Bang & Olufsen gör inga billiga TV-monitorer. Deras motto är att leverera kompletta TV-upplevelser där bild, ljud, design och smidig skötsel lever i perfekt symbios – ”all inclusive”. Senaste tillskottet, BeoVision Avant 55, är ett bra exempel.
En tryckning på den läckra aluminiumfjärren och det motorstyrda stativet vrider ut TV:n från väggen och riktar den åt det håll du sitter. På samma gång sänker sig de inbyggda högtalarna ner från baksidan. När ridån går upp för bilden anpassar sig TV:n automatiskt efter rummets ljusförhållanden och efter programmet du tittar på. Till och med ljudet fintrimmas efter akustiken i rummet.
TV:n kan dessutom levereras färdigmonterad, så här är det bara att luta sig tillbaka och låta andra göra jobbet. Som vanligt när det handlar om ”all inclusive” är biljettpriset högt, men när man vet vilka fallgropar som finns i TV-världen – dåligt ljud, onaturlig bild och brist på användarvänlighet – så är det inte svårt att förstå att somliga tar sig råd att köpa TV på det här sättet.
Avant
BeoVision Avant är Bang Olufsens första TV som stöder det nya 4K-bildformatet. Upplösningen är fyra gånger så hög som i en vanlig 55-tums HDTV. Ändå har B&O lyckats göra Avant 55 billigare än storebror BeoVision 11, med hjälp av en något enklare konstruktion. Medan BeoVision 11 består av en massiv glasplatta inramad av aluminium, har Avant bara en tunn ram runt bildpanelen. Det ger Avant en betydligt smalare framtoning framifrån som inte skiljer sig lika markant från andra TV-märken som BeoVision 11 gjorde när den lanserades.
Bang & Olufsen är kända för att ta ljudet i sina TV-apparater på allvar, faktiskt så mycket att ljudingenjörerna skämtsamt kallar dem för ”högtalare med inbyggd TV”! I Avant är högtalarna inte längre en integrerad del av bildramen, utan sänks ner först när man sätter på TV:n.
Motorstyrt fäste
Massiva stativ i aluminium är något av ett varumärke för B&O som gjort påkostade motorstyrda socklar till sin specialitet (kolla bara vad golvstativet till plasmaskärmen BeoVision 4-85 kostar!). Traditionsenligt går BeoVision Avant att beställa med tre olika fästanordningar för golv, bänk och vägg. Vårt testexemplar hade det motorstyrda golvstativet som fick mycket uppmärksamhet när Avant hade världspremiär: den avancerade sockeln har två motorer som roterar sockeln och pelaren runt sin egen axel så att TV:n går att vinkla i vilken riktning som helst, även om den står tätt intill väggen från början. Du kan lagra olika startpositioner (till exempel Vardagsrum, Kök och Balkong) för att vinkla skärmen åt det håll du sitter. Förutom att vara praktiskt bidrar stativet till att ge TV:n ett mycket exklusivt intryck: den glider mjukt och ljudlöst åt det håll man vill, och både byggkvaliteten och det tekniska utförandet är otroligt delikat. Och skulle bara fattas annat: stativet är extrautrustning och kostar 13 000 kronor. BeoVision Avant saknar för övrigt monteringshål med VESA-standard, så du är begränsad till B&O:s egna fästen.
Användning och finesser
När det gäller anslutningar är Avant mer välutrustad än de flesta TV-apparater vi har testat. Med hela 6 HDMI-ingångar finns det rikligt med plats för att koppla in externa AV-källor till TV:n, som alla kan fjärrstyras med Beo-fjärrkontrollen. Dessutom finns en inbyggd TV-mottagare för både marknät, kabel och satellit. Precis som sig bör för en B&O-TV har den också inbyggd surround-dekoder med extra högtalarutgångar för alla kanaler, inklusive en trådlös WiSA-sändare för att kunna kommunicera med B&O:s egna trådlösa högtalare. Tanken är att TV:n ska kunna fungera som hjärna i ett större ljudsystem.
I menysystemet går det inte att skönja mycket nytt. Vit text mot svart bakgrund ser väldigt konservativt ut och kanske inte lika ”sexigt” som de läckra grafiska gränssnitten som exempelvis LG har. Å andra sidan är det ju inte meningen att menysystemet ska stjäla uppmärksamhet från själva TV-underhållningen.
Bang & Olufsen tycks däremot inte har kämpat särskilt hårt med smart-TV-biten. Plattformen bygger på Philips öppna plattform, den något åldersstigna Smart TV Alliance, och verkar inte särskilt väl uppdaterad. Bang & Olufsen rekommenderar hellre en extern Apple TV-mediespelare, som man kan styra direkt med fjärrkontrollen. B&O har nog insett att de inte kan konkurrera med de största när det gäller smartfinesser, men det hade kanske varit lika bra att hoppa över de inbyggda apparna och satsa på något annat?
I samband med testet fick vi också stifta bekantskap med den nya fjärrkontrollen BeoRemote 1. En intelligent och läcker fjärr som är utformad i aluminium och vilar betydligt lättare och bättre i handen är föregångaren Beo 4.
Bildkvalitet
Så till det viktigaste, nämligen bilden. Hur upplevs bildkvaliteten i praktiken? Faktum är att BeoVision Avant gör ett mycket bra jobb med alla sorters bildmaterial, från SD till HD och 4K. En 4K-TV måste förväntas fungera bra med vanligt SD- och HD-material under lång tid framöver och därför är det glädjande att B&O verkar ha gjort ett grundligt jobb även här: Särskilt uppskalningen av Blu-ray från Full-HD till 4K fungerar imponerande väl och ger en klar fördel i form av bättre upplevelse av skärpa, jämfört med en motsvarande 55-tums HDTV. HD-sändningar från interna eller externa TV-mottagare fungerar också bra, med ytterst lite brus eller andra problem.
Traditionsenligt har BeoVision Avant oerhört exakt kalibrerade bildinställningar. B&O lägger speciell vikt vid sin egen ”adaptiva”-autoinställning, som i kombination med en ljussensor på toppen ska ge en optimal bild under i stort sett alla förhållanden. Den avancerade ljussensorn mäter både ljusstyrka och färgtemperatur i rummet, medan TV:n analyserar programinnehållet (film, sport, nyheter och så vidare) och anpassar sig efter detta. Målet är att du ska kunna välja denna inställning till alla typer av material och tittarförhållanden, och det fungerar i stort sett som det ska. Adaptive-läget är däremot inte helt 100-procentigt neutralt: det ger en lite överdriven skärpa och en något kallare, blåaktig färgton. Ändå måste vi säga att det fungerar flera gånger bättre än konkurrenternas standardinställningar! Om du däremot vill titta på favoritfilmen med fullständigt studio-korrekta färger så kan du enkelt växla till Film-läget som är kalibrerat efter standarden för film (D65/6500 grader Kelvin). Där fick vi extremt snygga och nyanserade färger, snudd på det bästa vi har upplevt från någon kant-LED-TV.
När det gäller extern kalibrering har BeoVision Avant begränsad tillgång till avancerade inställningar och inte fullständig CMS-färgkalibrering. Åtminstone inte utan att dyka in i servicemenyerna, och dit släpper B&O oss inte helt utan vidare. Men när TV:n kommer så välkalibrerad från fabrik är det inte heller absolut nödvändigt!
Bra ljuskontroll
Precis som de flesta 4K-skärmar är BeoVision Avant en kant-LED-baserad LCD-TV med alla styrkor och svagheter det innebär. Bildpanelen är hämtad från Samsung och är av typen VA, som är känd för att ge bra kontrast, svärta och färgåtergivning. Bildbehandlingen är det dock helt och hållet B&O som ligger bakom och de har lyckats klämma ut en ytterst hög bildkvalitet ut panelen, bland annat tack vare en antireflexbehandling på frontglaset. Det mörka frontglaset bidrar till att reducera effekten av spegling i skärmen, men hjälper också till att kontrollera ljusutsläppet så att man undviker tendenser till ljusa fläckar i svarta områden, ett problem som plågar en rad billigare kant-LED-skärmar. Det ger också en bra svärta och även om inte Avant kan mäta sig med de bästa OLED-, plasma- eller bak-LED-skärmarna när det gäller förmågan att visa absolut svart, är den helt klart en av de bästa vi har testat i kant-LED-klassen.
Saknar HEVC
Detta är som sagt Bang & Olufsens första 4K-TV. Det nya bildformatet har fyra gånger så hög upplösning som en vanlig Full-HD-TV (3840 x 2160 bildpunkter i stället för 1920 x 1080, för att vara exakt) och har en suverän mängd detaljer och skärpa – om man kan få tag i material, vill säga! Med undantag för Netflix är det nämligen försvinnande få programleverantörer där ute som har äkta 4K-video. Just därför är det synd att BeoVision Avant inte stöder HEVC-standarden (High Efficiency Video Codec) som behövs för att titta på Netflix i 4K-kvalitet. Ännu så länge går det bara att få via smart-TV-plattformar, inte via mobil/surfplatta eller Apple TV. B&O har visserligen utlovat en firmware-uppdatering längre fram i år som ska göra Avant-modellen kompatibel med HDMI 2.0 – och därmed klar för externa 4K-videokällor – men inbyggt 4K-Netflix får du alltså inte.
Det avancerade stativet har två motorer som roterar sockeln och pelaren runt sin egen axel så att TV:n går att vinkla i vilken riktning som helst, även om den står tätt intill väggen från början.
Ljudkvalitet
Hur viktigt det än är med bildkvalitet så ska man inte underskatta betydelsen av bra ljud. Alldeles för många kommer hem med den senaste ”rea-TV:n” under armen, bara för att upptäcka att ljudet är irriterande dålig och knappt duger till att visa Rapport! För att inte tala om filmljud eller musikprogram.
Det är inte många TV-apparater som har särskilt bra ljud, som regel måste man därför åka tillbaka till butiken och köpa separata högtalare eller en soundbar. Och även om det hjälper så blir det inte lika elegant som att ha allting inbyggt i TV:n. Det blir mer sladdar, fjärrkontroller och inställningar att hålla koll på. Inte direkt förenligt med exklusiva TV-upplevelser!
Flera tillverkare har försökt lösa den här utmaningen men ingen har lyckats lika bra som Bang & Olufsen och deras BeoVision 11. Med sin läckra tavel-liknande ram som ger gott om plats för högtalare av hög kvalitet, är den ett slags referens när det gäller integrerat TV-ljud. Men efter att ha hört vad Avant mäktar med är vi inte lika säkra längre!
BeoVision Avant 55 är utrustad med sammanlagt åtta högtalarelement. Det som skiljer Avant från BeoVision 11 är att den har fått dedikerade högtalare till vänster-, höger- och centerkanalen samt en särskild subbas på baksidan. Det ger en bredare ljudbild och en mer exakt placering av ljudeffekterna. En annan fördel är att dialogen alltid lokaliseras till mitten av skärmen, var man än sitter.
Ljudet är öppet, klart och fylligt, betydligt bättre än de allra flesta TV-apparater på marknaden. Men är Avant bättre än BeoVision 11? Utan direkt jämförelse kan vi inte vara 100 % säkra, men att ljudet är fullt i klass med storebror är säkert. Vi tror att BeoVision 11 fortfarande kan ha en del fördelar beroende på hur TV:n placeras i förhållande till väggen. Avant får en ”boost” i basen när den placeras nära väggen, men påverkas också mer av ljudreflektioner än BeoVision 11, som trots allt har en större front där högtalarna är monterade.
Slutsats
Vi har inte mycket dåligt att säga om Bang & Olufsens senaste TV-satsning. Bildkvaliteten är suveränt bra med i princip alla former av bildmaterial, ackompanjerad av ett av de bästa inbyggda ljudsystemen som finns på marknaden. Avsaknaden av stöd för HEVC är en brist för dem som vill titta på Netflix 4K. Utan tillgång på material kan vi i dagsläget inte lägga särskilt mycket vikt vid BeoVision Avants 4K-egenskaper, men lyckligtvis gör den ett utmärkt jobb med att skala upp vanligt HD-material också. Som vanligt när det gäller B&O är det inte direkt tal om något direkt fyndpris, men jämfört med dyrare Beo-modeller är det utan tvekan Avant 55 som ger mest för pengarna!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser