Vårt första intryck av Scanjet 8300 var att vi av misstag fått en A3-skanner. Det är nämligen en jättelik apparat som väger bly. Inte förrän vi öppnat locket och konstaterat att det faktiskt bara sitter ett normalstort A4-glas därunder blev vi lugnade. Ska man skanna mängder av dokument finns en praktisk dokumentmatare som tillbehör medan den ingår till andra modeller i serien. Om man tyckte att vi var gnälliga mot Epsons toppmodell för att den inte har förvaring av tillbehören så beror det på att Scanjet 8300 faktiskt har det. Ett fack i botten rymmer alla hållarna för olika foton. Förutom en filmhållare för tre remsor och en diahållare för 8 foton finns en ram för enstaka i mellan- och storformat. Plastbrickan som täcker lockets genomlysningslampa är ovanligt knepig att klämma fast igen. HP gillar knappar och det är därför inte förvånande att vi hittar hela 14 knappar i fronten. Förutom ovanligt många för kopiering finns direktskanning och faktiskt fyra programmerbara knappar.
HP är som vanligt glada i att skicka med en massa extraprogram, i detta fall sina egna bildbehandlingsprogram. För en proffsskanner som detta verkar det onödigt då de flesta som köper denna säkert redan har mer avancerade program. Särskilt som man skickar med Photoshop Elements. Det är även uppskattat att man skickar med en fullversion av skannerprogrammet Silverfast och OCR-programmet Readiris Pro. HP:s egna skanningsprogram känns begränsat och inte alls så intuitivt som deras program brukar vara. Det är alltså rekommenderat att använda Silverfast för mer kontroll.
Prestanda och kvalitet
Upplösningen ligger på 4800 dpi vilket är bra men inte i klass med Epsons toppmodell. Mer allvarligt är att man inte har någon sensor för att upptäcka damm och repor. Mjukvaran stöder visserligen dammborttagning men den fungerar inte på långa vägar lika bra som en hårdvarulösning. En sådan förväntar man sig nästan i den här prisklassen. Uppvärmningen tar måttliga nio sekunder men en A4 skannad i 300 dpi tog uppåt 23 sekunder. Runt 4 minuter för en dia i 1200 dpi inklusive uppvärmning gör den inte direkt till något fartmonster. Ljudnivån är dessutom ovanligt hög.
Förväntningarna på kvaliteten var inte speciellt höga men HP överraskade oss med både bra skärpa och färgbalans. Däremot är det snudd på skandal att man måste sitta och redigera bort orenheter i bilderna manuellt. Det är dock ett mindre problem för papperskopior där skannern gör ett riktigt bra jobb.
Också i detta test:
Epson Perfection V700
Ren perfektion
Tidigare test av en större modell gjorde att vi hade höga förväntningar på V700. Imponerande nog gjorde den oss inte besvikna.
Plustek OpticPro ST64+
En besvikelse
Opticpro har bra förutsättningar men mjukvaran och avsaknaden av dammhantering gör att den snubblar på mållinjen.
HP Scanjet G3110
Budgetskannern
Mångsidig mjukvara och imponerande specifikationer till ett lågt pris kan verka lockande men resultatet blir också därefter.
Epson Perfection V300
Billig kvalitet
Trots sin blygsamma prislapp kan man få riktigt bra resultat från V300. Man bör däremot inte ha för bråttom.
Canon CanoScan 8800F
Fullträff från Canon
Med imponerande funktioner för prislappen och utmärkt resultat kan vi inte annat än hylla Canons bästa skanner.
Canon CanoScan 5600F
Stilfull medelmåtta
Med den billigare skannern från Canon får man precis vad man väntar sig. Den är varken en besvikelse eller en glad överraskning.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser