TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: LG OLED55B6V

OLED på rea

En tvättäkta OLED-TV med 4K-upplösning för bara lite drygt 20 000 kronor? Ja tack!

Av / 2016-11-24 - 14:11
LG OLED55B6V

Ljud & Bild tycker

  • Här får du alla välbekanta OLED-egenskaper, med superb kontrast och svärta, knivskarpa detaljer och bred betraktningsvinkel – till ett väldigt rimligt pris.
  • Kostar fortfarande mer än många LCD-konkurrenter. 55B6 kan inte skryta med lika imponerande ljusstyrka som LCD, vilket märks med HDR-videomaterial. Ljudet är inte heller något att skriva hem om.

De flesta TV-entusiaster är överens om att OLED är i en klass för sig när det gäller bildkvalitet. Sättet som OLED-skärmarna bygger upp bilden på, med förmågan att tända och släcka varenda liten pixel individuellt, ger ett par klara fördelar jämfört med LCD-paneler som kräver genomlysning. Skillnaden i kontrast och svärta syns enkelt och ger helt klart en bättre bild, framför allt när den kombineras med modern 4K-upplösning.
Tyvärr har även priset på OLED-tekniken legat en bra bit över de bästa LCD-skärmarnas. 40 000 eller 50 000 kronor för en 55- eller 65-tummare är i överkant av vad vanligt folk vill lägga på en ny TV, om man inte är extra intresserad eller förmögen.
Just därför är nya ”billiga” OLED55B6V extra intressant. Detta är sydkoreanska LG:s billigaste OLED med 4K-upplösning hittills. Just nu går den att köpa för strax över det magiska 20 000-kronorstrecket, med god hjälp av stormarknadernas priskrig. Då är frågan om 55B6V är ”äkta vara” eller om LG har varit tvungna att ta några genvägar?

Smal och läcker. OLED55B6 har ett något mindre påkostat utförande än lyxserien E6, men är fortfarande fin att titta på.
Smal och läcker. OLED55B6 har ett något mindre påkostat utförande än lyxserien E6, men är fortfarande fin att titta på.

Design
Precis som andra OLED-modeller har B6 en smal och minimalistisk design, men den känns lite mindre påkostad i utförandet än toppmodeller som E6 och G6. E6 har en ”picture on glass”-konstruktion nästan helt utan ram, där OLED-panelen ligger utanpå ett skikt av glas, medan B6 får nöja sig med en mer ordinär ram och plastinpackning. Här finns inte heller någon påkostad ljudlimpa inbyggd i sockeln. Men det är ingen tvekan om att TV:n är både smal och läcker att titta på. Baksidan är mörkgrå, med ett borstat utseende, och sockeln likadan. Men själva ”wow-känslan” är alltså lite mindre intensiv.
Det är värt att notera att OLED-skärmarna ser tunnare och ömtåligare ut än traditionella TV-apparater. Eftersom en OLED-panel består av färre lager blir den både tunnare och potentiellt skörare än en LCD-panel. Därför rekommenderas man vara två personer när TV:n ska packas upp och ställas på plats. I klartext: detta är inte en TV du tar tag i med en hand på varje sida och bara lyfter upp helt utan vidare. I stället ska den läggas ned på en plan yta innan foten monteras, därefter kan den lyftas upp på TV-bänken. Vårt testexemplar levererades i en extra tålig flight case – LG tar uppenbarligen inga risker med sina testexemplar!

Enkel att använda. LG-skärmen styrs enkelt och smidigt med pekfjärrkontroll. De viktigaste apparna finns på plats, men utbudet hade kunnat vara bättre.
Enkel att använda. LG-skärmen styrs enkelt och smidigt med pekfjärrkontroll. De viktigaste apparna finns på plats, men utbudet hade kunnat vara bättre.

Användning och finesser
OLED55B6V kör WebOS 3.0, som är LG:s eget grafiska gränssnitt. Det är både läckert att titta på och enkelt att sköta. Fjärrkontrollen har inbyggd pekfunktion och används för att flytta runt en muspekare på skärmen och göra olika val.
Ända sedan introduktionen har WebOS-systemet tillhört våra favoriter och det märks att tredje generationen har blivit betydligt snabbare. App-utbudet är däremot inte lika bra: Samsung och andra konkurrenter kan skryta med lite fler intressanta appar. LG har de viktigaste, som Netflix (med 4K och HD), YouTube och diverse andra aktörer, men ännu så länge saknas aktuella appar från HBO, Canal Digital och andra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anslutningarna är relativt bra, fast kontakterna sitter på ett lite speciellt ställe. Placeringen nära ytterkanten innebär att HDMI-kablarna lätt blir synliga. Detta går dock att lösa med buntband eller liknande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De som funderar på att ha LG-skärmen som monitor till spel och liknande ska veta att den har ganska så genomsnittlig fördröjning i ingången (”input lag”). Vi uppmätte strax över 50 millisekunder med vårt Leo Bodnar-test.

Annons
OLED55B6 har en väldigt hög bildkvalitet. Här är Netflix-serien ”Daredevil” som visas i äkta 4K-upplösning.
OLED55B6 har en väldigt hög bildkvalitet. Här är Netflix-serien ”Daredevil” som visas i äkta 4K-upplösning.

 

Bildkvalitet
Som nämnts är det främst i bildkvalitet som OLED skiljer sig från mängden och det fick vi bekräftat när vi testade storebror 65E6. LG:s näst bästa toppmodell är tveklöst en av de allra bästa TV-apparaterna som går att köpa för pengar just nu, fast kostar också 60 000 kronor (35 000 kronor i 55 tum).
Hur nära kommer då den betydligt billigare 55B6? Väldigt nära, faktiskt. Även om vi inte har kunnat jämföra E6 och B6 sida vid sida (testexemplaren är svåra att få tag i) så har de många egenskaper gemensamt och det är utan tvekan en tvättäkta OLED-skärm vi har att göra med här. Enligt informationen Ljud & Bild har tagit del av har 55B6 faktiskt exakt samma bildpanel som 55E6. Skillnaden ligger i bildbehandlingen, där B6 har ett annat (och förmodligen billigare) bildchip.
Det första vi lägger märke till är den nästan bottenlösa svärtan. LG-skärmen är i praktiken helt nedsläckt i de områden som ska vara helt mörka. Det är många som retar sig på LCD-skärmarnas ströljus, som bland annat får spelfilmernas mörka fält att se ljusa ut. På OLED-skärmen är de fullständigt kolsvarta, eftersom bildpunkterna kan vara helt släckta.
Svärtan kommer också till sin rätt i själva handlingen. Ta till exempel Netflix-serien Marco Polo: stora delar av serien om Kublai Khans mongoliska armé är filmad i 4K HDR-kvalitet – och bara i naturligt ljus för att efterlikna tidsperioden. Bilden får en helt annan djupkänsla och realism på LG-skärmen, speciellt när rollfigurerna rör sig i nattens dunkla mörker och bara är upplysta av glödande lampor och facklor. Det ser väldigt imponerande ut.

(Foto: Produsenten)
Vi stannar kvar i mörkret. Stjärnhimlen i Star Trek är ett annat exempel på OLED-skärmens förträfflighet, men visar också att svärtan kan bli lite överdriven emellanåt. LG-skärmens fabriksinställningar är i mörkaste laget, så ett par av de svagaste stjärnorna försvinner. Vi föredrar faktiskt att fintrimma ljusstyrkan en smula för att förhindra att bilden gror igen helt. Här är det tydligt att B6 har lite grövre steg än E6. Tyvärr blir också ett par av de mörkgrå detaljerna mindre synliga. Även om OLED-tekniken är överlägsen med ”svartaste svart” så kan vi skymta fler detaljer i de allra bästa LCD-skärmarna med LED-bakbelysning (Panasonic 65DX900, Samsung 65KS9505 med flera).

DOLBY VISION:Netflix-serien Marco Polo er tilgjengelig i Dolbys proprietære HDR-format.
OLED-skärmen har också en svaghet när det handlar om ljus. De ovan nämnda LCD-skärmarna i toppklassen har en fenomenal ljusstyrka på 1000 nits eller ännu mer och kan verkligen smälla till när bildmaterialet kräver det – så mycket att du nästan känner värmestrålningen i ansiktet! OLED-panelerna är begränsade till 500–600 nits och förmår inte upprätthålla samma ljusstyrka på en lika stor skärmyta. Ljusstyrka har blivit extra aktuellt i HDR-sammanhang men även i vanliga TV-sändningar med mycket vitt (till exempel skidåkning) kan man uppleva att ljusstyrkan känns lite tam. Precis som vi nämnde i testet av OLED65E6 hade vi gärna velat ha ”både och”, alltså både maximal kontrast och ljusstyrka på samma gång.
Å andra sidan har 55B6 väldigt fina och naturliga färger. Kanske det bästa av allt är att den bevarar sin karaktär oavsett vilken vinkel man tittar från. Högt, lågt eller från sidan är färgerna lika bra. Flera av de nämnda LCD-skärmarna har en väldigt snäv betraktningsvinkel, så du måste nästan sitta vinkelrätt framför skärmen för att få en riktigt bra upplevelse. Sådana irritationsmoment slipper du med OLED-skärmen.
Tillfällig inbränning (”image retention”) har varit ett tema i OLED-skärmarna, alltså en tendens att ljusa föremål som kanalloggor och testbilder kan dröja kvar en stund i bilden. Fenomenet är speciellt synligt mot grå bakgrund. LG har vidtagit ett par åtgärder för att motverka detta (bland annat så kallad pixel shift och ett underhållsläge innan skärmen stängs av). Så länge man följer ett par förhållningsregler så ska det mycket till för att man råkar ut för permanent inbränning, vilket man kunde riskera med äldre plasmaskärmar.

Ljudkvalitet
55B6 får klara sig utan den välgjorda soundbar-högtalaren som E6- och G6-modellerna har. I stället sitter högtalarna i en liten springa på undersidan, och det ger inget speciellt imponerande ljud. Röster känns lite instängda och basen är tunn. Har du inte redan någon bra ljudanläggning så märker du nog snabbt att du behöver en separat ljudlimpa eller något liknande för att göra den fina bilden full rättvisa.

Slutsats
55B6V är en enklare och billigare variant av LG:s bästa OLED-skärmar. Utseende och design inger en lite mindre wow-känsla än de dyraste modellerna, men på insidan är prestanda ungefär lika höga. 55B6V kan skryta med de typiska OLED-fördelarna både när det gäller svärta, kontrast, färger och betraktningsvinkel. Sammantaget tycker vi att OLED55B6V är en tuff utmanare även till de dyraste LCD-skärmarna på marknaden. Med ett pris 23 000 kronor snackar vi ett regelrätt fynd!

dolbyvision1

HD och Dolby Vision
LG-skärmen stöder Dolby Vision, som är Dolbys egen HDR-standard. Till skillnad från vanlig HDR är Dolby Vision ett mer slutet system som kräver konsekvens hela vägen från mastring till signalkälla och bildvisare, inklusive licensierad hårdvara i TV:n. I dagsläget är LG den enda tillverkaren som erbjuder Dolby Vision på våra breddgrader hemma, Samsung och de andra håller sig till den mer öppna HDR10-standarden.

Fördelen med Dolby Vision är så kallade dynamiska metadata som talar om för skärmen exakt hur den ska variera ljusstyrkan från scen till scen, till skillnad från HDR10-standarden som fastställer ett mer statiskt kontrastförhållande. Netflix stöder båda standarderna och även 4K Blu-ray-filmer kan bli tillgängliga med Dolby Vision så småningom. Om TV:n är kompatibel (vilket LG:s är) väljer den automatiskt Dolby Vision-signalen.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild