TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Hisense U8GQ (65U8GQ)

Stor TV med liten budget

På jakt efter en stor TV som inte kostar skjortan? Hisense U8GQ kan skryta med en kontrastrik bild och ett brett spektrum av finesser till ett bra pris.

Av / 2022-01-21 - 12:00
Hisense U8GQ (65U8GQ)

Ljud & Bild tycker

  • TV:n från Hisense har en tilltalande design och ett lättanvänt användargränssnitt. Bilden har bra ljusstyrka och kontrast och TV:n har brett stöd för olika videoformat.
  • Stöder både 4K-upplösning och 120 fps-videosignaler, men inte samtidigt. Det saknas en del nordiska appar och ljudet är ganska så tunt.

Hisense är ett relativt nytt TV-märke här i Norden, men globalt slåss de med andra stora tillverkare som Samsung och LG om att vara störst. Om du tycker att namnet låter bekant kan det bero på att Hisense-banderollerna fick mycket sändningstid under fotbolls-EM!

Den kinesiska tillverkaren satsar nu tungt i Europa och Norden med ett urval av modeller till förmånliga priser. Vem vet, det här kanske kan bli en tuff utmanare till de regerande TV-mästarna?

 

U8G_Header_L45_NW U8_Gallery7-scaled-1 U8 Gallery6 scaled 1 U8_Gallery3-scaled-1
<
>
Hisense 65U8GQ. (Foto: Hisense)

Hisense 65U8GQ: ULED-TV

Vårt första möte med Hisense här hemma var instegsmodellen 65A7GQ, som vi testade före jul. Nu har turen kommit till storebror 65U8GQ. Den är vad Hisense kallar för en ULED-TV – men ta det lugnt, de har inte uppfunnit en helt ny skärmteknik!

ULED står för Ultra LED och påminner mycket om vad andra TV-tillverkare kallar för QLED: en variant av LCD där man använder så kallade kvantprickar (quantum dots) för att utöka färgspektrumet. ULED är alltså inte riktigt lika exotiskt som det kan verka vid första anblicken.

Annons

Vad som däremot sticker ut med Hisense U8GQ är priset. För strax under 10 000 kronor får du en 65-tummare med en imponerande lång utrustningslista. Den har till exempel direkt LED-bakbelysning och lokal dimning, som vi av erfarenhet vet ger bättre kontrast än kantmonterat LED-ljus.

Här finns även stöd för moderna videoformat som Dolby Vision, plus Dolby Atmos-ljud via HDMI-utgången. Det är fina specifikationer för en TV i den här prisklassen – åtminstone på papperet. Frågan är hur den klarar sig i praktiken.

Hisense 65U8GQ Hisense U8GQ rear
<
>
Hisense U8GQ är slimmad och snygg att titta på, men designen är inte banbrytande på något sätt. Observera att den V-formade foten kan göra det lite trångt för en eventuell soundbar framför. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

En sak är säker: Hisense U8GQ skiljer sig definitivt från mängden när det gäller styrningen. Till skillnad från de många Android-TV-apparaterna där ute använder den ett eget system som heter VIDAA U och som Hisense själva har utvecklat.

Sådana egensnickrade användargränssnitt kan ofta verka lite udda, men Hisense-systemet fungerar förvånansvärt bra i praktiken. TV:n reagerar snabbt på kommandon från fjärrkontrollen och menyerna är överskådliga. Vi märker att översättningen av menytexten kunde ha varit lite bättre på vissa ställen, men förutom detta är TV:n enkel att använda.

Den största nackdelen med VIDAA-systemet är att det saknas en hel del appar. Obligatoriska tjänster som Netflix och YouTube ligger klara på menyn, men där finns inget Disney+ eller HBO Max. Lokala appar som SVT lyser också med sin frånvaro. Lösningen kan vara att koppla in en Apple TV eller Chromecast, men det är naturligtvis inte lika smidigt som att ha apparna inbyggda i TV:n.

Hisense U8GQ har däremot ett brett stöd för olika videoformat. Den stöder Dolby Vision HDR-innehåll och är dessutom utrustad med en ljussensor för det adaptiva Dolby Vision IQ-formatet. Det finns även stöd för Dolby Atmos-surroundljud, som ger en större och mer fängslande ljudbild.

Hisense U8GQ remote scaled
Fjärrkontrollen använder Bluetooth och har en inbyggd mikrofon för röststyrning. Röstassistenten förstår nordiska språk relativt väl och man kan använda rösten för praktiska saker som att byta videokälla. (Foto: Audun Hage)

Fyra HDMI-ingångar – men bara 2.0

Hisense U8GQ har fyra HDMI-ingångar av typen 2.0b. Det är värt att notera att de saknar en del av finesserna som finns i den nyaste 2.1-standarden. Det finns visserligen stöd för ljudreturkanalen eARC, samt variabla bildfrekvenser (VRR) och automatiskt spelläge (ALLM).

Men däremot inget stöd för 4K-upplösning med 120 bilder i sekunden, bara 4K/60 Hz. Detta kan orsaka lite huvudvärk om du är en entusiastisk gamer.

Hisense U8GQ 750x422 1
Hisense U8GQ stöder bildfrekvenser på upp till 120 Hz, men på grund av den begränsade bandbredden i HDMI-ingångarna klarar den inte att återge både 4K och 120 Hz samtidig. Det upptäckte vi när vi testade skärmen med Xbox Series X. (Foto: Audun Hage)

 

För att klara de högsta bildhastigheterna måste skärmupplösningen först reduceras till Full HD (1920 x 1080p). Eller så kan man spela med 4K-upplösning och 60 bilder per sekund.

Detta behöver inte vara någon katastrof, vi märkte att U8GQ fungerade alldeles utmärkt för ”lågtröskel”-spel med titlar som Dirt 5, Forza Horizon och Gears 5. Men visst – om du är en hårdkokt spelnörd som är på jakt efter den ultimata spel-TV:n så finns det uppenbarligen bättre alternativ där ute. Rivaler som TCL QLED850 och Sony X89J stöder 4K/120 Hz, även om de i skrivande stund kostar ett par tusenlappar mer.

U8GQ har inget särskilt gaming-läge i menysystemet utan växlar automatiskt till ett läge med kort fördröjning (ALLM) när den upptäcker en spelkonsol. Vi mätte input lag till cirka 20 millisekunder (1080p/60).

Hisense U8GQ connections
Hisense U8GQ har fyra HDMI-ingångar, men de är av typen 2.0b och saknar stöd för bland annat 4K/120 Hz. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

På bildfronten är Hisense U8GQ utrustad med en 4K LCD-panel av typen ADS, som bland annat utmärker sig med bred betraktningsvinkel, men relativt begränsad panelkontrast. För att boosta kontrasten har Hisense därför satt in direkt LED-bakbelysning med lokal dimning, indelad i cirka 120 individuella zoner. Det är en betydligt bättre lösning än Edge LED-varianten, som har varit vanlig i den här prisklassen tidigare.

Hisense U8GQ ger ett fint första intryck. För det första har skärmen en utmärkt ljusstyrka som hjälper skärmen att visa en klar och kontrastrik bild i ljusa omgivningar. Den fina ljusstyrkan bidrar också till att innehåll i HDR-format får ett saftigt tryck i ljusa detaljer. Fartfyllda serier som Formula 1:Drive to survive ser riktigt tjusiga ut på Hisense-skärmen.

Svärtan i mörka områden är också förvånansvärt bra, tack vare den lokala dimningen. Vi kan skymta en del gloria-effekter runt ljusa föremål mot mörk bakgrund, men inte avskräckande mycket.

Färgåtergivningen är helt okej, med relativt rena och naturliga färger i filmläge. Å andra sidan är den inte lika exakt i färgerna som TCL QLED850 eller Sony X89J, som vi har testat tidigare. Hudtoner får en lite gulaktig ton, och grönt gräs kan verka lite konstgjort. Detta jämnar ut sig efter en kalibrering, men det finns andra TV-apparater som ser mer korrekta ut direkt från fabrik.

Hisense U8GQ Cobra Kai Daniel LaRusso
Hisense U8GQ har en ljusstark och kontrastrik bild, men färgerna kan ge hudtoner en lätt gulaktig ton. Här från fjärde säsongen av ”Cobra Kai” på Netflix. (Foto: Audun Hage)

 

En annan sak vi lägger märke till är den lite ojämna bildskärpan. Bilden präglas av överdriven skärpa och brusreducering, som har en tendens att sudda ut de minsta detaljerna.

Den tuffa westernfilmen Harder They Fall (Netflix) brukar se knivskarp ut, men här upplevde vi påfallande mycket brus i närbilderna av Idris Elba och hans kumpaner.

Hisense U8GQ sharpness high Hisense U8GQ sharpness low
<
>
Hisense U8GQ har lite överdriven skärpa direkt ur kartongen, men genom att sänka inställningen kan man faktiskt se FLER detaljer. (Foto: Audun Hage)

Efter att ha lekt lite med bildinställningarna hittade vi ”syndaren”. Det visar sig att Hisense har ”löpt lite amok” med skärpan i fabriksinställningarna. Genom att välja det anpassade Dolby Vision-bildläget, och sänka skärpan och brusreduceringen, fick vi en bild som såg både skarpare och renare ut. Ironiskt nog.

Hisense U8GQ har också vissa tendenser till vad vi kallar dirty screen effect, När vi tittar på TV-program med enhetliga färger, som en fotbollsmatch med mycket grönt gräs eller skidskytte med mycket vit snö, lägger vi märke till lite ojämn ljusfördelning i LCD-panelen. Men detta är inget unikt för Hisense utan något man ofta får leva med på LCD-skärmar i den här prisklassen.

För att sammanfatta har bildkvaliteten fler fördelar än nackdelar – framför allt bra ljusstyrka och kontrast. Och när vi tar med den fina prislappen i beräkningen så är det ingen tvekan om att Hisense ger mycket valuta för pengarna.

Läs också Stort test av 65-tummare 65 tum håller snabbt på att bli den mest populära skärmstorleken. Vi har testat de bästa för under 15 000 kronor!

Ljudkvalitet

Hisense har utrustat U8GQ med stöd för Dolby Atmos-surroundljud, bland annat är den försedd med en extra bashögtalare på baksidan. För att ha glädje av Dolby-ljudet måste du dock se till att aktivera det i en av undermenyerna.

Trots den omfattande högtalarkonstruktionen får vi inget stort intryck av ljudet. Röståtergivningen är ganska så tunn och förarna i Formula 1: Drive to survive låter lite spinkiga när de pratar. Även ljudeffekterna är en smula försiktiga av sig och surroundeffekterna har inte någon riktigt stor bredd. Med tanke på den extra bashögtalaren och höjdhögtalarna hade vi förväntat oss lite mer tyngd och rymdkänsla.

Lösningen kan vara att koppla in en separat soundbar. Hisense U8GQ stöder HDMI eARC, och kan därför enkelt skicka ut surroundljudet till en Dolby Atmos-kompatibel soundbar.

Slutsats

Hisense 65U8GQ är en prisvärd TV. För knappt 10 000 kronor får du en 65-tummare med ett smart användargränssnitt och en kontrastrik bild som duger fint för vanligt TV-tittande. Den får dock klara sig utan en del moderna finesser som 4K/120 Hz och app-utbudet är relativt magert. Ljudet är inte det spänstigaste vi har hört heller.

Men så länge du tar höjd för en extern enhet som Apple TV/Chromecast och kopplar in en separat soundbar så får du en mycket bra TV-lösning. Hisense 65U8GQ kan alltså vara ett bra alternativ för de som letar efter en billig storbildsskärm.

Karakter
Hisense U8GQ (65U8GQ)
Basic
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild