Tanken med en smart TV är att den ska upphöra vara en passiv dumburk och bli mer interaktiv. Rent tekniskt handlar det om uppkoppling till internet och mer datakraft som gör det möjligt att visa nya typer av material på skärmen. De smarta TV-apparaterna har fått en egen ”app store” där man kan ladda ned små och praktiska program och spel. Det kan handla om allt från YouTube-videosnuttar och Google Maps till sociala media som Twitter och Facebook. Men det viktigaste är att detta skapar en ny kanal för hemunderhållning, via internet och direkt på TV-skärmen.
Kampen om innehåll
I dagsläget rasar ett krig om hur framtidens underhållningsportal ska se ut. Innehållet – det vill säga filmerna, TV-serierna och underhållningsprogrammen – kommer alltid att finnas där i någon form, men vem ska leverera allting till oss? Och hur? Ska signalerna komma i form av vanliga TV-sändningar från marknätet, kabel och parabol, eller blir det från internet? Det är den stora frågan alla ställer sig och svaret blir nog, åtminstone till en början, en kombination.
Våra TV-vanor förändras i takt med att vi tillbringar allt mer tid på internet. Vi har vant oss vid att kunna titta på precis vad vi vill, när vi vill. Varför vänta till klockan åtta för att titta på favoritserien när du kan ladda ner hela säsongen och titta på tre avsnitt i rad, precis när det passar dig?
De traditionella TV-kanalerna känner av pressen från nätet och håller på att anpassa sig. Några satsar på ett bättre och mer originellt utbud, andra på renodlade kanaler för film och TV-serier där man kan titta på sina favoritskådisar dygnet runt om man vill. Många satsar också på så kallade on-demand-tjänster. Alla större TV-kanaler och programleverantörer har egna internetportaler varifrån man kan ladda ned och titta på programmen på datorn.
Men att titta på TV på datorskärmen kan inte ersätta den stora skärmen i vardagsrummet. En variant kan vara att koppla in datorn till TV-skärmen. Eller så kan man stoppa in samma internetfunktioner i TV:n – och det är här de smarta TV-apparaterna kommer in i bilden! Samsung, Sony och de andra märkena samarbetar med kanaldistributörerna om att stoppa in nätportalerna direkt i TV:ns menysystem. Samsung har nyligen lanserat applikationen ViaPlay som är Viasats egen nätportal för film, TV och sport, och förmodligen lär fler följa deras exempel.
Testet
Alla de stora TV-tillverkarna har apparater som är utrustade med smarta funktioner, men det är stor skillnad på innehållet och tjänsterna som erbjuds. Därför har vi samlat ihop ett knippe av dem för att jämföra. Vissa är testade förut i Bild & Ljud Hemma, men den här gången har vi utöver bildkvaliteten koncentrerat oss särskilt på nätfunktionerna.
Testdeltagarna varierar mycket i pris vilket visar att du inte måste betala mycket pengar för en smart TV. Tillverkarna har varit smarta nog att ta med finesserna även i sina billigare modeller. Därför kan våra betyg på ett visst märkes smartfunktioner överföras på resten av deras modeller också, inklusive flera Blu-ray-spelare och anläggningar som också har dem inbyggda.
Framtidens smarta TV
Ännu så länge är Smart TV i sin linda och TV-apparaterna är tämligen spartanskt utrustade när det gäller datorkraft och minneskapacitet, som fortfarande ligger långt efter vad man hittar i en vanlig PC. Men på det här området arbetas det hårt på olika håll och nästa generation smarta TV-apparater kommer att vara utrustade med kraftfullare processorer och bättre operativsystem.
Datagiganterna Google och Apple är också på väg in i TV-världen, och det är troligt att det är mellan dem som ”smart-kriget” kommer att stå. Google har utvecklat en särskild version av operativsystemet Android som troligtvis kommer att dyka upp i flera TV-apparater nästa år, bland annat från Sony och Samsung (gissar vi). Apple har redan lanserat sin lilla extrabox Apple TV och nu går den att köpa i Sverige tillsammans med filmnedladdning från iTunes. Fördelen med den boxen är att den kopplas direkt till din befintliga TV via HDMI. Dessutom ryktas det om att Apple jobbar med en egen TV-apparat. När den kommer är för tidigt att säga men det kan bli tidigare än vi tror. Vad som än händer är det uppenbart att datorgiganterna betraktar TV-mediet som nästa stora område som ska erövras.
Sony KDL-55HX820
Smart och snygg
Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.
Samsung UE55D8005
Smartast i klassen
När det handlar om smarta TV-appar utnyttjar Samsung sin storhet.
Philips 46PFL9706T
Ny kontrast kung
Sin vana trogen släpper Philips en ny toppmodell mot slutet av året, och 46PFL9706T är full av landvinningar som höjer bildkvaliteten till en ny nivå.
LG 42LW550W
Billig 3D-skärm
LG:s populära Cinema 3D-modell har inbyggd Netcast-portal.
Panasonic TX-P46GT30
Multitalang
Panasonics plasmaskärm har mycket att erbjuda när det gäller bildkvalitet och interaktiv underhållning.