C-serien har varit en framgång för LG och har genom sina generationer utmärkt sig bland de bästa OLED-skärmarna på marknaden. Förra årets C2-modell fick en rejäl översyn på flera områden, vilket bidrog till att göra den till ett av de bästa köpen i premiumklassen. Men nu är det C3-modellens tur och frågan är om LG lyckas behålla försprånget till konkurrenterna.
LG OLED C3 finns i många olika skärmstorlekar, från 42 och ända upp till 83 tum, och bland nyheterna i år finns en uppgraderad videoprocessor (a9 Gen 6) som ska ha ännu bättre bildbehandling.
Samtidigt noterar vi att lanseringspriset för årets modell har ökat (från 29 000 till 33 000 för 65-tummaren), förmodligen på grund av den starka euron. LG:s OLED-skärmar brukar dock sjunka i pris under TV-säsongen. Förra årets utgående OLED C2-modell säljs just nu för 10 000 kronor mindre än vad du får betala för en helt ny C3 i maj 2023.
Design
Rent utseendemässigt är det ingen tvekan om ursprunget till nykomlingen: C3-modellen har en ren och prydlig design som är väldigt lik sin föregångare, med en tunn ram och en mittmonterad metallfot. Delar av höljet är gjorda av återvunnen plast och bidrar till lägre vikt.
LG-skärmen är dessutom enkel att väggmontera, om du har ett fäste som passar VESA-måtten 300 x 200 mm. Alla anslutningar sitter lätt tillgängliga på vänster sida.
Användning och finesser
Nuvarande LG-ägare känner igen sig när det gäller användningen: C3 har den välkända och uppskattade Magic Remote med ”muspekare” som du använder för att navigera dig runt i menyerna.
WebOS 23-användargränssnittet har fått en uppdatering i år, vilket gör det snabbare att hitta aktuellt innehåll som streamas just nu. Som tidigare kan du logga in med din egen användarprofil och få skräddarsydda rekommendationer. Det går snabbt att dra upp en sidomeny med inställningar utan att de täcker för hela bilden.
LG-skärmen kan även fungera som en ”hubb” för det smarta hemmet, där en separat hemskärm ger en överblick över uppkopplade enheter runt om i hemmet. LG:s smarta ThinQ-system stöder Matter-protokollet och kan kommunicera med andra IoT-enheter i nätverket, till exempel IKEA Trådfri-solskydd, Philips Hue-belysning och liknande.
LG har länge varit en av de bästa på gaming-finesser och anslutningar och C3 går i samma fotspår. Alla de fyra HDMI 2.1-ingångarna klarar upp till 48 Gbit/s bandbredd och har kapacitet för 4K/120 Hz-videosignaler. Det betyder att du har gott om ingångar för både spelkonsoler och speldatorer – plus eARC till soundbar-högtalaren.
C3 utmärker sig också med sin Game Bar, full av dedikerade inställningar, och ett separat bildläge för spel med stöd för VRR (Nvidia G-Sync och AMD Freesync). Vi uppmätte fördröjningen till cirka 13 millisekunder (1080p/60 Hz), vilket är i linje med föregångaren.
Bildkvalitet
LG firar 10-årsjubileum av OLED i år och markerar det bland annat med en ny generation OLED-paneler med MLA-teknik. Denna teknik är dock reserverad för toppmodellen G3 – som vi redan har testat.
Den nedskalade C3-modellen får nöja sig med en vanligare OLED Evo-panel, som introducerades i C2-modellen förra året. C3 har dock fått den senaste Alpha 9 Gen. 6, med förbättrad bildbehandling på flera områden. Den nya finessen AI Super Upscaling Pro ska göra ett bättre jobb med att skala upp olika videosignaler till 4K-upplösning. Nykomlingen har också fått OLED Dynamic Tone Mapping Pro, som analyserar bilden mer exakt och garanterar optimal HDR-återgivning.
Till att börja med säger mätningarna oss att ljus- och kontrastprestanda är ungefär desamma som föregångarens. LG C3 klockar in på 794 nits i ett 10 %-fönster, vilket är i nivå med C2, som vi uppmätte till 760 nits.
I takt med att mätfönstren växer i storlek minskar ljusstyrkan gradvis, som förväntat. Det är tydligt att C3-modellen är mer ordinär än sin storebror G3, som levererar generellt högre ljusstyrka i alla bildlägen.
Den mer ordinära ljusstyrkan är långtifrån någon kris alls – så länge man tar hänsyn till den med tanke på fönster, solskydd och ljuskällor i rummet. Och även om det finns MiniLED-skärmar där ute som har mycket starkare ljusstyrka – till exempel Samsung QN95C som vi nyligen testat – är C3 OLED-skärmen från LG fullt tillräcklig för flesta användningsområden.
LG C3 vs Sony A80L
När vi jämför LG C3 med konkurrenten Sony A80L ser vi ett par små intressanta skillnader. Båda skärmarna har de typiska OLED-kvaliteterna på plats. Svärtan är kolsvart, utan de ljusläckor som kännetecknar typiska LCD-skärmar. Båda har förstås väldigt jämn ljusfördelning och man kan titta på skärmarna från sidan utan att färgåtergivningen förändras särskilt mycket.
C3-modellen har en något bättre ljusstyrka i små delar av bilden, där typiska HDR-effekter som solljus och eldslågor får större intensitet och glöd.
Sony A80L har däremot ett litet övertag när det gäller allmän skärpa och färgåtergivning: även om båda skärmarna håller hög kvalitet så klarar Sony att återge samma bilder med lite skarpare detaljer och mer sömlösa färggraderingar.
Här får man helt enkelt välja om man föredrar den lite ljusare presentationen hos LG, eller den mer korrekta bildestetiken hos Sony.
Ljudkvalitet
C2-serien fick ett lyft på ljudsidan förra året, med kraftigare högtalare och saftigare bas. Detta har förts över till C3-modellen som har ett fint, klart och fylligt ljud. Röståtergivningen är dock något ”ihåligare” och har en mindre naturlig klang än från Sony-rivalen. Det är naturligtvis ingen match för separata ljudsystem, eller skärmar med mer påkostade högtalare. Vi tror att de flesta föredrar att koppla in en separat soundbar eller ett ljudsystem, vilket kan göras smidigt via HDMI eARC-kontakten.
Obs! LG har även introducerat en ny soundbar i år, SC9S, som kan integreras som en del av TV:ns fot. Håll utkik efter ett test av den inom kort!
Slutsats
LG OLED C3 är efterträdaren till den populära testvinnaren C2 från 2022. LG-skärmen har fått ett par små uppdateringar som gör en av de bästa TV-apparaterna i premiumklassen ännu bättre. C3 har en strålande bildkvalitet och med fyra HDMI 2.1-ingångar är detta en framtidsinriktad och gaming-vänlig TV.
Ändå känns detta mer som en ansiktslyftning än en ”total makeover”. Till skillnad från storebror G3, som har fått en märkbar förbättring av ljusstyrkan, är C3 mer i linje med sin föregångare på flera områden. Ändå är prisskillnaden vid introduktion relativt stor.
C3-modellen har potential att bli ett lika bra köp som C2 på lång sikt, men då får vi nog vänta tills priset gått ner en smula.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser