Samsung QN85D (TQ75QN85D)

Bäst med boll

Den här Samsung-modellen ger en riktigt snygg bildkvalitet och är smartare och snabbare än de flesta. Dessutom passar den gnistrande bra för sport och spel!

Samsung QN85D 4

QN85D är 2024-versionen av en av Samsungs mest populära premiummodeller genom tiderna – och tillsammans med designmodellen The Frame en av storsäljarna. Den använder sig av den så kallade Neo QLED-tekniken, som i praktiken innebär att skärmen har en mer avancerad MiniLED-bakbelysning med lokal dimning, vilket brukar betyda bättre kontrast. Samsung-skärmen har också en mer avancerad videoprocessor för att styra alltihop.

Samsung QN85D

Designmässigt är Samsung QN85D läcker att titta på tack vare en slimmad design. Skärmen är imponerande tunn för att vara LCD och har en slät baksida utan utskjutande delar. Därför passar den fint för väggmontering. Den här modellen har dock ingen separat anslutningsbox, som vissa andra från Samsung har.

Användning och finesser

QN85D har en mycket bra utrustningsnivå. Det smarta användargränssnittet Tizen har ett överskådligt menysystem och vi gillar att TV:n svarar blixtsnabbt på kommandon när vi trycker på fjärrkontrollen. Samsungs TV är faktiskt märkbart snabbare än konkurrenterna från Sony och TCL. Den enda nackdelen med den pyttelilla fjärrkontrollen är att den lätt kan försvinna mellan soffkuddarna!

App-utbudet är exemplariskt och förutom de obligatoriska nationella och internationella streamingtjänsterna finns Samsungs reklamfinansierade TV+ med massor av sport- och underhållningskanaler, inklusive godbitar som Baywatch: Remastered. Men ack, den där reklamen …

Samsung utmärker sig också med oerhört bra anslutningar – testets bästa – eftersom alla fyra HDMI-ingångar stöder 4K/120 Hz-videosignaler. QN85D är också väl förberedd för gaming tack vare VRR-stöd och en särskild ”Game Bar” där alla inställningar är samlade på ett ställe. Det finns även en inbyggd ”Smart Hub” som kan fjärrstyra anslutna enheter i ett smart hem – till exempel kan solskydd och belysning styras via TV:n.

Bildkvalitet

Samsung-skärmen imponerar direkt med sin tjusiga bildkvalitet: här befinner vi oss i en annan klass än exempelvis lillebror Q77D/Q74D, som vi har testat tidigare. Det märks framför allt på att kontrast och ljusstyrka har tagit ett märkbart hopp uppåt. Så om du undrar om MiniLED och lokal dimning gör en märkbar skillnad är svaret ett rungande Ja!

När det gäller bildbehandling använder Samsung en kraftfull videoprocessor (NQ4 AI Gen 2) med massor av smarta funktioner. TV:n kan analysera bilden och lära sig vilka bildinställningar du föredrar för olika genrer. Du kan sedan välja ditt eget ”AI-anpassade” bildläge, som anpassar sig automatiskt när det upptäcker till exempel sport eller film.

Den här gången är det faktiskt mer än tomma ord och i praktiken tyckte vi att AI-läget kunde vara ganska användbart eftersom man inte behöver ändra inställningar hela tiden.

Den allmänna bildkvaliteten är knivskarp och detaljerad, och Samsung utmärker sig med mycket effektiv brusreducering och supermjuka rörelser. Vilket gör detta till en riktigt bra TV för sport. Sändningarna från fotbolls-EM var exemplariska, med imponerande exakt ”bollhantering” och bra skärpa i rörelser.

QN85D har också en mycket bra färgåtergivning i filmläget: färgerna är neutrala och balanserade, utan någon överdriven mättnad någonstans. Mätningarna med Calman avslöjade också en exakt färgrymd och gråskala med mycket låga delta-avvikelser. Däremot har Samsung inte lika stark kontrast och ljusstyrka som TCL-rivalen.

Vad som – typiskt för Samsung – lyser med sin frånvaro är stöd för HDR-formatet Dolby Vision. Bara vanlig HDR10 och HDR10+ stöds. Så har det sett ut i ett antal år och det verkar inte förändras med 2024-generationen. När QN85D visar HDR-innehåll från Netflix, Disney+ eller andra källor måste den därför förlita sig på så kallad ”tone mapping”, vilket inte alltid ger lika detaljerad kontrast.

Ljudkvalitet

På ljudsidan kan Samsung QN85D skryta med ett utökat ljudsystem med strategiskt placerade högtalare runt skärmen. Ljudbilden är klart större och bredare, med en större ”surroundeffekt” än genomsnittet. Röståtergivningen är klar och tydlig, och längre ner i basen finns det fin fyllighet i musik och ljudeffekter. Ändå är det på sin plats med en Dolby Atmos-kompatibel soundbar, och det kan vara vettigt att välja en Samsung-soundbar – till exempel testvinnaren Q810D som vi har goda erfarenheter av.

Slutsats

Traditionellt sett har QN85-serien från Samsung varit en av de bästa i premiumklassen och årets QN85D levererar mycket höga prestanda på alla områden. När det gäller design och användarvänlighet är detta en fullträff – men även bildkvaliteten är i toppklass. Vi är särskilt imponerade av de smarta bildlägena som anpassar bilden efter betraktningsförhållandet. Gaming-entusiasterna tas väl om hand och om vi skulle ta med oss någon av de testade skärmarna hem för att titta på fotbolls-EM och OS skulle det förmodligen bli Samsung QN85D.

Läs vidare
Exit mobile version