Årets nya C1-serie från LG tar över efter den mycket populära CX-serien från 2020. När det gäller design är den nästan på pricken lik sin föregångare, men LG har gett den ett par uppgraderingar på insidan i form av en uppdaterad OLED-panel och en ny videoprocessor. Nytt för i år är också att du kan köpa den i flera skärmstorlekar, från 48 upp till 83 tum!
Användning och funktioner
Årets LG-modeller har en ny version av operativsystemet WebOS (6.0), inklusive en ny fjärrkontroll. Huvudmenyn har fått en rejäl ansiktslyftning och verkar helt annorlunda än tidigare versioner. Men den är fortfarande snabb och intuitiv att använda.
LG har länge varit herre på täppan när det gäller anslutningar och C1 är inte sämre: med fyra helt kompatibla HDMI 2.1-ingångar är den redo att paras ihop med högupplösta spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X. Tack vare 4K-upplösning och 120 bilder per sekund – plus en särskild Game Optimizer-meny – kan spelfantasterna känna sig väl omhändertagna. Men här och nu bryr vi oss mest om sport!
Bildkvalitet
OLED-TV-apparater är redan kända för att leverera bra bildkvalitet – speciellt för filmer, serier och annan kvällsunderhållning där den fina kontrasten och svärtan ger en distinkt känsla av djup. Men hur bra fungerar det egentligen med sport? Alldeles lysande, visar det sig!
Först och främst har LG C1 alla typiska fördelar som vi är vana vid från OLED: Ljusfördelningen och panelens enhetlighet är ytterst homogen, och eftersom det inte finns någon separat bakbelysning syns det naturligtvis få tecken på irriterande skuggeffekter, vilket man ibland kan uppleva med LCD. LG-skärmen lyckas återge fotbollsplanen utan påfallande ojämnheter i strukturen. Det resulterar i en mycket ren och skarp bild.
Betraktningsvinkeln är också utmärkt, man kan titta på TV:n från sidan utan att färgåtergivningen ändrar karaktär. Detta är uppenbarligen en fördel för sportsändningar, där hela familjen eller kompisgänget kan samlas framför skärmen.
OLED65C1 har också ett väl fungerande bildläge för sport, som ger ett starkt lyft i kontrast, färger och ljusstyrka. Det här läget ger inte den mest färgkorrekta bilden vi har sett, men är väldigt engagerande och livligt. För filmer och serier föredrar vi naturligtvis det mer återhållsamma bioläget.
LG-skärmen imponerar med mycket smidiga rörelser. Här verkar det som om LG har åstadkommit förbättringar i bildbehandlingen från förra generationen. Den lyckas följa de snabbaste kontringarna utan att bilden bryts upp eller blir suddig. I kombination med den ovan nämnda kontrasten och skärpan får man en skrämmande livlig bild – nästan som att få hem en bit stadion till vardagsrummet!
Utmärkt ljusstyrka
OLED-skärmarna är kända för att ha något lägre ljusstyrka än LCD, vilket har gjort att de passar bäst för TV-tittande kvällstid. Med det sagt upplevde vi i praktiken att nykomlingen LG C1 har gott om ljusstyrka – tillräckligt för att fungera fint i riktigt ljusa miljöer. Den är inte lika intensiv som Samsungs nya MiniLED, men så länge man undviker direkt solljus och tänker på hur TV:n placeras i förhållande till fönster och annat så får man en utmärkt bild.
Ljudkvalitet
I förhållande till den potenta bildkvaliteten har LG-skärmen en ganska tunn och vass ljudkaraktär. Röster framträder tydligt men kan också låta lite tröttande, särskilt om man frestas att vrida upp volymen. Vi tycker att till exempel konkurrenten från Samsung har en fylligare och mer behaglig klangbalans.
Slutsats
Den här OLED-skärmen från LG kostar en del mer än de andra testdeltagarna, men om du är extra nog med bildkvaliteten kan det vara värt att lägga de extra kronorna. LG C1 har ett brett spektrum av fina bildegenskaper som gör den till en gnistrande bra TV för både sport, filmer och gaming. Vi är särskilt imponerade av de mjuka rörelserna och den överraskande fina ljusstyrkan, som gör detta till en utmärkt TV att titta på fotboll på – och gärna en bra actionfilm efteråt!
Också i detta test:
Sony X90J (XR-65X90J)
Lysande till sport och spel
Den här Sony-bildskärmen har en lysande bildbehandling som ger den tjusiga prestanda både på planen och vid sidan av.
Samsung QN85A (QE65QN85A)
MiniLED tar poäng
Med stark ljusstyrka, strålande kontrast och mjuka rörelser fungerar Samsung QN85A utmärkt för både sport och annan underhållning.
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Panasonics första Android-TV
Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: Nu lanserar de också sin första TV med Android!
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser