TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL QLED870 (75QLED870)

Briljant bildmaskin

TCL QLED870 kör förbi konkurrenterna genom imponerande skärpa och kontrast. Vi har knappt sett en mer prisvärd TV.

Av / 2023-10-20 - 15:30
TCL QLED870 (75QLED870)

Ljud & Bild tycker

  • TCL-skärmen levererar en kontrastrik bild med precis ljuskontroll och en snygg och nyanserad färgåtergivning. Rörelserna är dessutom mjuka och flimmerfria.
  • Den här LCD-skärmen har en lite begränsad betraktningsvinkel, så man bör sitta mitt framför den. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.

På bara ett par år har TCL etablerat sig som en välkänd leverantör av prisvärda TV-apparater. Den kinesiska tillverkaren flåsar Samsung i nacken som en av de största i världen, och är kanske särskilt känd för sina stora LCD-skärmar. Modellen vi testar här, QLED870, säljs även under modellnamnet C745 på vissa ställen. Detta är efterträdaren till QLED860, som vi testade med fint resultat förra året, och finns i skärmstorlekar från 55 till 75 tum – alla med Google TV ombord.

tcl 75 qled870 4k smart tv 2023 pdp zoom 3000
TCL QLED870. (Foto: TCL)

TCL QLED870

Utseendemässigt är TCL-skärmen inte särskilt iögonfallande. Utförandet är mest svart plast med ett par borstade detaljer, och en mittmonterad sockel gör den lätt att placera.

Byggkvaliteten verkar helt okej, men QLED870 vinner inga designpriser. Den är ganska tjock jämfört med den lövtunna Samsung-skärmen, vilket beror på den direkta LED-bakbelysningen.

Användning och finesser

På smart-sidan är QLED870 (precis som Sony X85L) utrustad med användargränssnittet Google TV – ett menysystem som vi gillar bättre och bättre. Här hittar du de flesta apparna som är värda att nämna, och systemet lär sig dina preferenser och ger personliga rekommendationer.

75QLED870 har fyra HDMI-ingångar, men som hos Hisense och Sony är det bara de två första ingångarna som stöder 4K/120 Hz-videosignaler. TCL har dock varit smarta nog att placera ljudutgången (eARC) i den tredje ingången, så att den inte tar upp onödigt utrymme.

Annons

TCL-skärmen utmärker sig med bra formatstöd, inklusive HDR10+ och Dolby Vision för både filmer, serier och spel. Bildpanelen hanterar bildhastigheter upp till 144 Hz. QLED870 har även ett dedikerat spelläge (Game Master Pro) där vi uppmätte fördröjningen till 17 millisekunder.

TCL QLED870 remote scaled
Fjärrkontrollen är snabb, men ganska stor, och har fler knappar att hålla ordning på än Sonys nätta fjärr.

Bildkvalitet

TCL QLED870 har en ”QLED”-LCD-panel med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning. Detta är ett recept som TCL har haft stora framgångar med i tidigare generationer, men vi märker snabbt att 2023-modellen har fått ett extra lyft.

I den nya Beckham-biografin på Netflix tar vi en tillbakablick på David Beckhams äventyrliga fotbollskarriär och bildkvaliteten är riktigt bra. Avsnitten bjuder på allt från grovkornigt arkivmaterial till fräscha intervjuer i skarp och kontrastrik 4K HDR.

TCL-skärmen presenterar allt med imponerande kontrast och detaljer. Både realismen och känslan av djup ligger ett snäpp över konkurrenterna. Färgerna skiner och de ljusa detaljerna glöder mot oss, utan att det känns överdrivet.

TCL verkar också ha fått bättre koll på rörelserna i den här modellen: QLED870 har så kallad Motion Clarity Pro-interpolering, som ger en jämn bild med bra skärpa. Vi kan följa panoreringar och snabba manövrar med både ishockey- och fotbollsspelare utan att bilden bryts upp.

Panelen är enhetlig, utan irriterande ojämnheter. Allt detta är extra fördelaktigt när bilden blåses upp på en stor 75-tummare. Det enda vi noterar är att betraktningsvinkeln – som vanligt när det gäller ”VA”-LCD-paneler – är ganska snäv. Du bör sitta mitt framför skärmen för att undvika att färgåtergivningen och kontrasten blir blek

Svärtan är också mycket bra – ibland är den faktiskt för bra, eftersom några av de mörkaste detaljerna har en tendens att drunkna. Men det löste vi genom att höja ljusstyrkan ett snäpp för att undvika så kallad ”black crush”.

Ljudkvalitet

TCL QLED870 har en ljudåtergivning som kan beskrivas som okej, men inte mer än så. Röster framträder starkt och tydligt, och basen är visserligen klarare och mer framträdande än från Samsung och Sony, men är ingen match för det fylliga ljudet från Hisense. En soundbar är det bästa receptet för en större och fylligare ljudbild.

Slutsats

TCL imponerar med en mycket ljusstark och kontrastrik bild som klart överträffar konkurrenterna i detta test. QLED870 har strålande ljusstyrka och färgåtergivning, men lyckas också kombinera det med precis lokal dimning, som verkligen har en förmåga att få fram detaljerna i olika typer av videomaterial. Resultatet är en bild som verkligen ”poppar” med de bästa produktionerna!

I kombination med ett fantastiskt Google-användargränssnitt seglar TCL QLED870 upp som solklart bäst i klassen, och lägger beslag på en välförtjänt testseger. Ett oerhört bra köp!

Karakter
TCL QLED870 (75QLED870)
Basic

Också i detta test:

Hisense U7K (75U7KQ)

Skarp och ljusstark

Den här Hisense-skärmen har imponerande skärpa och ljusstyrka, men saknar en del på app-fronten.

Hisense U7K serverar en bild med bra ljusstyrka och en synnerligen bra kontrast för sin prisklass.
Trots ett snabbt användargränssnitt saknar vi en del lokala appar. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standarden.
Läs hela testet

Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

Bra för sport och spel

Sony X85L har en skarp och ljusstark bild, och kontrasten är förvånansvärt bra. Men vart tog basljudet vägen?

Sony X85L levererar en skarp och ljus bild med mjuka rörelser, och har ett snabbt och bekvämt användargränssnitt från Google.
Ljudet är en del tunnare och svagare än hos en del av konkurrenterna. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standard.
Läs hela testet

Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Smal och smart storskärm

Samsung Q77C är ett exempel på hur en stor skärm inte behöver ta mer plats än nödvändigt. Och bildkvaliteten är riktigt bra!

Samsung-skärmen levererar skarp och färgstark bildkvalitet och har en slimmad design, synnerligen bra anslutningar och massor av smarta finesser.
Kontrasten är inte riktigt på samma nivå som de bästa i testet.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bra och billiga TV-apparater

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Ljud & Bild