TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

Bra för sport och spel

Sony X85L har en skarp och ljusstark bild, och kontrasten är förvånansvärt bra. Men vart tog basljudet vägen?

Av / 2023-10-20 - 15:30
Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

Ljud & Bild tycker

  • Sony X85L levererar en skarp och ljus bild med mjuka rörelser, och har ett snabbt och bekvämt användargränssnitt från Google.
  • Ljudet är en del tunnare och svagare än hos en del av konkurrenterna. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standard.

Sony har ett stort utbud av TV-modeller i sitt sortiment. Den japanska tillverkaren erbjuder både OLED- och LCD-modeller i en mängd olika skärmstorlekar, och 2023-modellen X85L är av den senare typen. Den tar över efter X85K/X89K, som vi minns tydligt från förra året, och finns i 55, 65 och 75 tum med Google TV-gränssnitt.

sony bravia 55 x85l 4k full array led smart tv 2023 pdp zoom 3000
Sony X85L. (Foto: Sony)

Sony Bravia X85L

Sony-skärmen har en LCD-panel med direkt LED-bakgrundsbelysning och den glädjande nyheten på årets modell är att den även har fått så kallad ”Full Array”-lokal dimning, vilket ger bättre kontrast och ljuskontroll. Allt styrs av den kraftfulla X1-videoprocessorn.

På utsidan har Sony-skärmen ett par praktiska detaljer som är käcka att ha i de stora skärmarnas värld. De två T-formade fötterna kan monteras brett eller smalt för att passa bredden på TV-bänken. På så sätt kan du få plats med en ny och stor TV utan att behöva byta ut bänken.

Användning och finesser

Sony-skärmen är en ”Google TV” med allt det innebär i form av finesser. X85L har ett snabbt och överskådligt menysystem som ger dig personliga programrekommendationer. App-urvalet är utmärkt och tack vare inbyggt Chromecast går det snabbt att dela video, bilder och ljud från mobilen.

Sony utmärker sig också med testets kanske bästa fjärrkontroll. Den är kompakt och förutom en inbyggd mikrofon (för Google-assistenten) har den en smart placering av knapparna så att den i praktiken går att styra helt med tummen.

Annons

Sony ligger däremot lite efter Samsung när det gäller anslutningsmöjligheter. Samsung Q77C har fyra HDMI-ingångar med full bandbredd (48 Gbit/s – tillräckligt snabbt för 4K/120 Hz- videosignaler) men Sony X85L har bara detta på två av fyra. Dessutom är en av ingångarna upptagen av eARC-ljudutgången. Alltså finns det begränsat utrymme för extra högupplösta videokällor.

Apropå gaming: X85L är konfigurerad för att fungera optimalt med PS5 och stöder bland annat funktionerna Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode. Den har också ett relativt snabbt spelläge som vi uppmätte till 20,1 millisekunder.

Sony X85L remote scaled
Sonys fjärrkontroll är liten och nätt och har en logisk placering av knapparna. Den är lätt att lära sig och har genvägsknappar för de viktigaste funktionerna. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Sony är kända för sin måttfulla och precisa bildbehandling och X85L gör ett gediget intryck när vi jämför den med konkurrenterna: skärmen utmärker sig med en nyanserad färgåtergivning som håller sig välbalanserad genom de olika bildlägena.

Skärpan är lysande och vi konstaterar att både svärtan och kontrasten har blivit markant bättre än i föregångaren från förra året. Svart blir ordentligt svart, i stället för att se blåaktigt ut.

Sony-skärmen har också utmärkt ljusstyrka (mätt till strax över 600 nits), samtidigt som ytan är matt och inte plågas av reflektioner. Detta gör den lämplig för att titta på TV i ljusa rum.

 

Med det sagt är konkurrensen stenhård i det här segmentet och ibland läger vi märke till att X85L inte har lika finkornig lokal dimning som de två kinesiska konkurrenterna (Hisense och TCL). Ibland syns en tydligare kontur runt ljusa föremål mot mörk bakgrund (som ljus i slutet av en tunnel, eller undertexter) och en liten eftersläpning när bilden växlar mellan ljus och mörker.

Bortsett från detta tycker vi att Sony-skärmen är en riktigt bra allround-TV med fler styrkor än svagheter.

Ljudkvalitet

På ljudsidan är Sony-skärmen ganska spartanskt utrustad. Sony skryter med att deras X-Balanced Speaker Unit-högtalare ska ge bättre bas, men vi blev inte särskilt imponerade.

X85L har visserligen en kalibreringsfunktion som använder mikrofonen i fjärrkontrollen för att fintrimma ljudet, men den har inte så mycket att ”jobba med”. Ljudet är tunt och basen är nästan frånvarande.

Slutsats

Årets X85L-serie från Sony har fått välbehövlig lokal dimning som hjälper bildkvaliteten att blir mer kontrastrik. Den här 75-tummaren har en strålande skärpa och jämn färgåtergivning som bidrar till en utmärkt bildupplevelse.

Användarvänligheten är också behaglig, tack vare ett förfinat Google TV-menysystem och bra fjärrkontroll. Sammantaget är detta en utmärkt storskärm som vi har noll problem att rekommendera. Men: Ljudet är definitivt inte i samma klass som den stora bilden, så det är lika bra att budgetera med en soundbar direkt.

Karakter
Sony Bravia X85L (KD-75X85L)
Basic

Också i detta test:

TCL QLED870 (75QLED870)

Briljant bildmaskin

TCL QLED870 kör förbi konkurrenterna genom imponerande skärpa och kontrast. Vi har knappt sett en mer prisvärd TV.

TCL-skärmen levererar en kontrastrik bild med precis ljuskontroll och en snygg och nyanserad färgåtergivning. Rörelserna är dessutom mjuka och flimmerfria.
Den här LCD-skärmen har en lite begränsad betraktningsvinkel, så man bör sitta mitt framför den. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.
Läs hela testet

Hisense U7K (75U7KQ)

Skarp och ljusstark

Den här Hisense-skärmen har imponerande skärpa och ljusstyrka, men saknar en del på app-fronten.

Hisense U7K serverar en bild med bra ljusstyrka och en synnerligen bra kontrast för sin prisklass.
Trots ett snabbt användargränssnitt saknar vi en del lokala appar. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standarden.
Läs hela testet

Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Smal och smart storskärm

Samsung Q77C är ett exempel på hur en stor skärm inte behöver ta mer plats än nödvändigt. Och bildkvaliteten är riktigt bra!

Samsung-skärmen levererar skarp och färgstark bildkvalitet och har en slimmad design, synnerligen bra anslutningar och massor av smarta finesser.
Kontrasten är inte riktigt på samma nivå som de bästa i testet.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Ljud & Bild