TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Spelare kommer verkligen till ett ”dukat bord” med LG OLED C2, en TV som fungerar utmärkt med alla sorters spel.

Av / 2023-02-03 - 12:01
LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Ljud & Bild tycker

  • OLED-skärmen från LG har en snygg och kontrastrik bildkvalitet. Anslutningsmöjligheterna är oerhört bra, med ett brett stöd för olika videoformat och gaming-finesser.
  • Ljudet är inte lika engagerande som bilden och OLED-skärmen får klara sig med något lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna.

C-serien från LG är en populär TV bland gamers och hemmabioentusiaster. Den sydkoreanska TV-tillverkaren har ett nära samarbete med spelbranschen är alltid tidigt ute med nya finesser som kan förbättra spelupplevelsen.

LG OLED42C2

C2-serien finns i ett antal skärmstorlekar, där den här 42-tummare är den allra minsta. Det första vi lägger märke till med OLED42C2 är att den har en annan design på foten än de andra C2-modellerna.

I stället för en mittmonterad sockel har den två små fötter på sidorna. De tar mindre plats och gör att skärmen kan stå närmare väggen. Samtidigt blir det lättare att placera en soundbar (eller kanske ett tangentbord?) intill skärmen.

P1010274 scaled
LG OLED42C2. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

LG visar snabbt vem som är chef när det gäller anslutningar. OLED42C2 är utrustad med fyra HDMI-ingångar på vänster sida, och det fina är att allihop stöder 2.1-standarden!

Här får du enkelt plats med ett par spelkonsoler och en gaming-PC i tre ingångar och har ändå plats för en Atmos-soundbar i den fjärde. Det enda som inte finns är DisplayPort, vilket möjligtvis kommer att saknas av vissa PC-spelare.

Annons

OLED42C2 är enkel att installera och känner automatiskt igen spelkonsoler som Xbox och PlayStation när du koppla in dem. Skärmen växlar sedan automatiskt över till spelläge när du väljer någon av dem som videokälla.

Formatstödet är exemplariskt: LG-skärmen stöder 4K/120 Hz i alla fyra ingångarna och klarar dessutom spel i Dolby Vision HDR-format upp till 120 Hz. Det finns även stöd för VRR, Nvidia G-sync och AMD Freesync, vilket garanterar smidiga rörelser i grafiken utan uppbrytningar – eller ”screen tearing”, som det också kallas.

LG-skärmen har också en mycket kort fördröjning. Vi uppmätte input lag till cirka 13 millisekunder.

 

DSC_6820 DSC_6819 DSC_6811 P1010279
<
>
LG OLED42C2. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

När vi testade LG-skärmen med olika spel märkte vi direkt den snabba responsen. Det går verkligen blixtsnabbt från att man trycker på avtryckaren tills något händer, och skärmen klarar snabba rörelser utan att bilden bryts upp och blir suddig. När distraktionerna är färre kan vi sugas dras in i handlingen och bli uppslukade av spelet.

LG har även en avancerad spelmeny (Game Optimizer), där man kan optimera bilden för olika spelgenrer (skjutaspel, äventyrsspel etc.), och finjustera svärtan för att undvika att viktiga detaljer går förlorade i mörkret.

OLED-skärmarna har en del fördelar som gör dem särskilt lämpade för spel. Förmågan att tända och släcka varje liten pixel, utan behov av bakgrundsbelysning som på LCD-skärmar, ger en knivskarp och exakt bild med jämn ljusfördelning. I kombination med blixtsnabb skärmrespons är en detta strålande förutsättning för alla typer av spel.

OLED42C2 får visserligen klara sig utan den avancerade Evo-tekniken som vi har sett i de större modellerna i serien, och har därför inte lika hög ljusstyrka som sina större syskon. Men den levererar ändå en bild med hög kontrast, med en djupare och mer exakt svärta än vad du får från LCD-skärmarna. I praktiken hittade vi väldigt lite att sätta fingret på!

P1010283 P1010290
<
>
OLED42C2 har två små fötter som tar relativt lite plats på bänken. En kompakt soundbar som Sonos Beam får lätt plats mellan fötterna på LG-skärmen. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

LG-skärmen är utrustad med en uppsättning inbyggda stereohögtalare. Ljudupplevelsen är för det mesta helt okej, men det märks att röståtergivningen är lite tunnare och mer ihålig och instängd än hos de bästa. Sony A90K har till exempel betydligt starkare och renare röster. Det är inte heller något särskilt tryck i ljudeffekterna i häftiga skjutspel som Call of Duty. Här är det nog mer lockande att lägga en passande soundbar under skärmen, alternativt ett passande trådlöst headset, när spelsessionerna ska börja!

Slutsats

Med OLED42C2 visar LG än en gång att de ligger en noslängd före när det gäller gaming. Först och främst har den kompakta 42-tummaren väldigt bra bild med hög kontrast, som vi är vana vid från OLED. C2-serien utmärker sig också med mycket bra anslutningsmöjligheter och formatstöd. Med 4K/120 Hz i alla ingångar, kort fördröjning och moderna finesser som VRR och FreeSync är allt dukat för suveräna spelupplevelser. Bäst i test och en klar rekommendation!

Karakter
LG OLED C2 (OLED42C2LA)
Premium

Också i detta test:

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Snabb och kontrastrik

Med saftig ljusstyrka, snabb respons och massor av anslutningar är Samsung QN90B en högintressant skärm för gaming och annan TV-underhållning.

Samsung QN90B har en ljusstark och kontrastrik bild, massor av gaming-vänliga funktioner och bra anslutningar.
QN90B saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet

Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt och strålande allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerar utmärkt till både gaming och vanlig TV-underhållning.

Panasonic LZ980E har en gnistrande och naturlig bildkvalitet, plus finesser som passar lika bra till spel som till film.
LZ980E får nöja sig med två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar.
Läs hela testet

Sony A90K (XR-42A90K)

Fin TV till PlayStation 5

Sonys kompakta OLED-skärm har en utmärkt bild- och ljudkvalitet, även om spelresponsen hade kunnat vara ännu snabbare.

Sony-skärmen serverar en skarp och snygg bild med utmärkt kontrast.
Sony A90K är inte den snabbaste skärmen för spel, och får nöja sig med två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar.
Läs hela testet

TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV med liten budget

Med TCL QLED760 får du en spelvänlig TV med prisvärda prestanda.

TCL levererar en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast, plus kort fördröjning (input lag).
TCL 43QLED760 får nöja sig med bara två HDMI-ingångar och stöder maximalt 4K/60 Hz-videosignaler.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild