Sony har funnits som länge som TV-märke och släppte sin allra första modell med Ultra-HD-upplösning redan 2013. Sedan dess har de levererat många lysande TV-apparater, nu senast var det 65XD9305 som knep segern i vårt test av storskärmar till fotbolls-EM. För de som tycker att 9305-serien är lite för kostsam har Sony den betydligt mer ekonomiska XD8505-serien. Frågan är hur mycket man offrar i bildkvalitet och andra prestanda?
Design
Till att börja med har Bravia 55XD8505 ett betydligt enklare utförande, inte bara jämfört med XD9305 utan även med tidigare generationer av 8505-serien. Det mesta av metall är utbytt mot plast, och Sony-skärmen känns inte lika exklusiv längre. Baksidan är enkel och det går inte att dölja kablarna lika elegant som det gör hos exempelvis Samsung. Väggmontering går, även om det blockerar ett par av kontakterna. Sockeln är däremot tillräckligt smal för att passa i varje TV-möbel. En annan sak som ger minus i kanten är den massiva ”tegelstenen” som innehåller den externa nätdelen.
Användning och finesser
Bravia-skärmen bygger precis som tidigare Sony-modeller på Android och när man startar installationen börjar den med att man registrerar sitt Google-konto och laddar ner de senaste uppdateringarna.
Vi ska inte förneka att vi fortfarande inte är särskilt imponerade av Android som TV-operativsystem, även om det har blivit bättre än tidigare generationer. Sony-skärmen startar blixtsnabbt från standby-läge och är snabb på att växla mellan olika appar. Urvalet av applikationer är begränsat, med färre lokala tjänster än Samsung och LG.
Startskärmen innehåller massor av alternativ, menyer och genvägar, utan att det är någon sans och balans. Då är både Samsungs Tizen, LG:s WebOS och Panasonics Firefox bättre på att ge en skräddarsydd TV-upplevelse. Å andra sidan vänjer man sig fort vid Android-gränssnittets sätt att organisera saker och ting på.
Bildkvalitet
Sonys TV-apparater är kända för sin fina bildbehandling och det är ingen tvekan om att 55XD8505 gör mycket rätt. Färgåtergivningen är oerhört neutral och inställningen ”Film” har en snudd på optimal färgbalans. Skärmen lyckas också få vanliga HD-sändningar att se förbluffande skarpa ut.
Vi var väldigt imponerade av bilden från storebror Bravia 65XD9305, som tack vare sin speciella ”Slim Backlight Drive”-bakbelysning hade en utmärkt lokal kontrast, ljusstyrka och svärta. Bravia 55XD8505 får däremot nöja sig med vanlig LED-kantbelysning, och det märks att den ger en väsentligt lägre kontrast. Första gången vi tittade var vi faktiskt tvungna att dubbelkontrollera inställningarna eftersom Sonys skärm var betydligt mindre ljusstark än Samsungs, Panasonics och LG:s med standardinställningar.
Med UHD-filmer som The Revenant i spelaren har Sony en imponerande skarp och detaljerad bild, med fantastisk färgrikedom. Ändå är det märkbart mindre intensitet i solljuset och 55XD8505 lyckas inte få fram lika många nyanser i mörka områden som referensen. Den är inte heller fullt lika skarp i rörelser som Samsung och Panasonic.
Ljudkvalitet
Sony-skärmen har inget särskilt påkostat ljudsystem och ljudet får betraktas som tämligen tunt, utan nämnvärd bas och fyllighet. En soundbar är vad doktorn ordinerar i det här fallet.
Slutsats
Bravia 55XD8505 är ett prisvärt alternativ till Sonys dyrare modeller, men man tappar också den fenomenala ljusstyrkan som finns i toppmodeller som XD9305. Sammantaget är detta en välbalanserad TV som klarar sig bra på alla områden, men om du vill ha full glädje av nymodigheter som Ultra-HD och HDR så finns det alltså bättre, mer framtidssäkra val bland testdeltagarna.
Också i detta test:
Philips 55PUS7101
Ljus och värme
Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.
Panasonic 58DX700
Gör det mesta rätt
De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!
Samsung 55KS7005
Skiner som solen!
Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.
LG 55UH770
Svag kontrast
LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.
Grundig Immensa 55VLX8670
Stram design
Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser