Det är ingen tvekan om att 2017 är det stora genombrottsåret för OLED. LG har länge nästan haft monopol på tekniken, men i år får de sällskap av Sony, Panasonic, Philips och andra märken som också kommer att erbjuda OLED-TV till sina kunder. Och panelerna? De kommer från just LG. Det tolkar vi som en ganska så stor förtroendeförklaring!
Det faktum att flera tillverkare nu trycker OLED till sitt bröst bör inte komma som någon stor överraskning. Tekniken har många fördelar när det gäller kontrast, svärta, färgåtergivning och inte minst betraktningsvinkel. Allt detta innebär en suverän bildkvalitet.
LG levererade en av förra årets solklart bästa TV-apparater, 65E6V, som vi till slut utsåg till årets bästa highend-TV. Så förväntningarna på efterträdaren 65E7V är ganska så höga!
OLED 65E7V
Med allt hårdare konkurrens på ”hemmabana”, och inte minst QLED från ärkerivalen Samsung som en potentiell utmanare, har LG varit tvungna att uppgradera 2016-modellerna på flera områden.
65E7V har i princip samma typ av panel som förra årets modeller (LG förnyar sina paneler vartannat år). Skillnaderna finns främst i uppgraderade chippar och bildbehandlingen (mjukvara). 65E7V har också fått ett nytt filter som minimerar reflexer och tar bort det lilla färgstick av magenta som funnits i tidigare generationer.
Det är ingen tvekan om att vi har att göra med en dyr TV. Priset för en 65-tummare i E-serien ligger på drygt 60 000 kronor, fast vi kan nog förvänta oss bättre priser längre fram. Föregångaren 65E6V kostade ungefär 80 000 när den kom men sjönk till ungefär hälften under säsongen.
Design
LG har väckt stor uppmärksamhet med årets flaggskepp, den lövtunna OLED-skärmen 65W7V som går att hänga rätt på väggen med hjälp av magneter. Men frågar du oss så är 65E7V riktigt läcker den också! E7V har ett så kallat ”Picture on glass”-utförande där OLED-panelen är limmad ovanpå en tunn glasplatta. Det ger ett elegant, ramlöst uttryck samtidigt som konstruktionen förstärker den ganska så sköra OLED-panelen. TV:n är inte mycket tjockare än en mobiltelefon, men blir lite tjockare ner mot botten där all elektronik, högtalarna och anslutningarna sitter.
Användning och finesser
Många TV-tillverkare använder numera Android som operativsystem men LG håller fast vid sitt eget (WebOS 3.5). Detta har utan tvekan gett dem större kontroll över användarupplevelsen. LG-skärmen har snygg grafik och är enkel att sköta med hjälp av pekfjärrkontrollen Magic Remote. Det vi först lägger märke till jämfört med föregångaren är att E7V reagerar ännu snabbare. TV:n sätts på blixtsnabbt och du kan växla mellan olika menyer och innehåll på rekordtid. Du kan själv anpassa menyraden med det innehåll och de appar du vill.
De som gillar 3D-film bör lägga märke till att LG:s 2017-modeller inte längre stöder 3D. Å andra sidan bör OLED 65E7V vara en attraktiv skärm för gaming-intresserade. Vi mätte bildfördröjningen (input lag) till låga 25 ms med vårt Leo Bodnar-test.
Bildkvalitet
OLED har som bekant ett antal bildmässiga fördelar jämfört med LCD och detta märks ännu tydligare när vi får in LG-skärmen i testrummet. Till och med en utmärkt LCD-toppmodell som Sony KD-65XE9305 överskuggas av vad LG åstadkommer.
Nyckelordet när vi ska beskriva 65E7V är KONTRAST. Nykomlingen från LG har en suverän djupkänsla och vi kan knappt minnas att ha sett mer levande bilder. Våra referensklipp från filmer som ”Dark Knight”, ”Prometheus” och ”The Revenant” (UHD Blu-ray) har aldrig sett bättre ut. LG-skärmen har en förmåga att suga in oss i handlingen och återger detaljer som vi knappt har lagt märke till förut.
Till skillnad från LCD-skärmarna har 65E7V noll problem med ljusfördelningen. Här finns inga irriterande ljusfläckar (clouding) eller ojämnheter i bakgrundsbelysningen som stör upplevelsen. Den här förmågan att återge bilden mot en helt svart bakgrund kan påminna om en plasma-TV och är väldigt beroendeframkallande när man en gång har upplevt det. Svärtan är en smula förbättrad i årets modell jämfört med 65E6V. Föregångaren hade en tendens att gro igen i de mörkaste områdena men 65E7V har en precis återgivning av de mörkaste gråtonerna. Det ser man enkelt i de mörka scenerna i ”Daredevil” och ”Iron Fist” (Netflix).
Sport ser också riktigt läckert ut på LG-skärmen. Vi jämförde bland annat med Sonys nya 65A1 OLED och efter vad vi kunde se är LG 65E7V minst lika bra på skärpa och rörelser.
Färgåtergivningen är också imponerande. Våra mätningar avslöjar att Film- och ISF-läget är de mest korrekta från fabrik, men även Standard ser helt användbart ut. Det som utmärker LG-skärmen, precis som tidigare OLED-skärmar, är att färgåtergivningen är densamma var man än sitter. Många LCD-skärmar ändrar karaktär om man tittar på dem från sidan, men OLED är mer eller mindre opåverkade av detta. 65E7V uppvisar inte heller några tecken på ojämna färger, färgstick eller vinjettering på några ställen på skärmen. Däremot noterade vi ett par små tendenser till tillfälligt inbränning (så kallad ”image retention”) i några av våra testbilder.
Suverän kontrast – även med HDR
Ljusstyrka har alltid varit en av OLED-teknikens svagheter. Våra erfarenheter av TV-tester 2016 var att vi ville ha svärtan från OLED i kombination med ljusstyrkan på LCD! Även om de mest välutrustade LCD-skärmarna numera kan skryta med en ljusstyrka på 1000-1500 nits eller mer så klarar en OLED bara ungefär hälften så mycket, på ett mindre skärmområde. Detta är inget problem med normalt TV-tittande, eftersom LG-skärmen har gott om ljusstyrka till allt TV-material. Svårigheten kan vara när man tittar på filmer eller serier i HDR-format som innehåller mer ljus- och kontrastinformation. Några av de ljusaste nyanserna kan gå förlorade om skärmen inte orkar hänga med.
OLED-skärmarna har dock ett äss i rockärmen. Den överlägsna svärtan gör att det totala kontrastomfånget blir mycket bra. Detta i kombination med korrekt bildbehandling (tone mapping) innebär att LG E7 delvis lyckas kompensera för bristen på ”nits”.
LG har försökt förbättra ljusstyrkan i årets modeller och hävdar att de har en ökning med 25 %. Och våra mätningar av 65E7V var också imponerande för OLED. Med det minsta testfönstret (10 % av skärmen) fick vi hela 700 nits och i stället för att sjunka gradvis så ökade ljusstyrkan faktiskt gradvis uppåt mot 800 nits! Med 18 % fönster fick vi 650 nits och med 25 % 500 nits. Med hela skärmen helt vit blev det 210 nits. Det är faktiskt bättre än flera av LCD-skärmarna vi har mätt hittills.
HDR och Dolby Vision
Men viktigare än alla mätningar är hur det ser ut i praktiken, och här visar sig LG:s OLED vara en av de grymmaste HDR-skärmarna vi har sett hittills! Mycket beror på stödet för det mer avancerade Dolby Vision HDR-format. Dolbys dynamiska metadata anger ljusstyrkan ”frame by frame” och garanterar på så sätt att både mörka och ljusa scener kan återges optimalt.
Med hjälp av HDR-material från Netflix (”Iron Fist”, som finns i både DV och HDR-10) kunde vi testa detta i praktiken och skillnaden är slående. Dolby Vision-version ser mycket bättre ut i scen efter scen! Vi såg också att det var bättre tryck i de ljusa scenerna, samt fler detaljer i de mörka. Dolby-versionen av ”Iron Fist” verkade helt enkelt mer intelligent och mer tittvänlig än HDR-10-versionen, som jämförelsevis var mörk och grå. Det är ingen tvekan om att LG har en stor fördel mot de skärmar som inte stöder Dolby Vision.
Kalibrering
LG OLED 65E7V har flera olika bildlägen. Bland dem finns inställningen ”expert mörk”, som är det mest neutrala och korrekta från fabrik och det bästa utgångsläget för ytterligare finjustering. Tidigare OLED-generationer har varit en utmaning att kalibrera på grund av den stora och ljusa menyn som poppar upp varje gång man gör en justering. På 2017-modellerna är den reducerad till en liten meny i ena hörnet, som inte kommer i vägen för vår mätsond. Tack och lov för det!
Efter justerat ljusstyrkan en smula för att undvika ”black crush” och en justering av primär- och sekundärfärger i Avancerat-menyn fick vi en nästan ”spikrak” färgbalans i både SDR- och HDR-läge. Se mer i vår kalibreringsrapport.
LG OLED65E7 kalibreringsrapport (SDR)
LG OLED65E7 kalibreringsrapport (HDR)
Ljudkvalitet
E-serien från LG skiljer sig från C- och B-serien genom att ha ett något mer påkostat ljudsystem. Högtalarna sitter dolda i en liten soundbar som går i ett med fronten på skärmen Detta är en både elegant och välljudande lösning. Röståtergivningen är stark och tydlig och LG-skärmen kan spela högt och rent utan att förvränga ljudet. Dessutom kan 65E7V skryta med Dolby Atmos-ljud, vilket är ganska så speciellt för en TV. I praktiken handlar det om en stereoversion av Atmos, inte tvättäkta 3D-ljud som vi känner igen från hemmabion.
Slutsats
Det är uppenbart att LG har lyckats höja ribban lite från förra året: 65E7V har en grym kontrast, ända från svartaste svart upp till det ljusaste ljusa. Detta är en av de mest imponerande TV-skärmarna vi har sett! Tyvärr är den också en av de dyraste. Den stora frågan är därför om den är ”bättre” än dess billigare kusiner C7 och B7, som bortsett från ett par kosmetiska skillnader har mycket likartade specifikationer. Om 65E7V kan motivera det högre priset återstår för oss att testa. Men ännu så länge är detta vår nya referens!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser