TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic 58DX700

Gör det mesta rätt

De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!

Av / 2016-10-16 - 05:00
Panasonic 58DX700

Ljud & Bild tycker

  • Bra byggkvalitet, fin bild och stabila smartfunktioner gör detta till ett tryggt TV-köp – som också är kompatibelt med moderna videoformat.
  • Något begränsad ljusstyrka som därför inte ger full utdelning med de allra mest krävande HDR-filmerna, men klarar sig ändå bättre än många av konkurrenterna.

Panasonic har en lång tradition av att bygga välkonstruerade TV-apparater med förnuftiga prislappar och som lägger störst vikt på de mest väsentliga kvaliteterna utan för mycket krusiduller. Föregångaren 55CX700 var en av våra favoriter i sin klass, så vi var nyfikna att se vilken nivå årets efterträdare, DX700, skulle hamna på.

 

Design och byggkvalitet

Det första vi lägger märke till är – av uppenbar anledning – att skärmen har växt, från 55 till 58 tum. Panasonic kan alltså skryta med en lite större bildyta än rivalerna i samma prisklass. 58DX700 har en smal och läcker design med ram av borstad metall, medan baksidan är av plast på årets modell. Lock som täcker anslutningarna gör att kabelföringen kan göras diskret på baksidan. En smart detalj är att man kan välja om fötterna ska monteras smalt eller brett, så att TV:n kan anpassas efter TV-bänken.

 

Användning och finesser

Panasonics fjärrkontroll har stora och tydliga knappar till varje funktion, inklusive en särskild Netflix-knapp. DX700 har också ett utmärkt menysystem (MyHomeScreen 2.0) där man kan välja vilket slags material som ska finnas med i startmenyn. Gränssnittet är baserat på Mozilla Firefox och är snabbt, enkelt och överskådligt. Till skillnad från Android-skärmarna upplevde vi aldrig att Panasonics TV krånglade eller låste sig.

Annons

Nackdelen med Firefox är att det bara finns ett fåtal intressanta appar till den här plattformen. Panasonic kan visserligen skryta med bland annat Netflix, YouTube, SF Anytime, Viaplay, Eurosport Player och Firefox-webbläsare, men inte så mycket annat intressant. Panasonic har inte lyckats få till avtal med särskilt många lokala tjänster.

Anslutningarna är bra, men inte suveräna. TV:n nöjer sig med tre HDMI-ingångar och bara två av dem stöder HDCP 2.2 som är nödvändigt när man ska koppla in UHD Blu-ray eller andra 4K-källor.

 

Bildkvalitet

58DX700 har en 58-tums panel av VA-typ (Vertical Aligned) som är känd för att ha bra svärta och kontrast, fast lite på bekostnad av snävare betraktningsvinkel. Panasonic skryter med att DX700 stöder HDR-video (High Dynamic Range) men jämfört med deras egen toppmodell Viera DX900 så känns det i bästa fall som ”HDR light”! 58DX700 lyckas inte återge tillräckligt brett färgspektrum och har inte heller ljusstyrka nog för att mäta sig med UHD Premium-godkända TV-apparater.

Det var specifikationerna det, hur klarar sig TV:n då i praktiken? Vi kunde snabbt konstatera att 58DX700 både stöder och ser oerhört tjusig ut med HDR-video från Netflix och UHD Blu-ray. Panasonic utmärker sig med en naturlig färgpalett, ytterst lite brus och mjuka, jämna rörelser. Väljer man True Cinema-profilen får man också ytterst korrekta färger. Svärtan är inte dum heller: Panasonic lyckas gräva fram fler detaljer i de mörka områdena än många av konkurrenterna, nackdelen är att de mörkaste gråtonerna drar mot blått. Många dunkla scener får därför ett lite blåaktigt drag som vi inte lyckades justera bort.

I övrigt har Panasonic-skärmen, precis som förväntat, en ganska så medelmåttig ljusstyrka jämfört med testets bästa. DX700 lyckas återge de flesta ljusnyanser i bildsignalen, men saknar intensitet jämfört med exempelvis Samsung 55KS7005.

 

Ljudkvalitet

Panasonic har inte något utpräglat potent ljud men klarar sig bra med röster och musik. Någon särskild bas finns inte, men det går att spela relativt högt utan att förvrängningen blir störande.

 

Slutsats

Panasonic har lyckats med ännu en välkonstruerad TV i mellanklassen, och även om det märks att konkurrensen har hårdnat i år så får 58DX700 höga poäng på de flesta områden. Den är visserligen inte den mest imponerande eller ljusstarkaste HDR-skärmen, men har å andra sidan mycket naturliga färger och den fina bildbehandlingen som Panasonic är kända för. Lätt att rekommendera!

Också i detta test:

Philips 55PUS7101

Ljus och värme

Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.

Philips 55PUS7101 målar upp en knivskarp Ultra-HD-bild och kryddar upplevelsen med Ambilight-omgivningsljus. Ljudet är också bättre än genomsnittet.
Tämligen ordinär kontrast och lyckas inte få fram alla nyanser i HDR-formatet.
Läs hela testet

Samsung 55KS7005

Skiner som solen!

Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.

Utmärkt ljusstyrka och kontrast gör att Samsung-skärmen skiljer sig från konkurrenterna.
Till det här priset finns det inte mycket att klaga på. Bäst i test!
Läs hela testet

Sony Bravia 55XD8505

Ljussvaga prestanda

Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.

Sony-skärmen har en naturlig färgåtergivning och felfri skärpa från alla videokällor.
Enkelt utförande och separat strömförsörjning sänker helhetsintrycket. Bravia 55XD8505 saknar ljusstyrka för att orka hänga med de allra bästa HDR-skärmarna.
Läs hela testet

LG 55UH770

Svag kontrast

LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.

Strålande smartfunktioner med pekfjärrkontroll innebär att LG-skärmen är smidig att sköta.
Svag kontrast och svärta gör att imponansfaktorn från de nya HDR-filmerna uteblir.
Läs hela testet

Grundig Immensa 55VLX8670

Stram design

Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.

Stilren design och skarp, kontrastrik bild.
Stöder ännu inte UHD Blu-ray och HDR fullt ut.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild