TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fyra storskärmar för sport

Storbilds-tv till idrottsfesten

Sommar OS i Tokyo väntar runt hörnet. En perfekt ursäkt för att införskaffa en ny tv!

Av / 2021-07-20 - 12:00
Fyra storskärmar för sport

[Detta test gjordes ursprungligen för fotbolls-EM 2020 men är lika relevant för årets olympiska spel i Tokyo, som börjar den 23 juli 2021. Red anm.]

Få saker här i livet kan mäta sig med känslan av att vara åskådare på en fullsatt idrottsarena. Stämningen i publiken och framför allt det öronbedövande vrålet när någon gör mål eller sätter ett nytt rekord är något helt speciellt. Framför allt när laget eller idrottaren du hejar på vinner!

Det är inte så lätt att återskapa den här stadionkänslan hemma i soffan, men tekniken tar oss ständigt ett steg närmare. Dussintals kameror och mikrofoner följer spelarna med laserprecision för att ta TV-tittarna närmare handlingen. Man kommer till en punkt där det nästan känns som om man är på plats, och med familj och vänner som supportrar kan det vara en fantastisk upplevelse. Men det krävs naturligtvis att man har ordentlig bild och ljud!

Storleken räknas

Fotboll och annan fartfylld sport ställer höga krav på TV:ns bildkvalitet och är faktiskt bland de svåraste innehållen att ”få till” rätt. Mot ett stort, sammanhängande grönt fält över hela skärmen är det lätt att se ojämnheter och brus, och det är inte alla TV-apparater som hänger med i de snabba kontringarna.

Vad kännetecknar då en bra sport-TV egentligen? För det första måste den vara av en viss storlek, helst 65 tum eller större, så att både du och resten av gänget i soffan kan få en bra känsla. Skarp och kontrastrik ska den också vara, så att du inte missar någon endaste liten klackspark på planen. En stark, tydlig och nyanserad färgåtergivning är viktig för inlevelsen.

Annons

Mjuka och jämna rörelser är en annan viktig aspekt: ​​Snabba kamerapanoreringar kan orsaka en ”hackig” och ibland ojämn bild, mer påkostade TV-apparater har ofta bättre videoprocessorer som kompenserar för detta – utan att förvärra saken.

På grund av detta lönar det sig sällan att satsa på den största och billigaste skärmen du kan hitta – lägg i stället lite extra pengar på hög bildkvalitet, är vårt råd!

 

Oppslag fotball scaled

Testet

I detta test har vi tittat närmare på ett urval av de mest intressanta 65-tummarna i den så kallade premium-klassen 15 000–30 000 kronor. Samtliga av TV-apparaterna vi har valt är 2021-modeller och urvalet baseras på vilka föregångare som utmärkte sig i förra årets TV-tester. Bara de bästa får vara med i vårt mästerskap!

Fjernkontroller scaled

Som vanligt ställer vi högst krav på bildkvaliteten men lägger också stor vikt vid ljudet och skötseln. Eftersom detta är ett sport-inriktat test har vi tittat extra noga på färgåtergivning, jämna rörelser och bildbehandling. Men vi har inte glömt kontrast och svärta, som fortfarande är avgörande för att filmer och TV-serier ska se bäst ut.

Priserna som anges är riktpriser, faktiska marknadspriser kan variera under sommaren. Kom ihåg att kolla Prisjakt, Pricerunner och andra jämförelsetjänster för att hitta de bästa priserna!

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonics första Android-TV

Panasonic är kända för att leverera bra bildkvalitet till rimliga priser: Nu lanserar de också sin första TV med Android!

Panasonic-skärmen serverar en skarp och detaljerad bild med naturliga färger. Android-användargränssnittet ger ett bra urval av appar.
Kontrasten och svärtan är medelbra, och Panasonic får nöja sig med 3 HDMI-ingångar.
Läs hela testet

Sony X90J (XR-65X90J)

Lysande till sport och spel

Den här Sony-bildskärmen har en lysande bildbehandling som ger den tjusiga prestanda både på planen och vid sidan av.

Sony-skärmen serverar en skarp och mjuk bild med utmärkt ljusstyrka. Plus i kanten för snabb och användarvänlig Android-TV.
Kontrasten är inte i klass med de allra bästa. Ljudet kunde ha varit ännu högre.
Läs hela testet

Samsung QN85A (QE65QN85A)

MiniLED tar poäng

Med stark ljusstyrka, strålande kontrast och mjuka rörelser fungerar Samsung QN85A utmärkt för både sport och annan underhållning.

Samsung-skärmen får höga poäng för både bildkvalitet, användarvänlighet och ljud: en utmärkt TV för alla typer av innehåll.
Samsung-skärmen måste klara sig utan stöd från Dolby Vision HDR-format.
Läs hela testet

LG OLED C1 (OLED65C1)

Bäst på plan

OLED-skärmar har traditionellt varit en favorit för filmer och serier, men testets målkung LG C1 fungerar bra med sport också!

LG OLED C1 presenterar sport och annan underhållning med strålande kontrast och djupkänsla. Den beckmörka svärtan gör att den även passar utmärkt för filmtittning kvällstid.
C1 kostar lite mer än rivalerna i testet och får klara sig med lite lägre ljusstyrka än MiniLED-skärmen från Samsung.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild