Sony X89J tar över efter den populära instegsmodellen XH80 från 2020, som hade bra och prisvärda prestanda. Som föregångaren finns den i många olika storlekar, från 43 och upp till 75 tum, alla med Android smart-TV.
Sony KD-65X89J
Sony-skärmen har en diskret och genomtänkt design: Den står på två V-formade fötter som kan monteras brett eller smalt. På så sätt kan den lättare få plats på TV-bänken, eller ge tillräckligt med plats för en soundbar-högtalare mellan fötterna.
Sony X89J kommer laddad med Android-systemet som ger tillgång till en lång rad streamingtjänster, appar och spel. Fjärrkontrollen är Bluetooth-baserad och behöver alltså inte riktas rakt mot TV-skärmen för att den ska reagera.
På anslutningsfronten finns fyra HDMI-ingångar, varav två stöder 4K/120 Hz. Vi mätte fördröjningen/input lag till cirka 13 millisekunder, vilket är klart godkänt. Detta kan alltså vara en passande TV för spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X.
Ljud och bild
Sony har släppt många bra TV-modeller det senaste året och vi har blivit särskilt imponerade av de nya Bravia-toppmodellerna med XR-videoprocessor. Lillebror X89J får nöja sig med en enklare videoprocessor (X1) och en mer ordinär LCD-panel med direkt LED-belysning.
Receptet tycks fungera: kontrasten från Sony X89J kanske inte riktigt kan mäta sig med Philips eller TCL i det här testet, men den har absolut respektabla bildprestanda. Vi gillar speciellt färgåtergivningen: Sony-skärmen har ytterst jämna och fina hudtoner, vilket gör att karaktärerna i Squid Game ser riktigt verklighetstrogna ut. Här finns också bra ljusstyrka, vilket ger mer tryck i HDR-effekterna än hos LG och Hisense. Skärpan och brusreduceringen fungerar strålande, även i snabba rörelser. Scenerna från Formula 1: Drive to Survive har en fantastisk djupkänsla och de Ferrari-röda nyanserna ser både starka och naturliga ut.
Ljudet är däremot inte mycket att skryta över. Musik och tal återges tunt och vasst, och basen är så gott som obefintlig. Sony-skärmen mäter och korrigerar ljudresponsen med hjälp av en mikrofon i fjärrkontrollen första gången du installerar den, men det hjälper inte särskilt mycket eftersom de inbyggda högtalarna låter ganska tamt. I våra öron är en soundbar nästan ett krav.
Sammantaget har Sony X89J en fin användarupplevelse och god bildkvalitet, som bara saknar lite kontrast jämfört med framför allt Philips och TCL.
Också i detta test:
LG NANO88 (65NANO886PB)
Trivs bäst i ljusa omgivningar
LG-skärmen levererar massor av ljusstyrka, men saknar detaljer i mörka områden.
TCL QLED850 (65QLED850)
Bra bild och ljud
TCL QLED850 kvitterar med lysande bild och ljud. Definitivt ett av prisklassens allra bästa köp!
Samsung AU8075 (UE65AU8075)
Bra bild för pengarna
Samsung AU8075 har en smal och snygg design på utsidan: det här är en prisvärd TV, men bildåtergivningen kan inte mäta sig med märkets egna QLED-modeller.
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Prisvärd
Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: JX800E är deras första Android-TV, som ger fina prestanda för pengarna.
Philips The One 65” (65PUS8506/12)
Ambilight gör stor skillnad
Philips The One PUS8506 skiljer sig från konkurrenterna genom ett färgsprakande omgivande ljus, som definitivt bidrar till att förstärka bildupplevelsen.
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
QLED-TV med nordiska rötter
Finska Nokia är tillbaka på TV-marknaden, med en ny serie Android-TV. Ridån går upp för QLED Smart TV 6500D!
Hisense A7GQ (65A7GQ)
Smart nykomling
Kinesiska Hisense kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men kontrasten och skärpan är inte lika bra som hos de bästa i testet.