TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony X89J (KD-43X89J)

Bra för spel

Sony X89J är dyrast i testet och utmärker sig med flera praktiska finesser. Ändå skiljer den sig inte våldsamt mycket från de billigare utmanarna.

Av / 2022-02-18 - 09:00
Sony X89J (KD-43X89J)

Ljud & Bild tycker

  • Sony-skärmen har en skarp och naturlig bild med bra kontrast. Brett formatstöd och bra anslutningar gör detta till bra gaming-TV.
  • Bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre än de billigare modellerna i testet. Ljudet är relativt tunt.

Sony är kända för att leverera ett brett spektrum av TV-apparater i alla storlekar och prisklasser och i mellanskiktet hittar vi den välfyllda X89-serien. Den här modellen modell har en stram och minimalistisk design och vilar på två små fötter. Dessa sitter ända ut i kanten av skärmen och kräver därför att TV:n står på en bänk som är lika bred. Å andra sidan finns det gott om plats för en soundbar mellan fötterna.

Obs: X89J har många likheter med en annan Sony-modell, X85J, som också säljs här i Norden, men på den sitter fötterna mer mot mitten.

Sony X89J copy
Sony X89J. (Foto: Sony)

Sony X89J

Sony-skärmen är laddad med Google TV-användargränssnittet, som är en vidareutveckling av tidigare Android-versioner. Det märks först och främst genom att innehållsmenyn har blivit mer överskådlig och bland annat ger fler och mer personliga programrekommendationer. App-utbudet är felfritt. TV:n går att röststyra med Google Assistant, tack vare en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen.

X89J stöder både videoformatet Dolby Vision och ljudformatet Dolby Atmos via de interna apparna. Anslutningar är också bra, med fyra HDMI-ingångar varav två stöder 4K/120 Hz-videosignaler. Här får man alltså en kompakt TV med fina specifikationer, som även passar fint till gaming – speciellt PS5 och Xbox Series X.

Bildkvalitet

Sony-skärmen är en av de dyraste modellerna i testet, det beror delvis på att den har en 120 Hz LCD-panel, vilket är ganska så sällsynt i den här storleksklassen. Dessutom är den utrustad med videoprocessorn X1, som är en av Sonys bättre processorer (endast överträffad av Cognitive XR, som sitter i X90J och bättre modeller).

Annons

Med en påkostad bildpanel och kraftfull ”bildmotor” under huven ser bilden precis som förväntat riktigt läcker ut. Sony-skärmen har en neutral färgbalans som passar väl för kräset filmtittande. När vi tittar på thrillerserien Snabba cash i 4K-format imponeras vi direkt av den häftiga bildskärpan. Sonys bildbehandling lyckas få fram massor av små detaljer som försvinner på flera av de billigare utmanarna. Den har också mycket fin ljusstyrka som gör att den passar för att titta på TV dagtid. Skärmen är inte heller lika spegelblank som exempelvis Xiaomi P1. Sony behärskar även rörelser bra, tack vare en effektiv interpolering (Motionflow XR).

Däremot är inte kontrasten på Sony-skärmen särskilt mycket bättre än på de billigare TV-apparaterna i testet. X89J har ingen form av lokal dimning av bakbelysningen och kontrasten på den här 43-tummaren går inte att jämföra med storebror X90J som vi har goda erfarenheter av i den lite större 50-tumsversionen.

50 43X89J Product Image5 50 43X89J Product Image Hi res 2 50 43X89J Product Image Hi res 3 50 43X89J Product Image Hi res
<
>

Ljudkvalitet

Till skillnad från bildpanelen är det inbyggda ljudsystemet inte särskilt påkostat utan består av två enkla fullregisterhögtalare och 2 x 10 watt effekt. I likhet med många av de andra testdeltagarna har Sony-skärmen en ganska tunn och skarp ljudkaraktär, utan särskilt mycket bas. Då är det i alla fall käckt att X89J har en HDMI eARC-utgång, så att man enkelt kan koppla in en soundbar.

Slutsats

Sony X89 är testets dyraste, men också den enda som kan skryta med en toppmodern, 120 Hz-kapabel bildpanel. Den får också plus i kanten för ett lättanvänt Google TV-gränssnitt. Bildupplevelsen är snäpp bättre än vad många av de andra erbjuder – men man får betala för kalaset också! Ljudet är inte speciellt inspirerande och kan med fördel uppgraderas med en extern högtalare. Det här blir därför ett alternativ för den som ställer speciella krav, men ändå vill ha en bra TV med måttlig skärmstorlek.

Karakter
Sony X89J (KD-43X89J)
Basic

Också i detta test:

Xiaomi Mi TV P1 43

Prisvärd Android-TV

Från kinesiska Xiaomi kommer en TV som hävdar sig väl mot konkurrenterna – trots ett lägre pris.

Xiaomi bjuder på Android-användargränssnitt, massor av appar och bra formatstöd.
Kontrasten är bara medelbra och ljudet är ganska så tunt.
Läs hela testet

Philips The One 43 (43PUS8506/12)

Sätter färg på tillvaron

Gillar du färger? Med den här TV:n får du Philips välkända Ambilight-ljus som piffar upp bildupplevelsen lite extra.

Philips-skärmen levererar snygg bildkvalitet med bra kontrast, och det färgsprakande Ambilight-ljuset förstärker inlevelsen.
Ljudet är relativt tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.
Läs hela testet

TCL C725 (43C725)

Bra till det mesta

Med TCL C725 får du en tjusig bild och bra ljud till ett rimligt pris.

TCL C725 ger en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast. Den har dessutom brett bredformatsstöd och bra anslutningsmöjligheter, vilket gör den till en utmärkt allround-TV.
Även om Android-användargränssnittet är bra så tycker vi att TV:n reagerar lite långsamt på kommandon från fjärrkontrollen.
Läs hela testet

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kinesisk utmanare

Hisense A7GQ kan skryta med ett nytt och spännande användargränssnitt, men bildupplevelsen är lite blek jämfört med de bästa.

Hisense A7GQ har en snygg och modern design, bra anslutningsmöjligheter och brett stöd för olika videoformat.
TV:n saknar ett antal lokala appar och tjänster.
Läs hela testet

LG NANO756 (43NANO756)

Saknar kontrast

LG NANO756 är en fin och lättskött TV, men bildkvaliteten lever inte riktigt upp till förväntningarna.

LG-skärmen har ett fint användargränssnitt (WebOS) med ett bra urval av streamingtjänster.
Kontrasten och ljusstyrkan är bara medelbra. Det saknas stöd för en del viktiga format.
Läs hela testet

Samsung Q60A (QE43Q60A)

Slimmad och läcker QLED-TV från Samsung

Samsungs billigaste QLED-modell har slimmad design, snygg bildkvalitet och ett lättanvänt användargränssnitt. Bara ljudet är lite tråkigt.

Samsung Q60A är en utmärkt TV med bra bild, strålande gränssnitt och snygg design.
Ljudet är en besvikelse, det är tunt och skriker efter hjälp av en soundbar.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Ljud & Bild