TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: LG OLED Flex (42LX3Q6LA)

Flexibel OLED-skärm med dolda talanger

Den här OLED-TV:n från LG kan något som inga andra skärmar kan, men det kostar att flexa ...

Av / 2023-04-30 - 09:00
LG OLED Flex (42LX3Q6LA)

Ljud & Bild tycker

  • LG OLED Flex är en mångsidig OLED-skärm med bra anslutningar och smarta funktioner som gör att den passar för både gaming och vanligt TV-tittande.
  • Priset på en motorstyrd, böjbar panel kan verka oöverkomligt högt, såvida du inte är en inbiten gamer eller har speciella behov.

LG är kända för sina OLED-TV i olika storlekar och former, som kan bli tillräckligt tunna för att böjas och vikas ihop. En del kan till och med rullas ihop och stuvas undan i en låda!

LG OLED Flex (42LX3) är inte lika mjuk som den rullbara OLED-skärmen, som vi har sett på mässor tidigare, däremot har den ett par andra äss i rockärmen: Den kan växla mellan platt och böjd form med bara en knapptryckning.

På så sätt kan den gå från att vara en vanlig OLED-TV till en maxad, uppslukande spelskärm på bara några sekunder. Då är bara frågan om man verkligen behöver detta och om det värt den rejäla prisskillnaden jämfört med en vanlig flatskärm?

Det finns bara ett sätt att ta reda på det …

LG Flex Audun gaming scaled
LG OLED Flex är en kombinerad TV- och spelskärm med ett par exceptionellt flexibla egenskaper. Skärmen är motorstyrd och kan ställas in från platt till krökt i 20 olika steg. (Foto: Audun Hage)

LG OLED Flex: Böjer sig med en knapptryckning

Böjda OLED-skärmar är inget nytt: de allra första OLED-TV-skärmarna vi testade för tio år sedan hade faktiskt en böjd form. LG OLED Flex är däremot den första modellen vi har testat där skärmens krökning kan justeras gradvis från fjärrkontrollen.

Annons

Det hela fungerar med hjälp av en inbyggd motor och två mekaniska armar som böjer den flexibla OLED-bildpanelen. LG-skärmen kan gå från helt platt till en konkav form på upp till 900R, vilket motsvarar en radie på 0,9 meter.

Tekniken är för närvarande bara tillgänglig på den här 42-tummaren och det är ovisst om LG planerar att utöka Flex-familjen med fler skärmstorlekar.

Vad är då poängen med alltihop? För vanligt TV-tittande från soffan föredrar vi ju oftast en platt skärm. Men när vi flyttar oss närmare och vill använda den för spel, till datorn eller titta på TV i mindre rum kan en böjd skärm vara önskvärd.

Med LG Flex kan man gradvis fintrimma sig fram till en optimal skärmkurva i förhållande till tittavståndet. När man sitter på nära håll kommer den böjda skärmen att täcka en större del av synfältet än de platta varianterna, och kan ge en mer ”omslutande” effekt som dessutom är mer behaglig för ögonen.

LG Flex rear side LG Flex rear
<
>
LG OLED Flex är färdigmonterad på en kraftig sockel, som även bär upp själva motorn och de böjbara armarna. Skärmen har manuell lutning och höjdjustering. Däremot finns det inget alternativ för väggmontering. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Bortsett från den motorstyrda skärmen har LG Flex mycket gemensamt med TV-modellen OLED42C2, som vi testat tidigare. Det innebär att den har en inbyggd TV-mottagare och bra anslutningsmöjligheter på baksidan. Alla de fyra HDMI-ingångarna är 2.1-kompatibla, vilket ger plats för moderna spelkonsoler, speldatorer och externa soundbar-högtalare med eARC om det behövs.

Skärmen stöder bildfrekvenser upp till 120 Hz och VRR-format som Nvidia G-Sync och FreeSync VRR. Det garanterar en mjuk återgivning av spelgrafik utan ”skärmrivning” (screen tearing). Stöd för viktiga videoformat som Dolby Vision HDR finns naturligtvis också på plats.

Skärmen kommer laddad med WebOS 22-användargränssnittet och har massor av appar och streamingtjänster, precis som man kan förvänta sig av en modern TV.

Obs: eftersom vårt testexempel var en tidig produktionsmodell direkt från Sydkorea hade vi lite problem med att aktivera Netflix och YouTube, förmodligen på grund av regionala skillnader. Detta ska dock inte vara något problem på de nordiska exemplaren.

Den största skillnaden är alltså den motoriserade böjningsmekanismen, som styrs via en separat skärmmeny som nås från en särskild knapp på fjärrkontrollen.

LG Flex remote curve button LG Flex remote LG Flex Game Optimizer LG Flex LED LG Flex inputs
<
>
Fjärrkontrollen ser precis ut som en vanlig Magic Remote, med ett undantag: knappen i mitten, som låter dig ställa in skärmens krökning. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Hur bra är då LG Flex rent bildmässigt? För att ta reda på det ställde vi den bredvid LG:s egen OLED42C2. Det är en modell som är känd för hög bildkvalitet och som vi redan har utsett till en testvinnare bland flera andra gaming-TV-apparater.

Det finns definitivt familjelikheter mellan de två LG-skärmarna. Båda levererar den beckmörka svärtan som vi förknippar med OLED, plus gnistrande bra bildskärpa, bred betraktningsvinkel och jämn ljusfördelning.

De mörka delarna av bilden är helt enkelt kolsvarta, utan de ljusläckor vi ofta får tåla med LCD-skärmar. Den mörka bakgrunden bidrar till en fenomenal kontrast och en saftig dynamik i färgnyanserna. Med bildkvalitet på den här nivån är det kort och gott ett sant nöje att titta på TV, filmer och serier på LG Flex.

Men rent prestandamässigt är det inte mycket som skiljer de två. Båda använder moderna OLED-paneler av evo-typ och har ungefär lika stark ljusstyrka.

De är också väldigt lika när det gäller bildbehandling och tillgängliga bildlägen – vi föredrar inställningen Cinema Home för det allra mesta innehållet.

Båda skärmarna har dessutom ett särskilt gaming-läge med en blixtsnabb respons på runt 13 millisekunder, vilket gör gaming snabb och sömlös.

En liten skillnad är ändå värd att nämna: Flex har ett marginellt mattare skärmglas med antireflexbeläggning, vilket hjälper till att minska bländning från omgivningen. Det är precis märkbart när man sitter nära skärmen, men skillnaden är inte på något sätt som natt och dag.

LG Flex vs OLED42C2 (2) LG Flex vs OLED42C2
<
>
Rent bildmässigt är det inte så stor skillnad mellan LG Flex (höger) och OLED42C2 (vänster). (Foto: Audun Hage)

1, 2, 3 – Flex!

Det är först när vi trycker på den ”magiska knappen” som det börjar hända roliga saker med Flex-varianten.

När vi tar tag i spelkontrollen och intar gaming-position, ungefär på en armslängds håll, med skärmkrökningen inställd på ungefär 50 %, är det ingen tvekan om att detta ger en mer omslutande känsla. Handlingen på skärmen blir snäppet mer realistisk och uppslukande på nära håll.

Effekten är allra störst med förstapersonsskjutare (FPS) à la Call of Duty och realistiska bilsimulatorer som Forza och Gran Turismo. Handlingen kommer närmare och suger in oss, vi sträcker instinktivt på huvudet för att försöka se runt nästa kurva.  Pulsen stiger och vi glömmer omvärlden en liten stund. Vänta lite, höll vi på med ett test?

När spelsessionen är över kan vi luta oss tillbaka och sätta LG-skärmen i normalt platt-TV-läge igen. Och då är det som sagt inte så stor skillnad mellan Flex och den traditionella C2-versionen.

Man kan därför fråga sig om det är värt det. För du betalar inte 20 % eller 50 % mer för Flex-utgåvan – snarare dubbelt så mycket! Det räcker för att köpa en ganska rejäl gaming-monitor och ställa bredvid. Å andra sidan, om du bara har plats för EN skärm som måste klara av ALLT…

LG Flex gameplay Forza Horizon scaled
Det krökta läget är helt klart att föredra för gaming. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Förutom motor och mekanik har Flex även ett lite dyrare ljudsystem än de andra LG-skärmarna. Ljudet kommer från dubbla framåtriktade högtalarelement med en uteffekt på 40 watt. Flex 42LX3 har även en inbyggd mikrofon med ekoeliminering.

Ljudet upplevs helt klart som ett snäpp bättre än från C2-modellen, framför allt röståtergivningen upplevs som starkare och tydligare. Ljudbilden är bredare och fylligare än från OLED42C2, och det är utan tvekan mer tryck i skotten och explosionerna i skjutaspel.

Många kommer nog ändå att föredra ett trådlöst headset för de mest intensiva spelsessionerna. Och om du vill dra full nytta av innehåll med Dolby Atmos-surroundljud rekommenderar vi definitivt en separat soundbar.

Slutsats: Game over, man…

LG OLED Flex är definitivt en av de coolaste gaming-skärmarna vi testat på länge, men samtidigt kostar den fläsk. Böjbar panel och extra justeringsmöjligheter gör att den här OLED-TV:n är dubbelt så dyr som den platta varianten.

Det är motorstyrningen som är det stora partytricket här och det är high-tech som du får vara beredd att betala för. I övrigt är funktionaliteten väldigt lik en vanlig OLED-TV.

Detta blir därför mest kuriosa för de rikaste spelentusiasterna och vi tror att många kommer att klara sig väldigt bra med den vanliga 42-tummaren. Mindre flexibel, men samtidigt vettigare!

Obs! Snart släpps också den nya C3-serien från LG och då kommer den nya 42-tummaren OLED42C3 att kunna erbjuda en uppgraderad videoprocessor och en del ny funktionalitet. Håll utkik efter testet av C3-modellen inom kort!

Karakter
LG OLED Flex (42LX3Q6LA)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Ljud & Bild