TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: LG OLED65E9

Bästa OLED-TV:n

Knivskarp bild, tunn design och tungt ljud: LG drämmer till med E9, deras kanske bästa OLED hittills.

Av / 2019-07-05 - 15:05
LG OLED65E9

Ljud & Bild tycker

  • E9 är en oerhört välgjord TV med stil design, superstark bild och kristallklart ljud.
  • Även om bilden är briljant så är den väldigt lik den lite billigare C9-serien. Ljusstyrkan är något svagare än vad man får med en LCD-TV med QLED-teknik.

LG OLED65E9 är proppfull av den mest avancerade bildtekniken som går att hitta nu för tiden. Dessutom har den en mer påkostad ljudkvalitet, design och finish än de billigare B- och C-modellerna. Det här är helt enkelt LG:s bästa satsning på en äkta highend-TV inom rimliga gränser. Frågan är om den har något extra som motiverar extrakostnaden?

OLED-bonanza

Vid det här laget har LG så många olika OLED-serier i sortimentet att det kan vara svårt att få en överblick. Rent generellt kan man säga att ju längre ner i alfabetet man kommer, desto bättre (och dyrare) blir det.

Vill du ha det allra grymmaste, och har råd med det, så väljer du naturligtvis Z-modellen med 8K-upplösning. Vill du ha en OLED som kan rullas ihop väljer du R9. För de designmedvetna är förmodligen den lövtunna W9 ”Wallpaper” den stora drömmen. Men för de som vill ha en lyxig OLED med en läcker bild, utan att priset alldeles skjuter i höjden, är E-serien ett bra alternativ.

Design

Rent utseendemässigt är ingen tvekan: jämfört med den annars utmärkta C9-serien är det uppenbart att LG har lagt mer resurser på designen. C9 och B9 har standardinramning av metall, men E9 kännetecknas av att OLED-panelen är limmad mot en genomskinlig glasplatta, som står svagt tillbaka lutad takt på TV-bänken.

LG OLED65E9 closeup 58375
LG OLED65E9 har en snygg och exklusiv design med bakplatta av glas. Foto: LG

Glasplattan hälper till att förstärka den ömtåliga OLED-panelen och minskar ojämnheter (vågeffekter) på skärmytan. Den bidrar också till att öka vikten betydligt. Men mest av allt ger den ett snyggt utseende. Tillsammans med foten som är dold på baksidan skapas en visuell effekt där TV-skärmen tycks sväva över bänkskivan.

Annons

Utseendet är definitivt läckert, men observera: den blanka skärmytan kan orsaka ganska så irriterande reflektioner om du tittar på TV i ett ljust rum. Ska du titta i ett vardagsrum med stora fönster och mycket solljus bör du vidta försiktighetsåtgärder för att undvika spegelbilder.

Användning och finesser

LG WEBOS
Foto: Lasse Svendsen

LG är bland de duktigaste i klassen när det gäller användarvänlighet, styrning, anslutningar och stöd för olika videoformat. De nya HDMI 2.1-ingångarna bidrar till att göra TV:n mer framtidssäker än många av konkurrenterna. Med nya avancerade spelkonsoler som PlayStation 5 och Xbox Scarlett ”runt hörnet” kan det vara värt att tänka på! 2.1-standarden öppnar för 4K-video med bildfrekvens upp till 120 bilder per sekund. Dessutom ger en förbättrad ljudreturkanal (eARC) bättre ljudkvalitet mellan TV:n och avancerade soundbar-högtalare.

På innehållssidan är det glädjande att LG nu stöder alla de viktigaste streaming-apparna, med HBO och Amazon som nykomlingar utöver Netflix. Stöd för Googles röstassistent finns också på plats, även om de nordiska språken låter vänta på sig. LG har också sin egen röstassistent, Thinq AI, som kan användas för att styra TV:ns många funktioner med hjälp av rösten. Vi återkommer med en grundligare jämförelse av röststyrda smart-TV-system längre fram i höst!

LG Magic Remote
Fjärrkontrollen Magic Remote är väldigt enkel att navigera med och vi märker tydligt att 2019-modellerna har blivit snabbare och mer mottagliga. Foto: Lasse Svendsen

Bildkvalitet

LG OLED65E9 front left 58377
Foto: LG

OLED-teknikens många fördelar är välkända vid det här laget: superstark kontrast, kolsvart svärta, ljuskontroll på pixelnivå och färgåtergivning som ser lika bra från alla vinklar. Har du en äldre TV kommer skillnaden att kännas enorm, och även relativt moderna LCD-skärmar kan nästan se trasiga ut bredvid en OLED.

Utmaningen för LG och andra tillverkare som säljer OLED är att alla bildpaneler kommer från samma fabrik (LG Display). För att skilja sig från mängden är det därför helt avgörande att ha bästa möjliga bildbehandling. LG är rustade med en extremt kraftfull ”bildmotor”. Den nya A9-videoprocessorn sägs använda sig av AI-teknik (artificiell intelligens) för att åstadkomma optimal bildkvalitet. Men oroa dig inte – TV:n lär knappast bli självmedveten och fientlig som Skynet bara därför!

I det här fallet handlar AI bara om att algoritmerna som används av videoprocessorn utvecklats med hjälp av maskininlärning. På så sätt kan den analysera bildmaterialet och automatiskt veta hur en lågupplöst bild ska skalas upp på bästa möjliga sätt, eller hur brus ska tas bort så effektivt som möjligt och så vidare.

Artificiell intelligens eller inte, vi märker att bildbehandlingen fungerar oförskämt bra. E9 har precis som C9 en förmåga att till och med få olika typer av medelmåttigt innehåll (bildkvaliteten alltså, inte nödvändigtvis handlingen) att se briljant ut. Detta är särskilt tydligt med grova YouTube-klipp och äldre TV-serier med SD-upplösning. OLED65E9 får fram detaljer och nyanser utan att ”gröta till det” med alltför aggressiv brusreducering, vilket annars kan få bilden att se onaturlig ut.

Tidigare generationer från LG har fått lite kritik för ojämna rörelser, men här har det också skett en stor förbättring. OLED65E9 har väldigt mjuka och sömlösa rörelser och följer handlingen på skärmen utan ryckningar eller hackningar. Om man vill bevara den klassiska filmkänslan går det att stänga av interpoleringen i menysystemet.

Men om man vill ha en perfekt bild är det 4K-upplösning och HDR-kvalitet som gäller. Och då är LG-skärmen verkligen i sitt esse. Vi bänkade oss framför säsong 3 av Stranger Things på Netflix och det är uppenbart att vi har med en tvättäkta highend-TV att göra. OLED65E9 målar upp bilden med intensiv kontrast, fylliga färger och – för att vara en OLED – imponerande ljusstyrka. Faktum är att det finns märkbart mer krut i de ljusaste områdena här än vi har sett i någon annan OLED hittills! Sonys konkurrent (KD-65AG9) har väsentligt lägre kontrast och bilddynamik, även när vi vrider upp kontrollerna på max. Här är det uppenbart att LG har valt en annan bildestetik – och den fungerar. Ögonen dras direkt till den starkaste ljuskällan, utan det verkar finnas några negativa bieffekter. Ljusstyrkan är inte på samma nivå som Samsungs QLED-skärmar, men för att vara en OLED är LG E9 oöverträffad.

Traditionellt sett brukar LG få stark konkurrens från specialister som Sony och Panasonic när det gäller en exakt bild, men i årets generation har de verkligen fått upp bildbehandlingen till en nivå där de kan vara svårslagna.

LG OLED65E9 living room 58372
Foto: LG

Ljudkvalitet

Äldre generationer av E-serien har haft en omfattande högtalarlösning, med en särskild ”soundbar” inbyggd i foten. I de nyare E-modellerna tycks detta vara en smula nedskalat, till bara en liten spalt under bildpanelen. Det inger kanske inga större förhoppningar på ljudet, men då tar man miste.

Bakom fasaden gömmer sig nämligen en kraftfullare förstärkare och dedikerade bashögtalare, LG-skärmen har dessutom automatisk rumskorrektrion som fintrimmar ljudet efter rummets akustik. Den använder sig av fjärrkontrollens inbyggda mikrofon.

De framåtriktade högtalarna återger både röster och ljudeffekter på ett klart och distinkt sätt. Här finns faktiskt också en godkänd fyllighet i basregistret – ett klart steg upp från C9-modellen rent ljudmässigt. E9 matchar dock inte riktigt Sony och deras Acoustic Surface-ljudteknik. Sony AG9 har ett kraftfullt ljud som gör att man klarar sig utan soundbar, medan LG E9 mer är ”bra för att vara en TV”.

Därför kommer många förmodligen att vilja ha en soundbar-högtalare till E9. Då kan det vara bra att veta att TV:n stöder Dolby Atmos både internt och via HDMI-utgången. Det innebär att du kan koppla alla källor via TV:n och dessutom njuta av Netflix med optimal ljudkvalitet.

Obs! Om du funderar på att ha en soundbar tillsammans med LG-skärmen så bör den ligga på en bänk eller hylla ovanför eller under TV:n. Annars ger den en skugga i glaset och förstör det fina utseendet. Du kan naturligtvis hänga upp E9 på väggen också, fast då tycker vi att du tappar du lite av poängen med den läckra foten och glasplattan.

Slutsats

För dig som inte nöjer dig med den högsta bildkvaliteten, utan även vill ha en TV med smakfull design och bra ljud, är E9-serien från LG ett strålande val. Tidigare generationer av E-serien har kostat lite mer än de smakat, men med årets E9-modell får du full valuta för pengarna. För bara några få tusenlappar mer än LG:s egen C9-modell får du en estetiskt läcker TV med märkbart bättre ljud. Enda nackdelen är att den inte finns i en modell med 77-tums skärm!

Karakter
LG OLED65E9
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

Ljud & Bild