TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Smal och smart storskärm

Samsung Q77C är ett exempel på hur en stor skärm inte behöver ta mer plats än nödvändigt. Och bildkvaliteten är riktigt bra!

Av / 2023-10-20 - 15:30
Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Ljud & Bild tycker

  • Samsung-skärmen levererar skarp och färgstark bildkvalitet och har en slimmad design, synnerligen bra anslutningar och massor av smarta finesser.
  • Kontrasten är inte riktigt på samma nivå som de bästa i testet.

Samsung är en av världens största TV-tillverkare, vilket även avspeglas i deras extremt breda sortiment. Q77C-serien är en prisvärd modell i det så kallade QLED-segmentet och representerar ”entrébiljetten” till en rad finesser som Samsung är kända för.

Obs! Denna Samsung-modell finns med två olika modellnummer där specifikationerna är väldigt lika. Q77C-serien säljs på Elgiganten medan Q75C säljs på Power.

samsung 75 q77c 4k qled smart tv 2023 pdp zoom 3000
Samsung Q77C. (Foto: Samsung)

Samsung Q77C

Samsung-skärmen skiljer sig från de andra 75-tummarna i testet. Konkurrenterna har ganska voluminösa karosser, men Q77C är bara ett par centimeter tjock, utan att något sticker ut. Baksidan är helt slät, med försänkta anslutningar som pekar åt sidan. Skärmen kan hängas tätt intill väggen och man kan köpa ett separat väggfäste (Slim Fit Wall Mount) som gör det möjligt att få en väldigt ”clean” installation.

Användning och finesser

Även om Q77C-serien är smal att titta på så är utrustningslistan ganska fet. Samsung-skärmen är den enda i testet som stoltserar med fyra HDMI-ingångar av 2.1-typ, med stöd för 4K/120 Hz-videosignaler. Det ger gott om plats för spelkonsoler, Apple TV och andra avancerade videokällor.

Samsung-skärmen stöder även gaming-molntjänster (till exempel Xbox-appen) så att du kan koppla in en handkontroll och spela direkt på TV:n. En inbyggd ”SmartThings-hubb” gör att TV:n kan fungera som kontrollcenter för enheter i ditt smarta hem. Q77C är också kompatibel med Philips Hue Sync-appen, så att den kan fjärrstyra olika Hue-lampor.

Annons

Det finns i princip bara en enda praktisk finess som lyser med sin frånvaro: HDR-formatet Dolby Vision, som Samsung fortfarande inte stöder i någon av sina apparater. Det är lite synd, eftersom vi har sett att billiga LCD-skärmar kan tjäna på den extra, anpassade kontrastinformationen.

Samsung Q77C remote scaled
Fjärrkontrollen använder Bluetooth och kan laddas med solceller eller USB-C. (Foto: Audun Hage)
Samsung Q77C connections scaled
Samsung Q77C har bra anslutningar, med bland annat fyra 4 HDMI 2.1-ingångar. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Q77C har en 120 Hz LCD-panel med ”QLED”-filter för bättre färgåtergivning, medan bildbehandlingen hanteras av en Quantum 4K-videoprocessor. Men till skillnad från de andra TV-apparaterna i testet har Samsung en kantmonterad LED-bakgrundsbelysning.

Den här typen tar mindre plats och är en del av anledningen till den smala formfaktorn. Nackdelen är att den inte ger lika bra kontrast och ljusstyrka som de direktbelysta varianterna med lokal dimning.

Samsung-skärmen har en medelbra ljusstyrka. Vi uppmätte den till mellan 400 och 500 nits beroende på bildläge. Samtidigt märker vi att kontrasten släpar lite efter de allra bästa i testet: det märks till exempel på svärtan i mörkare filminnehåll, eller serier inspelade i HDR-format, där det läggs stor vikt på kontrastdetaljer.

Q77C har till exempel märkbart mindre glöd och gnista än TCL QLED870 och Hisense U7K. Ljusa effekter som solsken, eldslågor och liknande sticker inte ut med samma intensitet och sportsändningar med mycket ljus i sig känns lite plattare.

Samsung-skärmen har också en hyfsad färgåtergivning, men utan ljusintensitet klarar den inte heller av att återge lika många färgnyanser som ett par av konkurrenterna.

Bildkvaliteten har ändå många positiva sidor. Skärpan är strålande och vi noterar att Samsung-skärmen klarar alla typer av TV-innehåll, från lågupplöst till högupplöst, på ett utmärkt sätt. Bildbehandlingen är bra och Q77C har en välfungerande rörelseutjämning som ger mjuka, skarpa bilder med lite brus. Den fungerar därför utmärkt för varierande underhållning, sport och spel.

Ljudkvalitet

När det gäller ljud är Samsung-skärmen utrustad med ett par stereohögtalare på undersidan. Röståtergivningen är bra nog, men ljudet är inte särskilt fylligt eller kraftfullt. Om du har ambitioner att använda TV:n för film- och serieunderhållning kommer du förmodligen snabbt att vilja ha separata högtalare.

Då är det värt att nämna att Q77C har en HDMI-eARC ljudutgång med stöd för Dolby Atmos-surroundljud. Den har också en möjlighet att skicka ljudet trådlöst via Wi-Fi, så att du kan hoppa över kabeln helt. Då måste du dock ha en kompatibel soundbar från Samsung.

Slutsats

Samsung Q77C är en slimmad, användarvänlig och välutrustad TV. Om du är på jakt efter en storskärm som tar så lite plats som möjligt och som samtidigt är lätt att väggmontera, kommer den här modellen att passa perfekt. Q77C har också en bra allroundbild för varierande användning och även om det finns konkurrenter där ute som har ännu starkare kontrast så tycker vi att Samsung-skärmen överlag ger tjusiga prestanda för pengarna.

Karakter
Samsung Q77C (TQ75Q77C)
Basic

Också i detta test:

TCL QLED870 (75QLED870)

Briljant bildmaskin

TCL QLED870 kör förbi konkurrenterna genom imponerande skärpa och kontrast. Vi har knappt sett en mer prisvärd TV.

TCL-skärmen levererar en kontrastrik bild med precis ljuskontroll och en snygg och nyanserad färgåtergivning. Rörelserna är dessutom mjuka och flimmerfria.
Den här LCD-skärmen har en lite begränsad betraktningsvinkel, så man bör sitta mitt framför den. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden.
Läs hela testet

Hisense U7K (75U7KQ)

Skarp och ljusstark

Den här Hisense-skärmen har imponerande skärpa och ljusstyrka, men saknar en del på app-fronten.

Hisense U7K serverar en bild med bra ljusstyrka och en synnerligen bra kontrast för sin prisklass.
Trots ett snabbt användargränssnitt saknar vi en del lokala appar. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standarden.
Läs hela testet

Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

Bra för sport och spel

Sony X85L har en skarp och ljusstark bild, och kontrasten är förvånansvärt bra. Men vart tog basljudet vägen?

Sony X85L levererar en skarp och ljus bild med mjuka rörelser, och har ett snabbt och bekvämt användargränssnitt från Google.
Ljudet är en del tunnare och svagare än hos en del av konkurrenterna. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standard.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Ljud & Bild