TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

: Loewe Bild 7

OLED i lyxutförande

Hur mycket lyx-OLED får man för 54 000 kronor – och hur smart är det?

Av / 2017-07-01 - 12:08
Loewe Bild 7

Ljud & Bild tycker

  • Imponerande bild som kan vara kolsvart och detaljrik på samma gång. Och allting är omåttligt snyggt inpackat!
  • Menyerna är slöa och förvirrande att hitta rätt i. Loewe insisterar på att använda sitt eget OS, vilket betyder för få appar.

Det tyska lyxmärket Loewe behöver ingen närmare presentation. Precis som B&O har de en särskild målgrupp som föredrar diskret elegans och lyx snarare än de senaste högteknologiska landvinningarna. Till de moderna konstruktionerna föredras glas och stål. Där finns också motorstyrda väggfästen och fiffiga högtalarlösningar. Elegant och lyxigt. Men priserna är därefter. Vår testmodell på 55 tum kostar 54 000 svenska kronor. För mindre än en tredjedel kan man få LG:s prisvinnare B6, som fortfarande är en referens. Är Loewe Bild 7 värd pengarna?

Design

Om vi ​​börjar med designen så är det uppenbart att Loewe är något helt annat än LG, Sony och Samsung. Ramen runt bildpanelen är gjord av metall, har en diskret Loewe-logga i höger hörn och det klassiska Loewe-ögat längst ned. Ögat fungerar som TV:ns LED-lampa och mottagare för IR-signaler. Färgen ändras efter vilken funktion och vilket läge TV:n har.

Bild 7 är otroligt tunn, men något sticker ut i underkant. Det är den inbyggda soundbar-högtalaren. När du sätter på TV:n höjer sig panelen på ett snyggt sätt och avslöjar den. När du stänger av den igen får du samma ridå-effekt som hos B&O när panelen glider tillbaka och döljer soundbar-högtalaren. Allt är väldigt elegant, fast det tar ett par sekunder längre än vi skulle ha velat.

Det finns flera sorters fötter och väggfästen till Bild 7. Några är motorstyrda och kan vrida TV:n från fjärrkontrollen. Tyvärr är fjärren inte lika elegant och väldesignad som själva TV:n. Den är avlång, täckt med små knappar och känns gammaldags och billig. Layouten verkar inte helt logisk och är framför allt krånglig att använda när ljuset är släckt.

Annons

Användning

Den lite krångliga känslan från fjärrkontrollen går tyvärr igen i menyerna, som inte alltid är så logiska. Ibland tar det lång tid att göra enkla saker. Till exempel måste man gå in under ”anslutningar” för att välja externt ljud från soundbar-högtalaren, det går inte att göra bland de allmänna ljudinställningarna.

Även bildinställningarna är invecklade att navigera runt i, och det finns inte alls lika många möjligheter som vi är vana vid från highend-modeller. Inställningarna nås enklast från HOME-knappen, där man också kommer åt alla kanaler, diverse ingångar och appar. Där finns även inspelningsfunktionen DR+. Den fungerar förvånansvärt bra och har 1 TB att spela in på. En speciell funktion för Loewe är att man med hjälp av deras Loewe App till mobiler och surfplattor enkelt kan ansluta direkt till TV:n. Från appen kan man programmera, visa sparade inspelningar eller helt enkelt strömma live-TV. Smart!

Var är alla appar?

Nu för tiden är vi vana vid att Netflix, Amazon, HBO och liknande streamingtjänster finns inbyggda i de flesta TV-apparater, men hos Loewe får vi nöja oss med ett mycket litet och mycket dåligt urval av appar. Det beror på att Loewe insisterar på att använda sitt eget OS. Du kan titta på konserter från Berlins Philharmonika-orkester, strömma lite från YouTube eller lyssna på musik från Tidal. Det är i stort sett allt. Jo, det finns Twitter också, men vad ska man ha det till? Vi frågade naturligtvis Loewe om detta och svaret blev tyvärr att det är app-utvecklarna som väljer om de ska finnas på de olika plattformarna. Loewe är helt enkelt för små för att app-utvecklarna ska bry sig om dem. Samma sak gällde för övrigt B&O, som därför skäl bytte till Android. Loewe befinner sig fortfarande ute i kylan och sådant tappar man poäng på.

Bild och ljud

Lyckligtvis plockar Loewe in många av de förlorade poängen när det gäller bildkvalitet. OLED-tekniken är känd för en helt makalös svärta och Bild 7 är absolut inget undantag. Bilden är faktiskt bland det bästa vi har sett. Den djupa svärtan är verkligen kolsvart utan att det går ut över detaljerna i skuggor, vilket annars kan vara ett problem på en del OLED-skärmar. Detta syns tydligast när man tittar på HDR-innehåll där ljusstyrkan är uppskruvad till max. Även i de mest kontrastrika scenerna lyckas Loewe bevara detaljer i de mörkaste områdena. Bilden är knivskarp, utan nämnvärt brus och med naturliga färger.

Vanligt 4K-material ser lika bra ut, framför allt om man stänger av de flesta bildförbättringsfunktionerna. Brusreducering behövs inte när upplösningen finns där. Även uppskalning av SD- och 1080p-signaler gör Bild 7 på ett fint sätt, utan att det orsakar för mycket brus eller pixelering. Den här skärmen är som gjord för att titta på film på. Datorspelare är inte heller bortglömda, det speciella ”gamer mode” gör det möjligt att spela på skärmen utan alltför mycket input lag.

Det sista vi ska nämna är ljudet. Med en inbyggd soundbar är det självklart att Bild 7 har en mycket bättre ljudkvalitet än de flesta andra på OLED TV-marknaden. Soundbar-högtalaren är på 2 x 60 watt och kan spela både högt och djupt. Tyvärr måste man vrida upp den ganska så högt innan den verkligen vaknar till liv. På låg volym känns den en smula instängd och ihålig. När vi kommer upp över halva maxvolymen låter den mycket bättre.

Slutsats

Loewe Bild 7 är en intressant TV med många goda sidor, varav bildkvaliteten är den primära. Bilden är skarp och har fina mörka toner, vilket OLED-tekniken är känd för. Svart är verkligen kolsvart. Med tanke på priset finns det dock ett par saker vi retar oss på. Fjärrkontrollen har uppenbarligen inte visats samma uppmärksamhet som TV:n, menyerna är sega och appar finns det nästan inga alls av. För att kompensera för detta har

Loewe byggt in en inspelningsfunktion och en app-styrning som gör det enkelt att dela och programmera innehåll direkt från mobilen.

Jämfört med LG B6 kan det dock vara svårt att motivera det högre priset om man enbart tittar på bilden. Loewes TV är snygg, men det är LG:s också, för mindre än en tredjedel av priset. Dessutom är LG:n mer användarvänlig och har betydligt fler appar att leka med.

Vill du ha en OLED-TV i lyxförpackning, så har Loewe dock det starkaste kortet – så har du råd är Bild 7 fortfarande ett bra val.

 

picture1 picture2 picture3
<
>
Den inbyggda subwoofern sticker ut på baksidan. Foto: Loewe
Mikael Hansen
(f. 1982): Frilansjournalist på L&B Home. Mikael började som teknikjournalist på Gamereactor 2006. Därifrån gick han vidare till GEAR magazine, där han också fick stor erfarenhet av att stå framför kameran. En magisterexamen senare återvände han som journalist på Ljud & Bild och senare som redaktör för TechRadar. Mikael skriver om allt från datorer och mobiltelefoner till smart home, ljud och gaming.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Ljud & Bild