OLED806 är en av Philips mer påkostade modeller i år. Den är utrustad med femte generationen av videoprocessorn P5 som utlovar ännu skarpare bildbehandling. Lägg därtill möjligheten med fyrsidig Ambilight-belysning så har du en riktigt välutrustad 48-tummare!
Philips 48OLED806
Philips-skärmen har en återhållsam och stilren design med två små fötter som sätts fast från undersidan. De är silvergrå och grafitgrå och kan vändas – så att man själv kan välja vilken färg som syns framifrån.
Designen präglas förstås av fyrsidig Ambilight på baksidan. Observera att du får ut det mesta av den fjärde och nedersta sidan om du hänger upp TV:n på väggen, ljuset under TV:n syns inte lika bra om den står på en bänk.
Användning och finesser
Philips OLED806 kommer laddad med en ny version av Android-användargränssnittet, som har blivit snabbare och mer TV-vänligt: Populära streamingtjänster som Netflix, Disney+ och HBO Max ligger lätt åtkomliga på startmenyn, och TV:n kan rekommendera dig innehåll baserat på vad du gillar att titta på.
OLED806 stöder HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+. Båda dessa videostandarder innehåller en ström med dynamiska metadata, vilket möjliggör större variation i kontrast. På så sätt kan du vara säker på att allt kompatibelt innehåll kan ses med sin fulla potential. OLED806 stöder även spel i Dolby Vision-format, men bara upp till 60 Hz. Konkurrenten LG C1 stöder upp till 120 Hz.
Philips går på samma linje som Panasonic, Samsung och Sony på anslutningsfronten, med två av fyra HDMI-ingångar som är helt 2.1-kompatibla. Det finns stöd för eARC (högupplöst ljudreturkanal) samt spelfunktioner som VRR, FreeSync och G-Sync. Dessa reglerar skärmfrekvensen kontinuerligt (48–120 Hz) för att ge en mjukare spelupplevelse.
Årets Philips-modell har fått ett särskilt gaming-läge och vi uppmätte fördröjningen till cirka 15 millisekunder.
Bildkvalitet
När det gäller bildåtergivningen har Philips OLED806 helt klart mycket gemensamt med motsvarande OLED-skärmar från Panasonic och LG. Här får du framför allt en utmärkt svärta och kontrast, precis som man kan förvänta sig av OLED. Philips-skärmen har också oerhört mjuka och jämna rörelser, vilket ger den en liten fördel i äventyrsspel.
Philips är inte direkt kända för att spara på krutet i bildbehandlingen och den potenta P5 AI-videoprocessorn lyckas framhäva kontrast och detaljer och göra rörelserna mer sömlösa utan att det känns överdrivet.
Men det är Ambilight som är russinen i kakan för Philips. Det färgglada omgivningsljuset har en särskild spelinställning, som får ljuset att ändras snabbt i takt med spelets handling. Det färgade ljuset på väggen bakom skärmen gör spelupplevelsen mer närvarande – man blir helt uppslukad!
Liksom de flesta OLED-skärmar har Philips TV en suverän kontrast i mörka scener, där det verkligen glöder av ljusa HDR-effekter som solljus, eldslågor och explosioner. Däremot kan den kännas lite tam när vi tittar på varierat TV-innehåll i ett fullt upplyst rum. Speciellt om man jämför med MiniLED-skärmarna (Samsung QN90A), då kan man sakna lite extra ljusstyrka. Men om du gör som de flesta spelare och stänger in dig på ”pojkrummet” så är detta knappast någon större brist.
Ljudkvalitet
Det är inte bara på bildsidan som OLED806 imponerar – ljudet är nämligen riktigt starkt! 48-tummaren använder samma ljudsystem som de större modellerna i serien och kan skryta med en renodlad bashögtalare på baksidan. Ljudet är strålande, med tydlig röståtergivning och en fyllig bas för både musik och ljudeffekter. Här är det nog många som tycker att de klarar sig utan en separat soundbar.
Obs! Vi hade problem med att få ut Dolby Atmos-ljudsignaler från OLED806 till en separat soundbar. Detta beskrivs närmare i testet av systermodellen OLED856.
Slutsats
Philips OLED806 erbjuder alla välkända och uppskattade egenskaper vi förknippar med OLED, varvat med en extra ”X-faktor”. Här är nyckelorden det stämningsfulla Ambilight-ljuset, samt att ljudet är klart bättre än genomsnittet. OLED806 har även brett stöd för viktiga video- och ljudformat och har fått en HDMI 2.1-uppdatering – fast bara på två av fyra ingångar. Vissa garvade spelentusiaster kommer förmodligen att vilja ha ännu fler anslutningar. Bortsett från detta kan vi lugnt rekommendera OLED806 för både spel och annan TV-underhållning.
Också i detta test:
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Skarp och träffsäker
Panasonics första 48-tums OLED fungerar utmärkt med både spel och allmänt TV-tittande.
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Träffsäker ljuskanon
Samsung QN90A är en gnistrande ljusstark TV som ger full kontroll över spelupplevelsen.
LG OLED C1 (OLED48C1)
Gaming-favoriten
LG har satsat stort på spel i sin senaste OLED-generation. Resultatet är en TV som fungerar utmärkt för alla typer av spel!
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Knivskarp och ljusstark
Sony X90J har en lysande bildkvalitet för både spel och annat TV-nöje. Men vi saknar bättre anslutningar!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser