TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Bravia KD-55X8505C

Bra allroundare

Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.

Av / 2015-12-23 - 05:00
Sony Bravia KD-55X8505C

Ljud & Bild tycker

  • Den tunna och eleganta Sony-skärmen har utmärkt bildbehandling och lyckas till och med få lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Låg ”input lag” runt 36 ms är ett argument för spelfantasterna.
  • Det nya Android-gränssnittet haltar fortfarande lite här och där.

Sony fortsätter att leverera TV-apparater med ganska så ”clean, no nonsense design”. Den mörka, tunna ramen och en stilig sockel i mörk krom förstärker det minimalistiska uttrycket. En diskret Sony-logga med en lysdiod i nederkant får TV:n att verka riktigt exklusiv. Skärmen har ett silkesmatt frontglas utan störande reflektioner och spegeleffekter.

 

Användning och finesser

Sony har fått det nya Android-gränssnittet signerat Google. Android TV är uppbyggt på samma sätt som det mobila operativsystemet som många av oss redan känner igen, men ska vara mer skräddarsytt för TV. Intrycket är snarlikt: Först måste du acceptera att Google får hålla koll på ett par av dina TV-vanor för att kunna leverera en bättre tjänst. Längst upp på huvudskärmen visas Rekommendationer, på samma sätt som vi är vana vid på YouTube, följt av de mest populära apparna. Efter flera vändor med det nya Android-systemet, med uppehåll för flera uppdateringar under tiden, verkar det som om Sony och Google har lyckats få systemet mer stabilt än det var inledningsvis. Urvalet av spel och tjänster har också blivit bättre. Sony skickar med deras egen One Touch Remote-fjärrkontroll med styrplatta vilket förenklar delar av navigeringen.

 

Bildkvalitet

Sony har en lång tradition av bra TV-apparater och vi har tidigare sett att tekniken från deras dyraste toppmodeller i X9-serien kan hamna i billigare modeller. Så är det med X8505 också. För det första gör den ett mycket bra jobb med att skala upp nästan allt slags material, det må vara TV-program eller HD-videor från YouTube, till knivskarp ”4K light”-kvalitet. Hemligheten är den kraftfulla 4K X-reality Creation-bildprocessorn som kommer från Sonys dyraste highend-skärmar och -processorer. För det andra har den mycket bra ljuskontroll, utan den ”blödning” vi ser hos en del av konkurrenterna.

Annons

Själva bildpanelen verkar inte nödvändigtvis vara superavancerad. Kontrasten och ljusstyrkan är lite mer dämpad, och svärtan är inte riktigt i klass med Panasonics. Å andra sidan uppvisade vårt testexemplar inte mycket tecken på svagheter som clouding, där ojämnheter i bakbelysningen orsakar ljusa fläckar. Detta verkar lovande och tyder på en bra kvalitetskontroll på fabriken.

Sony-skärmen har också en mycket fin, välnyanserad och neutral färgåtergivning, och ger tillgång till avancerad kalibrering för den som vill fintrimma bildkvaliteten med kalibreringsutrustning. Dessutom uppmätte vi låg fördröjning i ingångarna (36 millisekunder i ”spel-läge”) vilket gör att X8505C är en skärm som passar spelfantasterna.

 

Ljudkvalitet

Sony X8505C får titta i månen efter de kraftiga sidomonterade högtalarna som sitter på X93-toppmodellen. I stället har den förhållandevis enkla högtalare som är monterade i nederkant, men som ändå har ett dugligt ljud med bra klarhet i röster. Särskilt mycket bas finns det inte, och musik från YouTube låter inte lika piggt som hos Samsung.

 

Slutsats

Sony-skärmen har många fina egenskaper till ett bra pris. Dess främsta styrka är den fina uppskalningen som ser till att även medelmåttigt HD-material ser riktigt snyggt ut i storformat. 55X8505 har dessutom en utmärkt kontrast och jämn ljusfördelning utan särskilda ojämnheter i bakbelysningen. Skärmen har inte riktigt samma svärta som Panasonics och lyckas inte heller matcha Samsung-utmanarens livliga färgåtergivning. Sammantaget levererar Sony bra bildprestanda. Den senaste tiden har Android-plattformen blivit mer stabil också, vilket gör det enklare för oss att rekommendera Sony-skärmen till fler.

Också i detta test:

Philips 55PUT6400

Sen, men bra?

Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …

Philips-skärmen är ganska så nedbantad när det gäller funktioner men har bra fart på smartfinesserna tack vare Android-operativsystemet som ger stora möjligheter. Låg input lag (20 ms).
Konkurrensen är hård i den här klassen och Philips bildkvalitet hamnar längre bak i startfältet, särskilt när det gäller uppskalning av vanliga TV-program.
Läs hela testet

Grundig 55VLX9570BP

Skarp nykomling

Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.

Utmärkt ljusstyrka, kontrast och skärpa gör att Grundig-skärmen imponerar med tanke på priset.
Bildbehandlingen är inte lika bra på alla områden, särskilt brusreduceringen och uppskalningen känns otillräcklig.
Läs hela testet

Samsung 55JU6875

Close, but no cigar

Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.

Grym skärpa och fenomenala färger är några av Samsung-skärmens imponatorfaktorer. Den har också ett mycket bra smart-system och bra urval av appar.
Kontrast, svärta och ljusfördelning är inte fullt lika bra som de bästa egenskaperna.
Läs hela testet

Panasonic TX-55CX670

Toppenbild

Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

TX-55CX670 har ett smartsystem som är enkelt att använda och en ytterst välbalanserad bild med grym skärpa, lite brus och utmärkt svärta, plus naturliga färger. En TV som är lätt att gilla!
Aningen ojämn ljusfördelning, bland annat en horisontell rand mitt på skärmen, hindrar bilden från att vara helt felfri.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild