Har du funderat på varför man sällan ser TV-skärmar i bostadsannonserna på Hemnet? Det beror på att svarta skärmar och ”kabelspaghetti” är visuellt brus, vilket alla som ägnar sig åt homestyling skyr som pesten när de ska göra vardagsrum trevliga och presentabla.
Med den nya designmodellen Posé har LG försökt gör en mer prydlig och visuellt tilltalande TV. Om den är ”inredningsarkitektens dröm” vågar vi inte lova, men den skiljer sig åtminstone från andra platta och trista skärmar där ute.
LG-TV:n finns i 42, 48 och 55 tum – samtliga med en toppmodern OLED-panel. Vi har testat den mellersta, som kostar 19 000 kronor, några tusenlappar mer än en vanlig LG C2.
Posé är en del av Objet-serien från LG. (Video: LG)
LG Objet Posé – Design
LG:s OLED-modeller har fått mycket beröm för bildkvaliteten, men de flesta är ganska snarlika och tråkiga på utsidan, precis som de flesta TV-apparater. Ur den synvinkeln är Posé en frisk fläkt.
Även om LG har fått hjälp av holländska Moooi med själva formgivningen kan man nog misstänka dem för att vara smått inspirerade av ärkerivalen Samsung, som har designmodeller som The Frame och kanske framför allt den golvstående The Serif.
Precis som The Serif är LG Posé gjord för att stå fritt i rummet på egna ben, den kan ställas där man tycker det är mest praktiskt, oberoende av väggplacering eller TV-bänkar. Till exempel i ett hörn eller mitt på golvet om man har ett stort och öppet vardagsrum.
Ström och TV-signaler leds ner diskret genom fötterna och på baksidan finns en liten hylla för externa enheter. Där kan man till exempel lägga en Apple TV eller Google Chromecast och hålla alla sladdar helt dolda.
I våra ögon är designen tilltalande. Posé ser bra ut från alla håll, med ett lock på baksidan som håller kablar och kontakter dolda. Utförandet är till största delen i vit plast, men den tygklädda baksidan förstärker intrycket av kvalitet.
Obs: Posé är gjord speciellt för att stå på golvet. De fyra medföljande fötterna ser till att skärmen placeras i rekommenderad titthöjd. Alternativt kan du hänga skärmen på väggen med ett kompatibelt VESA-fäste (extrautrustning). Däremot ingår det inga fötter för bordsmontering.
Användning och funktioner
När det gäller styrning och användning är Posé väldigt lik andra LG-apparater, med WebOS-användargränssnitt och pekfjärrkontrollen Magic Remote. Det är bara en sak som skiljer: här är fjärrkontrollen vit, för att matcha skärmens utseende.
Menysystemet är lätt att vänja sig vid och har ett stort urval av appar. De senaste streamingtjänsterna, inklusive SkyShowtime och HBO Max, finns tillgängliga för nedladdning. LG är snabbt ute med uppdateringar när det släpps en ny tjänst eller finess.
Anslutningsmöjligheterna är hyfsade, men det är värt att notera att LG – konstigt nog – har nöjt sig med tre HDMI-ingångar på just den här modellen. I gengäld är dessa HDMI 2.1-kompatibla med stöd för 4K/120 Hz. Alltså är LG-skärmen väl förberedd för gaming också.
Förutom att se läcker ut från alla vinklar har LG-skärmen ett ”partytrick” i form av appen Konstgalleri, där man kan ladda ner olika bildserier och illustrationer. Dessa visas när skärmen är i standby och på så sätt undviker man att TV:n står och ser ut som ett svart hål mitt i rummet.
Bildkvalitet
Det är fint med en annorlunda och innovativ TV, men det hjälper ju inte mycket om bildkvaliteten är blek och tråkig. Som tur är har LG insett detta, för de har inte sparat på bildresurserna.
Posé är utrustad med en modern och kontrastrik OLED-panel. Alla de tre skärmstorlekarna använder så kallad Evo-teknik, där enda undantaget att 55-tumsversionen kan skryta med något högre maximal ljusstyrka. Videoprocessorn är däremot samma som vi hittar i LG OLED C2 (A7 gen5).
Rent bildmässigt är vi alltså på bekant mark, Posé LX1 visar direkt att den har de sedvanliga OLED-kvaliteterna. LG-skärmen målar upp en knivskarp och kontrastrik bild som är praktiskt taget fri från brus eller ojämnheter. OLED-panelen har en mycket jämn ljusfördelning utan ljusa fläckar eller blooming som man kan upplevas på många LCD-skärmar. Färgåtergivningen är stark och välnyanserad och vi föredrar genast ”Cinema Home”- inställningen som den bästa för filmer och serier.
Ljusstyrkan är också tillräcklig för att det utan problem ska gå att titta på TV i väl upplysta rum mitt på dagen, utan att sakna något. Tack vare brett stöd för olika videoformat som Dolby Vision HDR är man säker på att de senaste serierna presenteras på bästa möjliga sätt.
En annan fördel med OLED-tekniken är att betraktningsvinkeln är väldigt bred. Bilden bevarar kontrasten och färgbalansen oavsett om man tittar på skärmen rakt framifrån eller snett från sidan. Detta är extra käckt i Posés fall, och gör att skärmen kan vändas åt olika håll utan att offra bildkvalitet.
Vad man däremot får stå ut med är att OLED-skärmen kan bli ganska ”spegelblank” i ljusa miljöer. LG har ett ganska så blankt skärmglas, speciellt jämfört med The Frame där Samsung har en helt matt yta. Detta kan vara bra att tänka på när man ska placera skärmen i förhållande till fönster och andra ljuskällor.
Ljudkvalitet
LG och Moooi har klokt nog sett till att få plats med en uppsättning högtalare också. Det sitter en separat ”ljudlist” alldeles under skärmen, riktad rakt mot soffan.
Ljudet är definitivt bättre än genomsnittet. Posé LX1 har en tydlig och närvarande röståtergivning som kommer fram väl. Här finns också tillräckligt med klang och fyllighet för att ljudeffekter och musik ska få lite tyngd och substans. Vi upplevde en riktigt stor surroundeffekt med serier som Drive to Survive på Netflix, där det finns stöd för ljudformatet Dolby Atmos.
Posé låter helt klart ett snäpp bättre än genomsnittet. Vilket är en fördel, eftersom designen inte är lika lätt att kombinera med en soundbar – även om man har en möjlighet att göra det via HDMI eARC-utgången. En annan möjlighet är naturligtvis att koppla ett par högtalare trådlöst via Bluetooth eller WiSA-standarden.
Slutsats
LG Objet Collection Posé LX1 riktar sig till dig som vill ha en lite annorlunda och visuellt tilltalande TV – utan att kompromissa med bildkvaliteten. Och här har LG prickat rätt i våra ögon. 48LX1 är utrustad med en toppmodern OLED-panel som har stark kontrast, strålande färgåtergivning och imponerande svärta. LG-skärmen har flera smarta finesser som hjälper till att hålla installationen snygg och prydlig. Den kan stå fritt i rummet på egna ben och har en ögonvänlig design med böjda kanter. Bakplattan har en smart hylla där du kan lägga olika saker och kablarna leds ner dolda genom foten. Om du letar efter en stilren TV till vardagsrummet, sovrummet eller finsalongen så är den här en fullträff!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser