De senaste åren har två framtidsorienterade bildinnovationer präglat TV-utvecklingen. För det första har vi OLED-tekniken, som med sina organiska lysdioder ger en dramatisk ökning i kontrast jämfört med den åldrande LCD-tekniken. Sedan kom 4K UHD-bildformatet som ger hela fyra gånger högre upplösning än dagens Full-HD-standard.
LG-TV:n vi testar här är den första modellen på marknaden som kombinerar båda dessa tekniker i en enda TV. Sådant blir det knivskarp bild av!
Det har dock tagit lång tid innan tekniken har kunnat sättas i produktion och under tiden har konkurrenter som Samsung lanserat supertrimmade modeller som trots att de bygger på traditionell LCD-teknik har en riktigt extravagant bildkvalitet. Har OLED vad som krävs för att ta bildkvaliteten till nya höjder?
Form
Den dyrbara TV:n levererades i en stor och stabil ”flight case”, väl rustad för en skakig rundtur till nordiska TV-testare. Förpackningen återspeglar det dyrbara innehållet, för maken till smal och läcker storskärm får man leta efter! För att vara en 65-tummare är den också förvånansvärt lätt: rent teoretiskt väger den tillräckligt lite för att hanteras av en enda person, men med tanke på den tunna panelen – och kronans kurs – rekommenderar vi att man är två stycken när man lyfter den på plats.
Många människor har ett hat-kärleksförhållande till böjda skärmar. Den konkava formen har blivit vanligare på senare år, med god hjälp av Samsungs okuvliga fokus på ”Curved”. Att även LG har valt att köra med detta i sin OLED-TV kan bero på att de vill visa vad som är tekniskt möjligt (rent teoretiskt kan OLED-paneler böjas eller till och med vikas) och vad som är ”nytt”. Krökningen bidrar också till att göra strukturen starkare och mer tålig. TV:n är ungefär lika tunn som de tunnaste smartmobilerna och det gör att skärmen är känsligare för formändringar än vanliga TV-apparater.
Användning och finesser
65EG960V är i likhet med andra 2015-modeller från LG utrustad med det senaste WebOS-operativsystemet, som har ett läckert grafiskt gränssnitt och sköts med hjälp av en Magic Remote-fjärrkontroll. I år är kontrollen uppdaterad med fler praktiska snabbknappar för menyer och signalkällor. WebOS fungerar mycket bra i vardagligt bruk och man blir snabbt bekant med pekfjärren.
När det gäller bildmaterial är LG-skärmen utrustad med viktiga appar som YouTube och Netflix, båda i uppdaterad version. Netflix är den programleverantör som har kommit längst med underhållning i 4K-kvalitet. Vi hade den stora glädjen att titta på flera avsnitt av den spännande serien ”The Blacklist” i äkta 4K-kvalitet och blev i ärlighetens namn extremt imponerade. LG har också meddelat att 65EG960V kommer att kunna visa ännu bättre 4K-video i så kallad HDR-kvalitet när det blir tillgängligt, och det ser vi verkligen fram emot.
Lätt böjd form, trådsmal och läckert vitlackad baksida. Det här är en riktigt snygg konstruktion som får många av dagens TV-apparater att se tjocka och ålderdomliga ut.
Bildkvalitet
Vi har tidigare testat OLED-tekniken i 55-tums Full-HD-format och blivit riktigt imponerade, men nu är alltså tiden kommen för en rejäl 65-tummare med riktig Ultra-HD-upplösning. Våra tidigare erfarenheter av OLED har visat att tekniken är i särklass när det gäller kontrast, och då tänker vi speciellt på den levande kontrasten mellan olika områden i bilden.
Vad händer då när man kombinerar den här tekniken, som ger suverän kontrast och färgåtergivning pixel för pixel, med en Ultra-HD-bildpanel som har hela 8,3 miljoner sådana pixlar? En hel del. Även om det vid det här laget finns många bra LCD-skärmar med 4K-upplösning så är det ingen av dem som når upp till LG:s imponerande bildskärpa. Till och med när vi jämför med Samsungs hyllade toppmodell JS9505 är det ett ganska så stort hopp upp till OLED-skärmens suveräna skärpa.
Det bästa med LG:s OLED är att den känns helt oansträngd och behaglig att titta på. Många 4K-skärmar (och vanliga HD-skärmar) går i fällan och framhäver konturer på ett konstlat sätt för att se mer imponerande ut, med resultatet att de minsta detaljerna suddas ut. OLED-skärmen har inga sådana problem utan får fram både de största och minsta mikrodetaljerna i bilden.
Bildåtergivningen är oerhört trovärdig och nästan på pricken lik den ursprungliga inspelningen som producenterna gjorde i studion. En eventuell nackdel får vara att du också kan se det som regissören INTE ville att du skulle se! Om någon har glömt ett par penseldrag på kulissen, ett hårstrå på skådespelarnas haka eller till och med ett dammkorn på linsen, ja då syns det på LG-skärmen. Det är ingen slump att allt fler av de professionella bolagen numera använder OLED som studiomonitorer!
Kusligt avslöjande är bara förnamnet.
Förbättringspotential
Hur nöjda vi än är med bildkvaliteten så betyder inte det att LG 65EG960 är helt perfekt. Vi lägger märke till en del tillfällig inbränning (”image retention”) i bilden. Ljusa föremål, till exempel en vit undertext eller en ljus kanal-logga, kan ibland orsaka en skugga som dröjer sig kvar en stund efteråt. LG:s egen, väldigt ljusstarka inställningsmeny är ett exempel på saker som finns kvar ett tag även efter att man har tryckt bort dem.
Vi kan också skönja en svag tendens till ojämn ljusfördelning, bilden är lite ljusare ut mot kanterna samtidigt som mittdelen av bilden får ett svagt grönskär. Den här svagheten såg vi också på 55EC930V, fast här är den inte lika framträdande. Vi undrar just om det har något med den konkava formen att göra? Vi har inte sett några sådana tendenser på platta OLED-skärmar.
LG-skärmen är utrustad med en stilig, mittmonterad fot. Vill du hänga TV:n på väggen har LG ett speciellt väggfäste, men det går också att välja den platta versionen av TV:n som kommer att säljas med modellbeteckningen 65EF950V.
Inte heller rörelser är helt perfekta. Oavsett om det handlar om panorerande naturscener eller en boll på en gräsmatta så syns det av och till en hackning eller ryckning när LG-skärmen måste följa kamerarörelserna. Det verkar som om några av de andra TV-tillverkarna fortfarande har bättre interpolation/rörelseutjämning än LG.
En annan sak som är värd att nämna (även om den är på klar pedant-nivå) är att skärmen präglas av en viss ”color banding” i gråtonskalan, det vill säga att vissa gråtoner glider in i varandra och inte separeras helt. Här har några av de äldre skärmarna med plasmateknik en liten fördel. Utöver detta finns det inte mycket att klaga på när det gäller bildkvaliteten.
Slutsats
Här snackar vi verkligen om en TV som har allt på en gång: Med suverän kontrast, bottenlös svärta OCH knivskarpa detaljer som bara en 4K-skärm kan ha, är LG 65EG960 en TV för de riktiga fantasterna. Vi kan med handen på hjärtat säga att detta är den bästa TV:n vi har testat! Plånboken får visserligen vara ganska så tjock för att man ska ha råd, men oavsett om man har ekonomin som behövs eller inte så är det glädjande att TV-utvecklingen har tagit ett steg i rätt riktning. Till nästa år spår vi att betydligt fler tillverkare har gått över till OLED och då kan det hända att priset tar ett skutt i trivsam riktning för alla som bryr sig om bildkvalitet.
Lite om OLED
OLED-tekniken gör det möjligt för en enda bildpunkt att vara fullständig ljus, samtidigt som bildpunkten precis bredvid kan fullständigt mörk, vilket resulterar i en fenomenal bilddynamik. Eftersom OLED-pixlar dessutom avger både ljus och färg på samma gång behöver de ingen ytterligare ljuskälla med flera skikt färgfilter, vilket LCD har. OLED bevarar därför en oerhört exakt färgmättnad oberoende av om det är ljusa eller mörka scener som ska återges, och oberoende av du tittar rakt framifrån på skärmen eller 45 grader snett från sidan. I praktiken innebär allt detta en otroligt levande, naturtrogen bildåtergivning oavsett om det är nyheter, sport eller film du tittar på.
Kalibrering av LG 65EG960
Den här TV:n har vi sett fram emot att testa, både med ögonen och med vår finkalibrerade mätutrustning! Vi kopplade helt sonika in vår Klein K-10-ljusmätare och Calman- kalibreringsprogrammet för att ta reda på vad LG-OLED:en duger till
Vi börjar med att upprepa en djup suck: Även om LG har inkluderat både ISF-expertläge och fullständig CMS-färgkalibrering i inställningarna så kunde själva menyerna ha varit bättre anpassade för professionella användare. Kalibreringen blir en tidskrävande process när man måste navigera fram och tillbaka i ett sammelsurium av menyer. LG bör också överväga en lite mörkare eller grå meny i stället för den bländande de har nu. Man ser en tydlig ”inbränning” mitt på skärmen precis där menyn visas.
Vi noterar också att skärmens gammainställningar inte riktigt motsvarar de faktiska mätningarna. 2.4 gamma resulterar till exempel i ”black crush”, där det mörkaste gråtonerna blir helt svarta och tappar detaljer. Detta stämmer med våra tidigare erfarenheter: OLED-skärmen har en imponerande svärta i det allra mörkaste, men drar alltså med sig ett par gråtoner ner i djupet. Vi skulle naturligtvis helst vilja ha både och – bottenlös svärta men med alla gråtoner i behåll!
I 65EG960 har LG stoppat i en ny gammainställning, BT1886, som ska ge moderna TV-produktioner en optimal gråskala. Men inte heller denna inställning levde upp helt och hållet till standarden den ska representera. Däremot ”spårar” 2.4-inställningen utmärkt och vi valde därför den för kalibreringen av skärmen.
Svärtan är svårt att säga något dåligt om: vi uppmäter ”video black” till 0,0000 med vår mätutrustning, som är marknadens känsligaste. Det motsvarar oändlig kontrast! Bäst av allt är att OLED också lyckas återge helt svart även när vi kör en testbild med en fullständigt 100-procentig vit fyrkant alldeles intill. Bättre kan det inte bli.
Ljusstyrkan är också mycket bra, om än inte lika suverän. Det är värt att notera att den maximala ljusstyrkan varierar beroende på storleken på objektet. Ljusstyrkan sjunker markant när man ska belysa hela panelen, vilket är uppenbart när man tittar på skidåkare eller andra alpina actionsekvenser i snöiga miljöer. Det kan ge LG:s OLED-skärm lite svårigheter när bildmaterial kräver extra mycket ljus (till exempel modern HDR-video). Men till och med då handlar det i många fall bara om mindre delar av bilden, vilket troligtvis fungerar alldeles utmärkt. Även om några av de ljusaste bakbelysta LED-skärmarna har högre ljusstyrka så ligger LG-skärmen fortfarande före när det gäller absolut svärta. I kombination med grym kontrast och superb bildskärpa är detta en TV för riktiga entusiaster.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser