Man kan tycka vad man vill om Bose, men det amerikanska märket vet hur man gör när man går sina egna vägar. Vem annars skulle kunna komma på idén att lansera en 46-tummare för 70 000 kronor år 2011? En LCD-TV till på köpet! Men innan man räknar bort Videowave på grund av det styva priset så lönar det sig att titta närmare på vad man faktiskt får för pengarna.
Gömd inuti TV-skärmen sitter nämligen en tämligen häftig ljudanläggning, och Bose har dessutom gjort allt i deras makt för att göra allting enkelt att använda. Tillsammans med mottagarenheten och fjärrkontrollen som ingår är du på god väg till en komplett hemmabio som till och med är enkel att sköta.
Videowave
Bose kan vara ett ganska så uppfinningsrikt märke när de vill, något som återspeglas i många av deras proffsprodukter. Under testets gång stod det klart att Videowave är mer än ett Lifestyle-system som stoppats in i ett TV-skal. Systemet består av kabinettet med högtalare, en mediebox samt fjärrkontrollen. Alla anslutningar görs i den fristående medieboxen, som går att gömma undan i ett skåp med resten av din elektronik. Som en bonus säljs Bose-systemet med en extra IR-sändare så att du kan sköta allt även om du inte har fri sikt till apparaterna.
Videowave har ingen inbyggd TV-mottagare, så oberoende av om du är kund hos Viasat, Canal Digital eller Boxer behöver du en mottagare för att kunna titta på TV. Dessutom behöver du naturligtvis en Blu-ray-spelare för att kunna titta på film. Bose-TV:n har 4 HDMI-ingångar, vilket innebär att du har två över till annan utrustning, till exempel spelkonsoler. I anläggningen ingår även en dockningsstation för iPod. Och Bose har utvecklat en egen universalfjärrkontroll som styr alla enheter.
Användarvänlig
Många tillverkare har försökt lösa formeln för användarvänlighet och Bose har givit Videowave ett par smarta färdigheter. Kombinationen av installationsguide, automatisk rumskorrektion och en smart fjärrkontroll gör skötseln till en behaglig upplevelse. Boses guide tar oss lugnt och noggrant genom varje steg och det är snudd på omöjligt att göra fel på vägen. Startguiden Unify hjälper oss att konfigurera Bose-systemet, ange rätt A/V-ingångar och programmera fjärrkontrollen så att den styr alla inkopplade enheter. Ljudkalibreringen görs med hjälp av Adaptiq-hörlurarna. De påminner om vanliga lurar men innehåller stereomikrofoner som mäter ljudet vid lyssningsplatsen. Hörlurarna sätts på huvudet och mäter akustiken från fem olika platser i rummet.
Ljudkvalitet
Är då detta en TV med inbyggd surroundanläggning eller en surroundanläggning med inbyggd TV? Under alla omständigheter är ljudet det tyngsta vi någonsin har hört från en TV. Vi började med vår sedvanliga demofilm ”The Dark Knight” och det stod snabbt klart att Bose-skärmen har en ljudpotential som imponerar. Fullproppad med högtalare och förstärkarkraft som den är, levererar Bose-skärmen ett fylligt, kraftfullt och rent ljud.
Det första man lägger märke till är hur fylligt, distinkt och klart ljudet är och att anläggningen förfogar över gott om kraft till de hårdaste actionscenerna. Högtalarna verkar gediget monterade också, för till och med på öronbedövande volym och i tunga baseffekter hörs inga tendenser till vibrationer eller resonanser från kabinettet. Lysrören i taket började faktiskt skallra högljutt långt innan vi kunde höra några oljud från Boses TV.
Problemet med många av dagens hemmabioanläggningar är att man måste vrida upp volymen för att höra vad som sägs, bara för att få lock för öronen vid första bästa actionscen. Det slipper man med Videowave. Rösterna återges väldigt starkt och rent, och dialogen hörs tydligt även på måttlig volym.
Ljudbilden är inte begränsad till rakt framifrån, utan fyller nästan hela rummet. Bose tar hjälp av reflektioner från väggar och tak för att skapa en illusion av äkta surroundljud, och det fungerar förvånansvärt väl. Under biljakten under marken i Gotham hör vi motorljud, explosioner och ljudet av metall mot metall långt ut vid sidan av skärmen. Vi är också imponerade av den inbyggda subbasen som spelar djup och dynamisk bas utan att bli för dominerande i ljudbilden.
Hur bra är då ljudet? Jo, bättre än någon annan TV på marknaden, fast det säger inte så mycket med tanke på att de flesta låter förskräckligt. Mer intressant är nog att inte heller de så kallade ljudlimporna är någon match för Bose-systemet. Videowave kan till och med ge de exklusiva modellerna från Yamaha och B&W en svår match. Det är mer passande att jämföra upplevelsen med en separat ljudanläggning, och Videowave klarar sig faktiskt bra mot de flesta kompletta anläggningar vi har hört, inklusive Boses egna Lifestyle-system.
Bildkvalitet
För att testa bildkvaliteten ställde vi Videowave bredvid en av våra rekommenderade TV-apparater från vår Kavalkad över 2010, Philips 46PFL9705. Det är en TV som på många sätt kan sägas representera standarden för bildkvalitet i toppklassen. Den kostar mindre än hälften så mycket som Videowave, och kan naturligtvis inte skryta med samma häftiga ljud.
Jämfört med Philips märks det att Bose inte har samma kontrast. Svärtan är visserligen överraskande bra med tanke på att vi har att göra med en vanlig lysrörsbelyst (CCFL) LCD-skärm, men Bose har inte riktigt samma djup som den kolsvarta LED-skärmen från Philips. Bilden har även en tendens att gro igen lite i de mörkaste scenerna, och urskiljer inte de mörkaste detaljerna lika väl.
Trots vanlig LCD-panel är bildkvaliteten rent allmänt sett riktigt tillfredsställande. Bose har uppenbarligen lagt ned en hel del arbete med inställningarna, för bilden har en naturlig och jämn färgbalans utan störande färgstick. Mätningar visar dock att TV:n har en lite högre färgtemperatur, antagligen för att skapa lite mer ”tryck” i bilden, och att skärmen använder en form av konturförbättring som ökar bildskärpan men också kan lägga till lite onödigt brus. Sist men inte minst har Videowave en aktiv rörelsekompensation som bidrar till mjuka rörelser men också ger spelfilmer en smula videoaktig prägel.
Bose har satsat på fasta bildinställningar som fungerar med de flesta TV-program, men som samtidigt förhindrar att man kan göra några ändringar själv. Det enda som går att ändra är ljusstyrkan efter omgivningen.
Konkurrenter
I den här prisklassen finns det inte många konkurrenter. Den enda 46-tummaren som går att jämföra med måste vara Bang & Olufsens BeoVision 10-46, som kostar från 60 000 kronor. B&O-skärmen får lite bättre betyg för bildkvalitet och design, men Videowave har avgjort den högsta ljudkvaliteten av de två. Inte ens B&O kan riktigt leva upp till det dynamiska och potenta ljud som Bose presterar.
Slutsats
Bose har lyckats konstruera en TV som har en ljudkvalitet som påminner om en tvättäkta surroundanläggning, utan att den behöver lika mycket plats. Videowave har dessutom en användarvänlighet som vi saknar från många andra lösningar. Bildkvaliteten är emellertid inte mycket bättre än vi förväntar oss av en TV i 20 000-kronorsklassen, vilket betyder att Bose Videowave är en ljud-TV för särskilt intresserade.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser