TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Grundig 55VLX9570BP

Skarp nykomling

Grundig är tillbaka med en välutrustad TV som ska utmana etablerade konkurrenter som Samsung och LG. Och här finns mycket vi gillar.

Av / 2015-12-23 - 05:00
Grundig 55VLX9570BP

Ljud & Bild tycker

  • Utmärkt ljusstyrka, kontrast och skärpa gör att Grundig-skärmen imponerar med tanke på priset.
  • Bildbehandlingen är inte lika bra på alla områden, särskilt brusreduceringen och uppskalningen känns otillräcklig.

Grundig har alltid varit ett ”no-nonsense”-märke där ljud och bild har prioriterats före överflödiga finesser. Den nya 55VLX9570-modellen finns i svart och vitt utförande och har en nedtonad, minimalistisk design. En smal ram omgärdar bildpanelen, som för övrigt har en silkesmatt yta – goda nyheter för de som tröttnat på ”spegelblanka” TV-skärmar. TV:n vilar på två små fötter men kan också väggmonteras med VESA-fäste. Några av kontakterna pekar dock bakåt, så det krävs ett visst avstånd till väggen bakom.

 

Användning och finesser

Grundigs fjärrkontroll är lätt att umgås med, knapparna är tydliga och logiskt placerade. Den röda Netflix-knappen är en genväg till strömningstjänsten. Själva menysystemet är också enkelt och överskådligt. Grundig har ägnat tid åt många av de små detaljerna som gör TV:n enkel att sköta och 55VLX9570 är välutrustad för sin prisklass. Utöver inbyggd mottagare för parabol, kabel och marknät har den moderna funktioner som Bluetooth och Miracast som gör det enkelt att dela innehåll mellan TV och mobil/surfplatta.

Själva smart-TV-plattformen är en smula begränsad och har inte samma stora urval av appar som Samsung och LG. De viktigaste tjänsterna finns dock på plats, inklusive Netflix i 4K, som är essentiellt på en 4K-TV som denna. Grundig hävdar att fler appar (inklusive spel) är på gång nu i höst. Det märks att den fyrkärniga processorn jobbar snabbt och laddar appar utan problem – hastigheten går inte att klaga på.

 

Annons

Bildkvalitet

Första intrycket av 55VLX9570 är mycket positivt. Skärmen är oerhört rik på kontraster och har gott om ljusstyrka i alla sammanhang. Inte nog med det, den har också en utmärkt svärta som skapar rätt djupkänsla när man tittar på film och TV-serier. Grundig har tagit ett betydande steg uppåt från tidigare generationer.

TV:n uppför sig exemplariskt med äkta 4K-material. Med serier som ”The Blacklist” njuter vi av en glasklar bild, med härliga detaljer ända ner till minsta hårstrå. Skärmen klarar av det högupplösta materialet utan problem.

Det går inte lika bra när vi testar med att skala upp SD-signaler och HD-sändningar. Våra testinspelningar från tyska DTM-serien (Viasat Motor) är krävande med sina ständiga rörelser och panoreringar. Grundig hänger inte riktigt med i svängarna, det syns mycket raster-effekter och synligt blockbrus – ett problem som fanns kvar oberoende av inställningar. Det är uppenbart att rivalen Samsung reducerar brus bättre och gör bilden mer levande. Det verkar som om Grundig-skärmen föredrar bildmaterial av högsta möjliga kvalitet, vilket påverkar ”allround-egenskaperna” en smula.

 

Ljudkvalitet

Grundig brukar alltid satsa extra på ljudet i sina TV-apparater. 55VLX9570 har ett lite mer påkostat ljudsystem med framåtriktade högtalare plus en extra bashögtalare på baksidan och 2 x 15 watts effekt. Det betyder både klara och tydliga röster samt fin fyllighet i musik och ljudeffekter. Grundig får ändå lite draghjälp av en soundbar-högtalare eller liknande, men ljudet är klart bättre än från många av utmanarna.

 

Slutsats

Grundig-skärmen är välutrustad och alla de viktigaste finesserna och tjänsterna på plats. En bra bildpanel samt fina inbyggda högtalare ser till att TV-upplevelsen håller hög nivå. Från Ultra-HD-källor som Netflix är bildkvaliteten kristallklar. 55VLX9570 har dock lite problem med signaler som har lägre kvalitet och upplösning, och har inte lika bra brusreducering som de bästa i startfältet. Men med tanke på priset är Grundigs TV ändå ett bra köp.

Också i detta test:

Philips 55PUT6400

Sen, men bra?

Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …

Philips-skärmen är ganska så nedbantad när det gäller funktioner men har bra fart på smartfinesserna tack vare Android-operativsystemet som ger stora möjligheter. Låg input lag (20 ms).
Konkurrensen är hård i den här klassen och Philips bildkvalitet hamnar längre bak i startfältet, särskilt när det gäller uppskalning av vanliga TV-program.
Läs hela testet

Samsung 55JU6875

Close, but no cigar

Den här modellen från Samsung hade vi höga förväntningar på men 55JU6875 räcker inte hela vägen fram i de mest kräsna bildparametrarna.

Grym skärpa och fenomenala färger är några av Samsung-skärmens imponatorfaktorer. Den har också ett mycket bra smart-system och bra urval av appar.
Kontrast, svärta och ljusfördelning är inte fullt lika bra som de bästa egenskaperna.
Läs hela testet

Sony Bravia KD-55X8505C

Bra allroundare

Sonys utmanare har stabila prestanda på bildfronten och ett Android-operativsystem som är på bättringsvägen. Och senaste tiden har priset blivit mer angenämt.

Den tunna och eleganta Sony-skärmen har utmärkt bildbehandling och lyckas till och med få lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Låg ”input lag” runt 36 ms är ett argument för spelfantasterna.
Det nya Android-gränssnittet haltar fortfarande lite här och där.
Läs hela testet

Panasonic TX-55CX670

Toppenbild

Panasonic har slagit sig fram med några av de bästa TV-apparaterna i de lägre prisklasserna och det intrycket förstärks bara efter att ha testat deras billigaste 4K-TV.

TX-55CX670 har ett smartsystem som är enkelt att använda och en ytterst välbalanserad bild med grym skärpa, lite brus och utmärkt svärta, plus naturliga färger. En TV som är lätt att gilla!
Aningen ojämn ljusfördelning, bland annat en horisontell rand mitt på skärmen, hindrar bilden från att vara helt felfri.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Ljud & Bild