
Färgåtergivning SDR (dE) 1,2 1,6
Gråskala SDR (dE) 0,6 1
Färgåtergivning HDR (dE) 2,4 1,9
Gråskala HDR (dE) 2,4 1,5
Ljusstyrka (HDR)
10 % 1621 nits 1531 nits
100 % 249 nits 296 nits
Kontrast (SDR) 37613:1 10190:1
Kontrast (HDR) 53678:1 39733:1

Bildkvalitet

Vi var naturligtvis extra nyfikna på vilken inverkan det nya ”AI-trolleriet” skulle ha på bildkvaliteten. Vi har redan fått flera av de nya funktionerna demonstrerade på mässor och liknande, men då var alla inställningar på max för att framhäva skillnaderna – som var väldigt överdrivna.

Med LG-skärmen inställd i det mer neutrala Bio-läget fick vi däremot bevittna en av de bästa – kanske den ALLRA bästa – TV-bilden vi någonsin sett!

Det är en sak vad mätinstrumenten visar, men vi upplevde regelbundet att våra ögon ”sögs” mot LG-skärmen som var den hårfint skarpaste, mest detaljerade och kontrastrika av de två konkurrenterna.

För det första har OLED G4 en fenomenal skärpa och detaljrikedom som vi knappt har sett maken till. Frånvaron av brus, i kombination med en raffinerad och skonsam bildbehandling, framhäver detaljer utan att överdriva.

Kontrasten är också fenomenal, och lyckas precis överträffa duellanten från Samsung (S95D) i både de ljusaste och mörkaste nyanserna. Båda dessa skärmar håller definitivt högsta klass, men LG har ett litet försprång när det gäller kontrast och svärta.

LG har dessutom lyckats klämma ut en mycket vacker och mer nyanserad färgåtergivning än tidigare. QD-OLED har fortfarande en fördel när det gäller färgvolym, men i G4 verkar skillnaderna ha minskat rejält. Den enda punkten där vi ser att Samsung-skärmen har en fördel är att den har ännu mer sömlösa färggraderingar (color banding) från mörkt till ljust.

LG OLED G4 har även rörelseutjämning (interpolering) som fungerar lysande på allt från långfilmer i 24p till sport och andra typer av TV-innehåll. Bilden blir jämn, skarp och praktiskt taget flimmerfri, utan att tillföra för mycket ”såpoperaeffekt”. Förbättringen är anmärkningsvärd och måste återigen bero på den smarta videoprocessorn.

 

Samsung S95D vs LG OLED G4 4 1 scaled 1
(Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

På ljudsidan är LG G4 relativt sparsamt utrustad, med ett enkelt högtalarsystem och dedikerade bashögtalare. Systemet ska visst ha virtuellt surroundljud. Och jodå, ljudet är tillräckligt tydligt, med klara röster, men det blir snabbt uppenbart att det inte matchar storleken från Samsungs ljudsystem. S95D har strategiskt placerade högtalare runtom som ger en imponerande ljudbild med luftigare surroundeffekt.

Många kommer nog ändå att föredra en separat soundbar eller ett ljudsystem till en TV i den här klassen, och i det här fallet rekommenderar vi det. G4 stöder Dolby Atmos via HDMI eARC-kontakten och om man väljer en kompatibel LG-soundbar så går det även att överföra ljudet trådlöst, eller använda skärmhögtalarna i kombination med soundbaren – en funktion som heter WOW Orchestra.

Slutsats

G-serien från LG har traditionellt sett varit några av de bästa OLED-modellerna på marknaden, och årets OLED G4 är inget undantag. Kombinationen av häftig och kontrastrik bildkvalitet, läcker design och ett smart användargränssnitt gör detta till ett utmärkt totalpaket. I år ingår det till och med ett bordsstativ i kartongen (!) – så att du snabbt kan börja använda TV:n. Att priset börjar lite lägre än vad föregångaren gjorde på sin tid är inte heller någon nackdel.

LG OLED G4 får förstås hård konkurrens från Samsung S95D när det gäller bildkvalitet, användarvänlighet och design. Och om det inbyggda TV-ljudet är en viktig faktor för dig så har Samsung en klar fördel. Men som en ren bildmaskin är G4 hårfint den bästa enligt vår mening. Därför blir det en knapp men välförtjänt seger för LG i denna duell.

Sammantaget tvekar vi inte att ge LG OLED G4 maxbetyg och en särskild rekommendation. Helt enkelt en hejdundrande bra TV!

Karakter
LG OLED G4 (OLED65G4)
High End

Också i detta test:

Samsung S95D (TQ65S95D)

Samsung S95D: Noll reflektioner!

Samsungs nya OLED-flaggskepp ger häpnadsväckande bildupplevelser – nästan helt utan reflektioner.

Samsung S95D levererar en mycket kontrastrik och färgnyanserad bild från en skärm som är praktiskt taget befriad från reflektioner. Dessutom imponerar Samsung med sin tilltalande design och utmärkta ljud.
Den matta skärmytan kan ha vissa biverkningar, beroende på ljusförhållandena i rummet. Stöder inte Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

Ljud & Bild