Årets nya C2 OLED från LG har mycket att leva upp till: den tar över stafettpinnen efter den populära C1-serien från 2021 som har sålts i massor till TV-fantaster och datorspelare över hela världen. C2-serien har fått en rad uppdateringar på både in- och utsidan, med både ny design, ny bildpanel och flera nya användarvänliga funktioner. Med andra ord är det här en TV som vi har höga förväntningar på. Lever LG upp till dem? Låt oss testa och titta efter!
LG OLED C2 – design
För oss som har vant oss vid samma utseende genom flera generationer av C-serien är det uppfriskande att se att LG har valt en ny och annorlunda design i år. C2-serien är en ny skapelse från grunden, med ett mer slimmat och modernt utförande. OLED-panelen omgärdas av en ännu tunnare ram så att bilden nästan går ända ut till kanten
LG påstås också att de har använt miljövänligare material i konstruktionen: Bakplattan och sockeln är gjorda av en blandning av plast och aluminium, men TV:n känns inte ”billig” bara därför. Byggkvaliteten är utmärkt och den mittmonterade sockeln är också mindre utrymmeskrävande än den breda sockeln på föregångaren.
Samtidigt märks det att TV:n blivit betydligt lättare! LG-skärmen känns lätt som en fjäder när vi packar upp den. En färdigmonterad 65-tums OLED C2 väger bara 18 kilo, jämfört med föregångaren som vägde drygt 32 kilo. Det gör skärmen betydligt lättare att hantera, och inte minst väggmontera om det är planen.
LG har också tänkt i nya banor när det gäller anslutningar: den här generationen har inga bakåtriktade kontakter. Alla HDMI-ingångar är numera sidomonterade, så de är lättare att komma åt när TV:n hänger på väggen. Strömsladden har också flyttat till mitten.
När vi monterar LG-skärmen på den medföljande sockeln lägger vi märke till ytterligare en designförändring på C2-generationen, nämligen att skärmen lutar ett par grader bakåt. Den påminner lite om Sonys A9 OLED för några generationer sedan. Om man gillar den lite tillbakalutade stilen eller inte är en fråga om personlig smak – men den ser allra bäst ut på en låg TV-bänk.
Användning och finesser
C2-modellen är naturligtvis också utrustad med LG:s senaste operativsystem – som numera heter WebOS 22. Det har den välkända pekfjärrkontrollen Magic Remote som man navigerar runt i menyerna med. Men även här har det skett en del förändringar jämfört med tidigare generationer. Bland annat går det nu att anpassa huvudmenyn för olika användare.
Du kan spara din egen användarprofil och anpassa menyraden med de appar och tjänster du använder mest – plus en skräddarsydd profil för din sambo eller dina barn. Laddar du ner LG:s ThinQ-app till din mobil kan du enkelt växla användarprofil genom att ”knacka” mobilen mot NFC-ikonen på fjärrkontrollen.
OLED C2 har även fått den nya standby-funktionen Always Ready. Med hjälp av den kan du använda TV:n för att visa grafik, bilder, tid, väderprognoser och liknande, eller spela musik, när den är avstängd. TV:n startar sedan blixtsnabbt igen med en tryckning på fjärrkontrollen.
Vi tycker att det nya WebOS-systemet fungerar intuitivt och inte minst är väldigt snabbt. Det märks att TV:n reagerar snabbare på kommandon och laddar apparna snabbare än tidigare.
LG:s WebOS har ett brett urval av appar och tjänster. Så gott som alla populära streamingtjänster är lätt tillgängliga för nedladdning – under förutsättning att du har abonnemang, förstås.
Formatstödet är också oklanderligt. Det finns stöd för videoformat som Dolby Vision och IMAX Enhanced, vilket ser till att mycket videoinnehåll kan visas optimalt. Däremot finns det inget stöd för det lite mindre vanliga HDR10+-formatet.
Bra anslutningar
Föregångaren OLED C1 från 2021 utmärkte sig med väldigt bra anslutningsmöjligheter och C2-modellen går i samma fotspår. Alla fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120 Hz-signaler och är alltså redo att paras ihop med moderna spelkonsoler och speldatorer.
Det finns även stöd för variabel bildhastighet, Nvidia G-Sync och AMD Freesync, vilket garanterar jämn återgivning av spelgrafik. LG har vidareutvecklat sin Game Optimizer-spelmeny, som samlar alla relevanta inställningar på ett enda ställe. Där kan bildbehandlingen även anpassas efter olika spelgenrer, till exempel skjutaspel eller sport. Alla gamers tas väl om hand här!
Om du varken har någon spelkonsol eller PC går det att spela direkt på TV:n genom spelstreamingtjänster som Geforce Now och Google Stadia. Allt du behöver är en kompatibel spelkontroll.
Bildkvalitet
I slutändan är det trots allt bildkvaliteten som avgör hur bra en TV:n är egentligen! Här är LG C2 väl rustad, med senaste generationens OLED-panel och tillhörande bildbehandling som LG kallar OLED Evo. Den utlovar bland annat upp till 20 % högre ljusstyrka än tidigare modeller med konventionell panel, genom en teknik som LG kallar för Brightness Booster.
Så fort vi sätter på OLED C2 märker vi att bildpanelen har mer ”krut” tillgängligt än föregående generation. Ljusstyrkan har länge varit en akilleshäl för OLED-skärmarna men har successivt förbättrats och på OLED C2 känns den inte längre som en begränsning.
Det finns MiniLED-skärmar där ute med ännu starkare ljusstyrka, men OLED-skärmen är i praktiken tillräckligt ljus för de flesta. Den fungerar fint även i normalt upplysta rum. Och till och med videoinnehåll med mycket vitt i, till exempel vintersport, återges utan att bilden känns grå och trist.
Den fina ljusstyrkan ger också flera fördelar, genom att färgåtergivningen blir ännu mer intensiv och har tydligare nyansskillnader. LG-skärmen har ett saftigt tryck i färgerna som är fängslande när vi trålar oss igenom testscenerna.
I övrigt har LG C2 de vanliga fördelarna med OLED: skärmen har en oerhört jämn ljusfördelning, utan irriterande skuggeffekter. Betraktningsvinkeln är också utmärkt, man kan titta på TV:n från sidan utan att färgåtergivningen förändras särskilt mycket. Med en perfekt svärta, utan ljusblödningen från bakgrundsbelysningen som man ofta får tåla med LCD-tekniken, är kontrasten också mycket bra.
Däremot är det värt att notera att OLED C2, liksom tidigare generationer, har ett relativt blankt skärmglas. Det kan innebära att andra ljuskällor i rummet, som fönster och lampor, speglas. Eftersom skärmen numera lutar lite bakåt kan den även reflektera ljuset från taklampor. Detta är något man bör tänka på när man väljer en plats för TV:n.
Strålande bildbehandling
OLED C2 har även en ny version av LG:s avancerade videoprocessor (A9 gen 5). LG-processorn följer samma trend som de från andra tillverkare och använder sig av artificiell intelligens och maskininlärning för att analysera och optimera bilden.
LG-skärmen har flera bra bildlägen, vi föredrog direkt Cinema Home som är ett av favoriterna. Det har en neutral färgåtergivning, plus att LG:s TruMotion-interpolation hjälper till att jämna till rörelser. Är man allergisk mot ”såpoperaeffekten” kan man i stället välja det superneutrala Filmmaker Mode.
Om vi ska dra fram något speciellt från bildintrycken måste det ändå vara skärpan. LG OLED C2 har en enastående kombination av bra kontrast, lite brus och precisa detaljer, som tillsammans skapar en fenomenal känsla av djup. Vi testade bland annat med thrillerserien Snabba cash på Netflix som gav en häpnadsväckande skärpa och realism. Nästan som ett fönster ut mot verkligheten!
Konkurrenter?
LG delar som bekant med sig av sin OLED-teknik till flera andra TV-konkurrenter – bland annat Sony, Panasonic och Philips. Vi får inte heller glömma de helt nya QD-OLED-modellerna från Sony och Samsung som vi också ser fram emot att jämföra med. Men vi misstänker att konkurrenterna få en hård nöt att knäcka i år, för bildbehandlingen i OLED C2 är verkligen imponerande bra!
Ljudkvalitet
Tidigare generationer av LG OLED har haft bra bild, men ljudet har inte varit lika mycket att skryta med. Här har det faktiskt hänt saker i den nya generationen: vi märker direkt att ljudet har fått en betydligt tydligare och fylligare karaktär. Röståtergivningen är renare på samma gång som musik och ljudeffekter återges med betydligt mer tryck. Ljudet är ingen match för Philips OLED+986 eller OLED+936 och deras inbyggda soundbar-högtalare, men ändå betydligt bättre än väntat.
Med det sagt är det ingen tvekan om att LG OLED C2 förtjänar att paras ihop med en soundbar eller ett ljudsystem, om du vill ha en ljudåtergivning som är samma klass som den fantastiska bildkvaliteten!
Slutsats
Den nya C2-serien från LG har fått en rad viktiga uppdateringar i år, både design, användning bild och ljud har förbättrats rejält. Detta har bidragit till att en av de bästa TV-apparaterna har blivit ännu bättre!
Förutom en kontrastrik och färgprecis bild får du strålande användarvänlighet och ett förvånansvärt fylligt ljud (för att vara en TV). Här finns även stöd för ett brett utbud av gaming-relevanta finesser, vilket gör detta till ett utmärkt totalpaket.
Eftersom LG OLED C2 är en av de första 2022-modellerna vi har haft i testrummet är det för tidigt att säga exakt hur den kommer att klara sig i förhållande till de kommande konkurrenterna. Men LG har lagt ribban högt!
1 reaktion på ”LG OLED C2 (OLED65C2)”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Överhalning kanske inte är helt lyckat ordval, betyder nåt helt annat på svenska! Om inte TVn räknas som ett fartyg då, för nån utskällning var ju inte det här heller.