TCL QLED850 är, som namnet antyder, en så kallad QLED-skärm, eller snarare en LCD-TV med kvantprickar i färgfiltret – en teknik som är känd för att ge ett bredare färgspektrum. Med en direkt LED-bakgrundsbelysning och lokal dimning är det dukat för bildkvalitet med hög kontrast.
TCL QLED850
TCL-skärmen har ett ganska så inbjudande utseende, med diskret inramning i borstad metall, och en mittmonterad metallfot som gör den enkel att placera.
Användargränssnittet är senaste versionen av Android, som har blivit mer överskådlig att använda och det märks att TV:n reagerar smidigare och snabbare än förra generationen från TCL. Vi gillar också att fjärrkontrollen använder Bluetooth, så den inte behöver pekas rakt mot skärmen.
Bra formatstöd – plus bra anslutningar
TCL QLED850 utmärker sig med brett stöd för de viktigaste videoformaten, inklusive både HDR10+ och Dolby Vision IQ. På så sätt är man garanterad optimal återgivning av modernt HDR-videoinnehåll, där ”IQ”-versionen även tar hänsyn till ljusförhållandena i rummet. Det finns även stöd för Dolby Atmos-ljudbehandling, vilket är käckt om du skulle vilja koppla in en kompatibel soundbar.
TCL-skärmen har fyra HDMI-ingångar, där två av ingångarna stöder 4K/120 Hz-videosignaler. Det finns också en uppsjö av gaming-finesser, inklusive ett separat spelläge med kort ingångsfördröjning. Vi mätte input lag till gott och väl under 10 millisekunder, vilket är väldigt snabbt.
Ljud och bild
TCL-skärmen är en av testets bästa TV-apparater rent bildmässigt. Den har en väldigt skarp, kontrastrik och ljusstark bild, som får många av konkurrenterna att se rent mörka ut om man jämför! Det finns gott om ljusstyrka för att titta på TV i fullt dagsljus, på samma gång som svärtan duger fint för att titta på film i mörka omgivningar. Den så kallade Dolby IQ-ljussensorn hjälper TV:n att anpassa sig efter förhållandena: TV:n lyckas få fram detaljerna i mörka områden och har bra tryck i de ljusaste nyanserna.
QLED850 har däremot inte den bästa betraktningsvinkeln: bilden tappar lite av den tjusiga kontrasten och färgåtergivningen när vi rör oss ut mot sidan. Detta är alltså inte den bästa TV:n för stora rum, breda soffor och liknande. Bäst bild får man rakt framför skärmen.
På ljudsidan är TCL QLED850 utrustad med stereohögtalare signerade Onkyo. Vi vet inte hur involverad den japanska hifi-leverantören har varit, men det inbyggda ljudet är helt utmärkt. Ljudet är ljust, starkt och klart, med bra talförståelse och fyllig bas. Det finns till och med lite surroundkänsla i Squid Game!
– TCL har bra tryck i ljudet. Inte nödvändigtvis ett alternativ till en soundbar, men mycket klarare än de andra TV-apparaterna. Man får en liten känsla av något som påminner om surroundljud, och gott om kött på benen i dialogerna, konstaterar Geir Nordby.
Sammantaget är det TCL som kniper guldmedaljen i den här prisklassen. QLED850 kan skryta med en rad praktiska finesser och har både formatstöd och anslutningsmöjligheter på plats. Bild är utmärkt och ljudet är tillräckligt bra för att klara sig utan en soundbar-högtalare. Helt klart ett av de bästa köpen under 15 000 kronor!
Också i detta test:
LG NANO88 (65NANO886PB)
Trivs bäst i ljusa omgivningar
LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.
Samsung AU8075 (UE65AU8075)
Bra bild för pengarna
Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Prisvärd
Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.
Philips The One 65” (65PUS8506/12)
Ambilight gör stor skillnad
Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
QLED-TV med nordiska rötter
Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!
Sony X89J (KD-65X89J)
Fina färger
Sony-skärmen har många bra kvaliteter, men saknar lite tryck i kontrasten för att hänga med de bästa.
Hisense A7GQ (65A7GQ)
Smart nykomling
Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.