De nya apparaterna i Fine Arts-serien har ett kompakt och modernt utseende, och skiljer sig från de flesta andra genom att ha en yta av borstad metall. Du kan få TV:n i silver eller svart (det senare är definitivt vår favorit). Den svarta Grundig-skärmen har en matt yta som inte stör synintrycket, och en matt skärmbeläggning som motverkar reflektioner. Båda delarna står i kontrast mot de spegelblanka TV-apparaterna man hittar hos ett par av konkurrenterna, och gör att Fine Art-skärmen passar bättre i omgivningar med mycket ljus.
Bildkvalitet
Att skärmen trivs i ljusa omgivningar bekräftas av bildpanelen med LED-sidoljus, som ger en imponerande kontrast och ljusstyrka. Direkt från fabriken är TV:n inställd med en avgrundsdjup svärta som kan förbluffa de flesta. Nackdelen är att bilden faktiskt blir i mörkaste laget, viket döljer vissa mörka detaljer i filmer och annat TV-material. Skärpan och kontrasten är kraftigt överdriven, vilket leder till en lite flimrande, hård bild med HD-material. För att se alla detaljer är man tvungen att trimma upp ljusstyrkan lite. Det kan verka som om Grundig har gått i ”LED-fällan” och försöker imponera på alla som ser skärmen för första gången.
Men vi ska inte vara överdrivet hårda, Fine Arts 40 har stor potential. TV:n har en mycket välnyanserad och naturlig färgbalans och tillräckligt hög ljusstyrka för att kunna användas i upplysta rum. Skärpan är dessutom mycket bra. Grundigs TV visar sig vara kompetent på att visa olika slags TV-material som sport och naturprogram. Som renodlad filmskärm har den däremot ett par svagheter, främst på grund av lite ojämn bakbelysning. I ett helt mörklagt rum kan man se tendenser till ljusläckage från det sidomonterade LED-ljuset, vilket orsakar ljusa fläckar på skärmen i mörka scener. Fine Arts passar därför bättre som allroundskärm för vanliga TV-program än som enbart filmskärm i mörklagda rum.
Ljudkvalitet
I Grundig-skärmen ligger högtalarna dolda i ramens undersida och pekar rakt framåt. Ljudet är klart och förvånansvärt fylligt, och särskilt bra på röster. Precis som hos Philips är däremot ljudstyrkan ganska så begränsad, och passar mindre bra för att fylla ett stort vardagsrum med ljud.
Också i detta test:
Sharp LC-52LE705S
Bästa LED-köpet?
Sharp-skärmen är utrustad med äkta LED-bakbelysning som ger superkontroll över bakgrundsbelysningen – och har därför ett fenomenalt kontrastomfång!
Philips 52PFL7404H
Smal storskärm
7000-serien har all exklusiv bildbehandling som giganten Philips har att erbjuda, men räcker det i dessa LED-tider om TV:n fortfarande har vanlig bakbelysning?
Toshiba REGZA 46SV685DN
Fet TV – fet bild!
Precis som Sharps TV har den här skärmen från Toshiba äkta LED-bakbelysning och därför ett tjockt kabinett. Men när bildprestanda är på topp bortser vi gärna från de lätt förhistoriska formerna!
LG 47LH4000
Maxbild till minipris
Den här storskärmen har vi sett för under tiotusen kronor. Tack vare 100 Hz-teknik och fina prestanda är 47LH4000 en riktigt bra allroundare för pengarna!
Philips 40PFL8664
Läcker LED!
Hittills har Philips sysslat med skärmar som har äkta LED-belysning men nu har de även modeller med sido-LED till bra priser. 40-tummaren i 8000-serien är ett bra exempel.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser