TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
Påskerbjudande - 6 veckor för bara 6 kr

TEST: LG OLED G5 (OLED65G5)

LG:s nya OLED lyser som solen

LG:s nya OLED-TV har stora skor att fylla. Kan G5 toppa den imponerande föregångarens prestanda? Nu vet vi svaret – och vilka saker du ska tänka på.

Av / 2025-04-08 - 09:05
LG OLED G5 (OLED65G5)

Ljud & Bild tycker

  • LG G5 har en enastående bild med saftig kontrast, djup svärta och fräscha färgnyanser. En övertygande uppgradering från fjolårets väldig fina G4.
  • Ljudet är inte riktigt i samma klass och kan behöva hjälp av en soundbar. Du måste välja mellan bordsstativ och väggfäste.

OLED G5 är den sydkoreanska TV-tillverkarens nya 2025-toppmodell. LG är en pionjär när det gäller OLED och gör några av de bästa TV-apparaterna på marknaden. Även om flera konkurrenter flåsade dem i nacken så hamnade flaggskeppsmodellen i G-serien återigen i topp när vi skulle utse de bästa TV-apparaterna 2024.

LG-skärmen valdes dessutom ut som den bästa i ett prestigefyllt blindtest, före tuffa konkurrenter som Panasonic, Samsung och Sony. Kombinationen av en ljusstark OLED-panel och avancerad videobehandling gav en bildkvalitet som få kunde matcha.

Nu är alltså 2025-modellen OLED G5 här och förväntningarna är naturligtvis skyhöga på vad den här årgången har att erbjuda. LG säger att de har fokuserat på att göra bildbehandlingen ännu smartare och mer anpassningsbar efter användarens TV-vanor. Men även hårdvaran är ny, med en annan bildpanel och en uppdaterad videoprocessor under huven.

Har då LG lyckats förbättra en redan bra TV-modell, eller är det bara ”gammalt vin på nya flaskor”? Dags att ta reda på det!

LG OLED G5 front
LG OLED G5 (Photo: LG)

LG OLED G5 – design

När det gäller designen så är det mesta i stort sett som förut. LG-skärmen har fortfarande en smal, tavelramsliknande borstad kant. Baksidan är helt platt, med en infällning som gör att den kan hänga tätt intill väggen. Nästan som ett slags OLED-variant av Samsungs The Frame, skulle man kunna säga.

Annons

G5-modellen är nämligen skräddarsydd för väggmontering och om du väljer modellen med ”LW” i slutet av modellbeteckningen så följer det med ett specialdesignat väggfäste i kartongen. Vad som däremot INTE ingår är en vanlig sockel eller fötter för bänkplacering. Vill du ha detta så måste du leta efter modellen med ”LS” på slutet.

LG säljer även bordsstativet som extrautrustning. Detta är viktigt att ta med i beräkningen när man jämför G5 med lillebror C5, eller konkurrenter som Samsung S95F. Båda dessa har en fot med i kartongen, men inget väggfäste.

G5-serien finns i många olika skärmstorlekar, från 55 och ända upp till 97 tum, vi har testat 65-tumsversionen. Den allra största modellen, OLED97G5, kan säkert locka den som letar efter en riktig OLED-storskärm. Det kostar dock ungefär en kvartsmiljon! Och den har inte heller den senaste paneltekniken, som för närvarande bara finns upp till 83 tum (LG OLED83G5).

LG OLED G5 test 9

Our test sample of the LG OLED G5 came with an optional table stand (Photo: Audun Hage)

Användning och funktioner

OLED G5 är laddad med LG:s senaste användargränssnitt, WebOS 25. Här läggs särskild vikt vid på att familjemedlemmar kan göra sina egna användarprofiler, så att TV-inställningarna kan skräddarsys efter olika preferenser. Detta kan faktiskt vara väldigt användbart när man tänker efter.

Till exempel kan startskärmen föreslå innehåll du gillar, och bild- och ljudinställningarna ställs in precis som du vill ha dem. På så sätt slipper du ändra allting när din syster, bror eller svärmor har använt TV:n.Precis som andra 2025-modeller har G5 fått den nya generationens Magic Remote. Den nya fjärrkontrollen har en plattare design och en ny ”AI”-knapp som tar fram AI-assistenten. Men den har fortfarande samma praktiska pekfunktion som sina föregångare.Genom att flytta fjärrkontrollen kan du rikta en ”muspekare” på skärmen och manövrera den genom att trycka på olika knappar. Vilket kan vara väldigt beroendeframkallande.Däremot tycker fortfarande att G5 förtjänar en lite mer ”premium” fjärrkontroll än C-serien – helst i borstat stål eller aluminium och med knappar som lyser i mörker. Vi snackar trots allt om en highend-modell!

LG 2025 remote scaled
Fjärrkontrollen är helt ny: LG har ersatt den gamla Magic Remote med en ny, plattare version. Men den har fortfarande muspekare och batteridrift – men ingen solcellsladdning. (Foto: Audun Hage)

Anslutningar och format

Bland anslutningarna på baksidan kan LG skryta med fyra HDMI 2.1-ingångar, alla med full bandbredd som kan ta emot 4K/120 Hz eller ännu högre. Det finns alltså gott om plats för flera spelkonsoler och en gaming-PC om du vill.

LG:s nya TV-apparater har flera skräddarsydda spelfunktioner, som uppdateringsfrekvenser på upp till 165 Hz (en förbättring mot 144 Hz i G4), med stöd för Nvidia G-Sync och AMD FreeSync Premium VRR. Ett särskilt Game Optimizer-spelläge ger snabba och sömlösa prestanda med olika konsol- och PC-spel. Vi mätte fördröjningen till cirka 9,5 millisekunder när spelläget aktiverades (60 Hz), vid 120 Hz kan man räkna med att detta halveras. Detta innebär att LG:s OLED-TV fortfarande är ett av de bästa alternativen för den som föredrar spel på en stor TV-skärm.

G5 har också brett stöd för olika format, bland annat Dolby Vision HDR och Dolby Atmos på ljudsidan. Däremot stöds varken HDR10+ eller DTS-ljud.

LG OLED G5 med ny panel och kraftfull ”AI”-processor

Föregångaren G4 var definitivt ingen flopp när det gällde bildprestanda, men LG har ändå tyckt att det var dags att uppgradera efterträdaren på flera områden.

G5 är försedd med den nya α11 Gen 2-videoprocessorn, kombinerad med den allra senaste OLED-panelen från LG Display, även känd som Primary RGB Tandem. Tillsammans bildar detta tekniken som LG kallar för Brightness Booster Ultimate och som bara finns i denna modell och den trådlösa OLED Signature M5.

De mindre kusinerna i C5- och B5-serien får nöja sig med något mer konventionell teknik. G5-serien är för dig som vill ha ”det allra senaste” och är villig att spendera ett par extra tusenlappar – så länge det gör en märkbar skillnad, förstås.

Mätningar

Den stora frågan är alltså om G5 håller vad den lovar jämfört med den redan utmärkta G4-modellen. Rent mätningsmässigt är det i alla fall ingen tvekan om att ljusstyrkan gör ett rejält hopp. Vi mätte G5-skärmen till cirka 2 300 nits i ett 10 % fönster och HDR-filmläge. Det är upp från runt 1 600 nits som OLED G4 hade i samma läge och motsvarar en ökning med drygt 40 %, precis som LG hävdar. G5-skärmen lyckades också bevara en starkare ljusstyrka på ett större bildområde än föregångaren, vilket gör den till en mycket ”användbar” förbättring.

Mätningarna visar också att LG OLED G5 – precis som G4 – har väldigt exakta färger och gråskala direkt från fabrik. Den har låga deltaavvikelser i både SDR- och HDR-läge, långt under 3, vilket motsvarar en mycket neutral bild. Och den som vill kan få sina färger kalibrerade till ännu mer studiokorrekta med hjälp av den senaste Calman-mjukvaran och avancerad mätutrustning.

Bildkvalitet

<
>

Vad mätningarna säger är ju en sak, men när det gäller de praktiska skillnaderna i den verkliga världen är det mer naturligt att lita på ögonen. En 40 % ökning av ljusstyrkan är kanske inte som ”natt och dag” när den visas på en så liten bildyta som denna, men den är helt klart märkbar så länge bildinnehållet och/eller videobehandlingen lyckas utnyttja det extra överskottet i de ljusstarka områdena.

När vi testar med ett välbekant och uppskattat videomaterial är det lätt att se att LG-skärmen utnyttjar den extra ljusstyrkan i krävande HDR-scener. Fartfylla scener i F1-serien Drive to Survive visas med ännu mer tryck i högdagereffekterna. Solljuset glittrar och bromsskivorna glöder. Gnistorna från chassit som skrapar mot asfalten känns ännu mer levande. Men även färgnyanserna från de dekorerade bilarna har blivit tydligare. Speciellt de röda färgerna känns mer intensiva, men även blå och gröna toner har blivit mer markerade.

I en vanlig SDR-film, som Blu-ray-versionen av Batman-filmen Dark Knight, syns också en markant skillnad. G5-generationen har betydligt mer kontrast och ljusstyrka i vissa scener, som när Alfred besöker sin mästare Bruce Wayne i hans underjordiska gömställe. LG-skärmen får också med de minsta detaljerna i mörka scener. Uppskalningen till 4K fungerar exemplariskt, med ännu skarpare bild och mindre brus – och på det här området var G4-modellen redan väldigt bra.

Därmed inte sagt att G4-modellen har blivit fullständigt akterseglad. Vi tycker att det mer handlar om subtila förbättringar som visar sig i varierande grad med olika typer av bildinnehåll och med olika bildinställningar. Så de som redan har en G4 eller slår till på ett färskt utförsäljningserbjudande har inget att sura över.

En sak vi däremot märker, som hade kunnat fungera ännu lite bättre på G5, är övergångarna mellan olika färgnyanser. LG-skärmen uppvisade emellanåt synliga färggraderingar, i form av band – så kallad ”banding” – i vissa scener, där några av konkurrenterna (inklusive Samsungs och Sonys QD-OLED-skärmar) har ännu mer sömlösa övergångar. Vi undrar om detta är något LG skulle kunna lösa på något sätt, genom en firmware-uppdatering.

<
>

More smart picture modes

Traditionsenligt har LG ett antal olika bildlägen som du kan använda för att ställa in bilden precis som du vill ha den. Nytt för i år är att du även kan få hjälp av AI att välja inställningar, med hjälp av den så kallade ”Personal Picture Wizard”.

LG-skärmens personliga ”AI-läge” visar först ett par testbilder med olika kontrast, skärpa och färgförbättring. Vilken estetik du föredrar väljer du själv, och utifrån dessa preferenser komponerar sedan TV:n din personliga bildprofil. Eller så kan du helt enkelt bara välja ett av de förprogrammerade bildlägena.

Vi testade genom att välja de bilderna vi gillade bäst, och av det fick vi en ganska kontrastrik bild med ovanligt starka färger. Inte så olikt TV:ns eget livliga läge (”Vivid”).

Problemet med ett sådant läge är att det kan vara svårt att välja ”rätt” testbilder när man inte har en tydlig referens. Men det är fullt möjligt att rätta till en del av inställningarna efteråt, och på så sätt finttrimma bilden precis som du vill ha den. Inställningarna kan sparas, så att TV:n hämtar fram din exakta profil nästa gång du loggar in. Till exempel kommer filmentusiaster att uppskatta att LG introducerar ett uppdaterat ”Filmmaker Mode”-bildläge, som numera tar hänsyn till rummets ljusförhållande. Det här läget är egentligen avsett för att titta på film i kolsvarta rum, men är inte särskilt vardagsrumsvänligt – många har upplevt att filmerna blir väldigt mörka. Nu kan TV:n kompensera för detta genom att öka ljusstyrkan samtidigt som den bevarar en neutral bild.

Nu kan du alltså vara säker på att TV:n serverar bilden precis som du vill ha den nästa gång du loggar in. Vad som händer när flera vill titta på TV samtidigt får vara upp till familjerådet att avgöra …

<
>

Ljudkvalitet

En highend-TV förtjänar ordentligt ljud och LG har sett till att utrusta G5-modellen med en respektabel uppsättning högtalare. Det sitter undermonterade högtalare och integrerade bashögtalare, och systemet kan simulera en surroundeffekt. Återgivningen av dialog är klar och tydlig och det finns också en ganska fyllig bas som kommer väl till pass med action, spänning och inte minst musik. G5 kan spela relativt högt utan att låta förvrängt.

Ljudet är riktigt fint och ligger på den nivå man kan förvänta sig av en premium-TV, men inte mycket mer än så: vi vet till exempel att Philips får ut ett mer potent ljud ur sin senaste OLED+950. Så det är ingen tvekan om att G5-serien förtjänar att utökas med ett separat ljudsystem. LG har bland annat en matchande soundbar med slimmad profil för väggmontering, vilket kan vara ett bra val för den som är designintresserad.

LG OLED G5 user profiles 1

LG OLED G5 med SG10TY soundbar (Photo: LG)

Slutsats

Sammantaget är det ingen tvekan om att LG OLED G5 erbjuder ett par synliga förbättringar i bildkvalitet jämfört med förra årets G4-modell, som redan var i referensklassen. Att LG faktiskt har lyckats överträffa prestanda i fjolårets flaggskepp tolkar vi som ett resultat av hård konkurrens: Man får inte vila på sina lagrar när konkurrenterna längtar efter att knuffa ner dig från tronen.

Här och nu verkar LG OLED G5 helt klart vara en av de bästa OLED-skärmarna vi har testat hittills. Exakt hur bra G5 är med 2025-standard får dock vänta med att uttala oss om tills vi har haft fler av de senaste highend-modellerna i testrummet. Men en sak är säker: konkurrenterna bör ha legat i hårdträning och lärt sig ett par nya trick om de ska ha någon förhoppning om att klå den här titelförsvararen!

Karakter
LG OLED G5 (OLED65G5)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Journalist. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Han ansvarar för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Titelförsvararen sätter standarden – igen

Skarp och smart TV från Sharp

Ett steg upp i pris – vad får du för det?

Från gaming till TV

Tuff Google TV från Thomson

Bra och billiga TV-apparater

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony