TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Sony Bravia 7 (K-75XR70)

Filmälskarnas favorit

Sony är tillbaka i svart, och splitter nya Bravia 7 visar sig vara en av de bästa utmanarna i premiumklassen.

Av / 2024-07-05 - 08:00
Sony Bravia 7 (K-75XR70)

Ljud & Bild tycker

  • Sony-skärmen ger en mycket levande och exakt bild med strålande kontrast och ljusstyrka.
  • Bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120 Hz-videosignaler.

Sony satsar hårt på LCD-TV. Den japanska tillverkaren har introducerat två nya modellserier som uteslutande har den avancerade Mini-LED-tekniken, som de kallar XR Backlight Master Drive. Den har tidigare varit reserverad för Sonys highend-modeller, men har nu sipprat ner till premiumklassen och Bravia 7. Den nya modellen hamnar precis under X95L och Bravia 9 i hierarkin, men har fått en trevligare prislapp än de två highend-modellerna.

Sony Bravia 7

Designen på Bravia 7 är omisskännligt Sony, med eleganta linjer och en mörksvart finish. Skärmen har däremot fått ett mer slimmat utförande och de smala, rundade fötterna ger skärmen en lite mjukare och modernare prägel. Fötterna kan monteras brett eller smalt, högt eller lågt, beroende på om du vill ha plats för en soundbar-högtalare.

SEU BRAVIA 7 65 55 e1719584172221
Bravia 7 finns i 65, 75 och 85 tum. (Foto: Sony)

Användning och finesser

Sony Bravia 7 är en Google TV, med allt vad det innebär i form välbekanta appar och finesser. Ovanpå detta har Sony implementerat sitt eget menysystem, vilket ger snabb åtkomst till relevanta funktioner och TV-inställningar.

Vi får inte heller glömma bort streamingtjänsten Sony Pictures Core, som ger tillgång till exklusivt innehåll från Sonys katalog.

Entusiaster kommer att uppskatta möjligheten att hämta upp bild- och ljudinställningar med en tryckning på fjärrkontrollen, utan att behöva gå genom huvudmenyn. Vi gillar också att vi kan stänga av det ljusreducerande ”eco-läget” redan under första uppstarten.

Annons

Formatstödet är brett, med Dolby Vision HDR ända upp till 120 Hz, IMAX Enhanced, plus Dolby Atmos och DTS:X på ljudsidan. Det finns också en särskild spelmeny där du snabbt kommer åt relevanta inställningar. Bland annat kan du justera svärtan och sätta in ett ”hårkors” som hjälper dig att sikta bättre.

På anslutningsfronten får Bravia 7 (fortfarande) nöja sig med att bara två av fyra HDMI-ingångar är 4K/120 Hz-kompatibla. Detta är samma som för 2023-modellerna och beror på den valda chipset-lösningen från Mediatek. Därför får vi antagligen vänta till 2025-generationen innan fler sådana ingångar blir verklighet i någon av Sonys TV-modeller.

Sony Bravia 7 2 1
Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

Sony har en tradition av att vara extra grundliga med sin bildbehandling, så vi var naturligtvis nyfikna på att se vad nykomlingen Bravia 7 kunde åstadkomma, nu när den har MiniLED, fler dimningszoner och en ny videoprocessor.

Vi blev definitivt inte besvikna: Sony-skärmen visade sig genast ha en oerhört kontrastrik bild och en mycket exakt bildbehandling.

Testscenerna från Netflix i Dolby Vision HDR-format (bland annat Top Gun: Maverick) återges med exakta, naturliga färger och en jämn, neutral gråskala. Här snackar vi om ”fingertoppskontroll” i bildkvaliteten!

Vi märkte också att Sony-skärmen hade betydligt mer ljus- och kontrastinformation än Samsung QN85D i vissa scener. Det kan bero på att Samsung inte har stöd för Dolby Vison, utan bara statisk HDR10. Men inte nog med det, Bravia 7 har också utmärkt ljusstyrka, både visuellt och i mätningar. I vårt testrum producerade Sony-skärmen en märkbart ljusare bild än Samsung och ljusstyrkan uppmättes till nära 2 000 nits (10 % fönster), vilket är utmärkt.

Uppskalningen fungerar mycket bra, Sonys videobearbetning lyckas få även äldre och mer lågupplösta produktioner att se förvånansvärt bra ut på den stora skärmen.

Även rörelser hanteras väl: sändningar från fotbolls-EM återges med stor precision, även om vi noterade att Samsung QN85D hade ännu mjukare rörelser, bättre ”bollhantering” och ännu effektivare brusreducering.

Bravia 7 har också en strålande ljuskontroll – den lokala dimningen är betydligt bättre än hos föregångaren X90L och nu helt i klass med konkurrenterna. Det finns betydligt mindre ”blooming” runt ljusa föremål på en mörk bakgrund. Svärtan strålande och detsamma gäller detaljrikedomen i mörka scener. Resultatet är en toppenbra bild för filmtittning!

Sony Bravia 7 3
Foto: Audun Hage

Ljudkvalitet

Sony-skärmen är utrustad med sammanlagt fyra högtalare (två diskanter och två fullregister/basar). Ljudet är klart och tydligt, med distinkt återgivning av dialog, men inte särskilt fylligt. Ibasregistret kan man sakna lite mer tyngd och tryck eftersom det inte finns några renodlade baselement.

Vi antar därför att de flesta föredrar att använda Bravia 7 med en separat soundbar eller ett ljudsystem. I så fall kan det vara en bra idé att välja en av Sonys egna soundbar-modeller, som har extra bra ”synk” och ljudstyrning med TV-skärmen.

Slutsatser

Den nya Bravia 7 ställer upp mot tuffa konkurrenter i premiumklassen, men visar sig ha mycket bra prestanda där det räknas. Bildkvaliteten är mycket imponerande och särskilt filmentusiaster kommer att uppskatta den exakta kontrasten och färgåtergivningen. Men Bravia 7 har också en imponerande ljusstyrka för sin klass.

Sammantaget är vi riktigt imponerade av bilden på Bravia 7, som är den klart bästa i testet. Med sådana här prestanda är vi väldigt spända på att se vilka ytterligare förbättringar storebror Bravia 9 har att erbjuda!

Karakter
Sony Bravia 7 (K-75XR70)
Premium

Också i detta test:

Samsung QN85D (TQ75QN85D)

Bäst med boll

Den här Samsung-modellen ger en riktigt snygg bildkvalitet och är smartare och snabbare än de flesta. Dessutom passar den gnistrande bra för sport och spel!

Samsung QN85D har en läcker och kontrastrik bild, ett smart användargränssnitt och lysande anslutningsmöjligheter – allt i ett slimmat paket.
Saknar stöd för HDR-formatet Dolby Vision.
Läs hela testet

TCL C855 (75C855)

Bra allround-TV med häftig kontrast

TCL är kända för sina starka MiniLED-skärmar och årets nykomling C855 har fått ännu fler dimningszoner – det märks på kontrasten.

Gott om kontrast och ljusstyrka gör TCL-skärmen utmärkt för både sport och filmer.
Rörelserna är inte lika jämna och flimmerfria som hos Samsung och Sony, och betraktningsvinkeln hade kunnat vara bättre.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

Ljud & Bild