TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED C4 (OLED55C4)

Alla goda ting är … fyra?

LG:s populäraste OLED-serie är tillbaka i 2024 års version och har fått en synlig förbättring.

Av / 2024-09-10 - 14:30
LG OLED C4 (OLED55C4)

Ljud & Bild tycker

  • LG-skärmen levererar en vacker, färgstark bild med hög kontrast med få uppenbara svagheter. Ljusstyrkan har också förbättrats sedan föregående generation.
  • Ljudet är lite tunnare än från konkurrenten Samsung.

LG är en välkänd pionjär inom OLED-teknik och har varit en av de ledande tillverkarna ända sedan tekniken introducerades för mer än tio år sedan. Av alla modeller har den traditionella C-serien varit bland de mest populära, tack vare extremt bra prestanda för pengarna. Nu är C4-generationen här och det ska bli spännande att se vilka förbättringar LG lyckats klämma ur sin kanske viktigaste modell – speciellt nu när Samsung flåsar dem i nacken på hemmaplan!

LG OLED C4 – design

På designfronten håller LG fast vid sin gamla, uppskattade design som först introducerades i C2-generationen. Det handlar om en riktigt lövtunn OLED-skärm med en nästan osynlig inramning, i kombination med en lite tjockare del på baksidan där elektroniken och kontakterna sitter.

2024-modellen finns i skärmstorlekar upp till 83 tum och har fått en distinkt skifferliknande yta på baksidan av skärmen. Inte för att man ser så mycket av den från soffan, men ändå. Sammantaget går det inte att klaga på designen, även om den kanske inte skriker ”premium” lika mycket som Sony och Samsung. Observera att om du tänker väggmontera TV:n kan det också vara värt att överväga den dyrare G4-modellen som är ännu mer förberedd för det.

LG OLED55C4 product
Foto: LG

Användning och funktioner

Befintliga LG-ägare kommer att känna igen sig när de packar upp och ställer en OLED C4 i vardagsrummet. LG har inte sett någon anledning att ändra på det som fungerar, och den välkända Magic Remote-fjärrkontrollen finns också på plats – i stort sett oförändrad genom generationer. Det innebär att du kan använda en pil för att navigera runt i menyerna.

WebOS 24-användargränssnittet har däremot fått en del förändringar genom åren, bland annat så att flera familjemedlemmar kan ha en egen skräddarsydd startskärm. TV:n startar snabbt och växlar snabbt mellan menyalternativen. App-urvalet är felfritt, med alla de ledande streamingtjänsterna på plats. Det går också att visa innehåll från mobiltelefonen via AirPlay 2 eller Chromecast. Och precis som Samsung har LG ett gäng gratis, reklamfinansierade TV-kanaler som du kan njuta av om du känner för det.

Annons

LG har till och med lovat att de kommer att hålla användargränssnittet uppdaterat under de kommande fem åren i takt med att de lanserar nya finesser. Så du behöver inte känna att du halkar efter varje gång LG lanserar en ny generation. Det är ett mycket uppskattat tilltag, som även Samsung har känt sig tvingade att följa upp med en liknande garanti för uppdateringar.

LG kan skryta med stöd för Dolby Vision HDR-formatet, vilket ger optimal kvalitet med mycket modernt videoinnehåll. Samsung har som policy att inte stödja detta format, utan väljer i stället att fokusera på sin egen bildbehandling av HDR.

Med fyra HDMI-ingångar av 2.1-typ är LG-skärmen väl rustad för moderna videokällor och spelkonsoler. Den klarar till och med skärmfrekvenser upp till 144 Hz och VRR om du har en speldator som är tillräckligt vass. LG har en egen ”game bar”-meny som är full av relevanta inställningar för spel, plus ett snabbt spelläge med kort fördröjning.

Bildkvalitet

Det är på bildfronten det verkligen gäller och vi hade stora förväntningar eftersom vi redan har blivit mycket imponerade av årets toppmodell från LG, storebror OLED G4. Den billigare C4-modellen är traditionsenligt en något nedskalad version utan den allra grymmaste ”MLA”-OLED-panelen, samt en något nedskalad bildbehandling som följd.

Med det sagt så finns det ingen anledning att underskatta C4!

Första intrycket är nämligen att detta är en väldigt välgjord OLED-TV, även med 2024 års mått mätt. C4 har den bildkvalitet man förväntar sig av en OLED-TV i premiumklassen och är också en märkbar förbättring jämfört med förra årets C3-modell.

Att skärmen har en djup svärta tar vi för givet, men när vi tittar på HDR-innehåll är det uppenbart att ljusstyrkan också har gjort ett litet hopp i år, vilket också bekräftas av mätningarna – från runt 800 nits på C3 till 1 000 nits på C4. Det är ett viktigt framsteg, eftersom majoriteten av HDR-filmerna är mastrade vid just 1 000 nits.

LG-skärmen har en imponerande kontrast som får TV-innehåll att se levande ut med utmärkt detaljåtergivning. Testscener från Top Gun: Maverick, Dune 2 och Blade Runner har sällan sett bättre ut. LG tjänar också på att stödja Dolby Vision, som är ett utbrett HDR-format för både streaming, spel och UHD Blu-ray.

Färgåtergivningen är exemplarisk, så mycket att även en ”studiokorrekt” konkurrent som Sony bör känna sig hotad. C4-modellens filmläge är faktiskt väldigt korrekt i färgåtergivning och gråskala också. LG har uppenbarligen gjort ett grundligt jobb med kalibreringen på fabrik.

När vi jämför med konkurrenten Samsung och deras S90D märker vi några små men tydliga skillnader. Till exempel har Samsung rent allmänt en något ljusare bild än LG i standardläge. S90D har även ett väldigt smart ”AI-bildläge” som analyserar innehållet du tittar på och justerar bildinställningarna automatiskt. Men om du är den typen som föredrar att välja bildläge själv beroende på vad du tittar på, behöver detta inte vara så viktigt.

Ljudkvalitet

Förutom gnistrande bildkvalitet har LG-skärmen en ganska pigg ljudkvalitet. Röståtergivningen är tydlig, med ett klart mellanregister och en distinkt diskant som hjälper till att få fram dialogen. LG har också sett till att basåtergivningen är fyllig, vilket hjälper till att göra musik och ljudeffekter mer engagerande. Vi märker dock att OLED C4 inte kan spela lika högt och tydligt som Samsung S90D.

Ljudet är klart över genomsnittet, även om det inte går att jämföra med konkurrenter som har mer påkostade ljudsystem. LG säljer en matchande soundbar till OLED-skärmarna som även fungerar som TV-fot. Den kan vara värt att titta närmare på om man vill uppgradera ljudet.

Slutsats

LG OLED C4 skiljer sig inte dramatiskt från sin föregångare C3 när det gäller design och finesser, men LG har lyckats klämma ut lite högre prestanda ur 2024 års modell. En sak är att C4 nu har möjlighet att spela upp bildfrekvenser upp till 144 Hz, vilket förmodligen är mest relevant för PC-spelare.

Mer intressant för vanliga TV-tittare är att ljusstyrkan har gjort ett märkbart hopp, vilket ger extra realism när man tittar på filmer och serier i HDR-format. Bildkvaliteten är verkligen gnistrande bra! Det bidrar till att göra en redan bra OLED-TV ännu bättre, så LG OLED C4 behåller sin status som ett av de allra bästa TV-köpen i premiumklassen.

Karakter
LG OLED C4 (OLED55C4)
Premium

Också i detta test:

Sony Bravia 8 (K-55XR80)

Bra på det mesta

Sonys senaste OLED-TV erbjuder fantastisk bild- och ljudkvalitet, men vi saknar framför allt en sak ...

Sony Bravia 8 är en riktig entusiast-TV med mycket exakta färger och imponerande kontrast, massor av inställningar och bra ljud.
Ljusstyrkan är inte riktigt i klass med Samsungs och LG:s, och vi saknar fler HDMI-kontakter med full bandbredd.
Läs hela testet

Samsung S90D (TQ-55S90D)

Samsung-TV med en intressant knorr

Samsung S90D är inte riktigt som andra OLED-TV-apparater. Eller?

S90D har en ljus och kontrastrik bildkvalitet, med god hjälp av ett supersmart ”AI”-bildläge.
Vi saknar stöd för HDR-formatet Dolby Vision.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild