TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: SVS S-series 5.1

SVS S-series 5.1

Av / 2010-11-10 - 07:00
SVS S-series 5.1

Ljud & Bild tycker

  • Homogent och dynamiskt ljud. Häftig djupbas.
  • Centerkanalen saknar tryck.

För somliga av oss betyder ordet ”hemmabio” lite mer än att bara hänga upp en flatskärm och en ljudlimpa på väggen. Nej, ge oss en filmduk som täcker hela väggen, en projektor med strålande bild och ett ljud som får nackhåren att resa sig, först då blir vi nöjda. Sådant kräver mer utrustning och kostar naturligtvis en hel del pengar – men kanske inte lika mycket som du tror!
Hemmabio har blivit en hobby för många och även om det ibland blir lite ”sport” att ha den finaste bion med den grymmaste elektroniken så behöver det inte kosta en förmögenhet att få fina filmupplevelser i vardagsrummet. Allt du behöver göra är att välja rätt anläggning. De senaste åren har det gjorts stora framsteg i utvecklingen av både elektronik och högtalare, vilket gör att du numera kan få ett potent ljud hemma utan att rasera ekonomin fullständigt.
Bild & Ljud Hemma har testat många hemmabiohögtalare under åren och i den billigare änden av skalan har S-serien från SVS tillhört en av våra favoriter. Nu har högtalarna fått en omarbetning och dessutom har det tillkommit flera modeller i familjen som gör detta till ett flexibelt utbyggnadssystem för prismedvetna filmfreaks.
 
SBS-02
När man planerar för en hemmabio så börjar man ofta med att välja högtalare, och den nya S-serien har byggts efter samma filosofi som subbasarna hos SVS: merparten av resurserna har lagts på de delar som betyder något för ljudet, medan det inte har offrats mycket på det rent kosmetiska. Därför hittar du inga spegelblanka, pianolackade ytor eller exotiska kabinett i S-högtalarna. Här handlar det om ganska så klumpiga, fyrkantiga lådor med lätt rundade kanter och en mattsvart yta som påminner om vad man kan se på professionell utrustning.
Elementen är däremot av god kvalitet och SVS använder sig av samma diskant- och mellanregisterelement i samtliga modeller så att man är garanterad en homogen ljudkaraktär från alla kanaler. Högtalarna har dessutom gedigna skruvterminaler (som även tar emot banankontakter) på baksidan, och inbyggda fästen som gör dem enkla att väggmontera.
 
Flexibla
S-serien består av sammanlagt fem högtalare: stativhögtalaren SBS-02, golvhögtalaren STS-02, centerkanalen SCS-02 och de särskilda bakhögtalarna SSS-02, och dessutom finns det en stående version av centerkanalen (SCS-02 M) för den som vill ha tre likadana högtalare längst fram.
Högtalarna säljs separat och du kan också välja fritt bland SVS breda sortiment av fronthögtalare. Den billigaste lösningen är att välja SBS-02 fram och bak, centerhögtalaren SCS-02 samt den lilla subbasmodellen PB10. En mer potent variant är kombinationen STS-02 och SCS-02 längst fram plus SSS-02 bak samt den mer potenta cylinder-subbasen PC-12 NSD. Gissa vilken vi valde…
 
Filmljud
Högtalarna ser måhända en smula anonyma ut, men ljudet håller definitivt hög klass. Med Blu-ray-utgåvan av ”Avatar” i spelaren tog det inte lång tid för SVS-systemet att locka med oss in i fantasivärlden Pandora. Ljudbilden är närgången, tuff och dynamisk, och högtalarna behärskar de mest krävande actionscenerna utan att låta ansträngt. Det är det inte ofta vi kan säga om högtalarsystem för under 20 000 kronor.
STS-golvhögtalarna får naturligtvis god hjälp av PC 12-NSD, som är en cylinderformad ”bastunna” med en imponerande skjuts i djupbasen. Den här modellen är den minsta i sitt slag, men till och med vi som har personlig erfarenhet av toppmodellen PC 13-Ultra måste erkänna att vi blev imponerade av trycket och precisionen från den här subbasen, som dessutom är förvånansvärt enkel att placera rätt.
Den allra viktigaste högtalaren i en hemmabio är dock inte subbasen, vilket många tycks tro, utan centerhögtalaren. Förutom dialogen måste den ha järnkoll på allt som händer i mitten av skärmen. En riktigt bra centerhögtalare bör därför helst vara minst lika kraftig som de två fronthögtalarna för att den inte ska bli den svagaste länken i kedjan.
I och med STS-02 har SVS givit oss en möjlighet att bygga en lite tyngre fronträcka än med den gamla serien, men den hade absolut tjänat på en tuffare centerkanal. Att SCS-02 är i tamaste laget upptäckte vi redan när vi kopplade upp systemet, eftersom den gav ifrån sig en hörbart lägre testsignal än fronthögtalarna. Centerhögtalaren är mindre effektiv (enligt SVS är känsligheten 87 dB, jämfört med 90 dB för golvhögtalarna STS-02), vilket betyder att förstärkaren får jobba hårdare för att nå samma ljudnivå. Vår testförstärkare från Onkyo, TX-SR608, lät lite ansträngd i dialogen när vi bad den spela på realistisk volym med SVS-högtalarna.
Fast vi får inte vara för hårda mot en centerhögtalare som bara kostar 1 600 kronor. SCS-02 har en klar och tydlig röståtergivning med en god portion värme och fyllighet. Men att STS-02 förtjänar en kraftigare kompanjon är det ingen tvekan om.
Bakhögtalaren SSS-02 är en betydligt mer lyckad matchning. Dessa bakhögtalare är potent bestyckade med dubbla uppsättningar diskant- och mellanregister. Högtalarna är bipolära, vilket innebär att de spelar åt två håll och att båda uppsättningarna spelar i fas med varandra. SSS-02 får alltså inte förväxlas med dipolära högtalare som används i en del THX-godkända högtalarsystem.
Efter lite trevande och provande upptäckte vi att SSS-02 fungerade bäst bakom lyssningsplatsen, och inte på sidan som är den normala placeringen för dipol-högtalare. Med en sådan placering utnyttjar man verkligen den fina ljudspridningen utan att det stör ljudet från fronthögtalarna.
 
Musik
Vi räknar egentligen S-serien till mer eller mindre renodlade hemmabiohögtalare, men därmed inte sagt att de fungerar dåligt med musik. Särskilt golvhögtalaren STS-02 är ett bra alternativ för den som också uppskattar bra stereoljud. Ljudet är väldigt homogent och jämnt, utan den imponatoreffekt man förknippar med högtalare i den här prisklassen, och STS-02 skiljer enkelt på billiga och lite dyrare förstärkare.
Golvhögtalarna har lite extra fyllighet längre ned i basregistret, vilket klär både akustisk och elektronisk musik. De går inte speciellt djupt – det överlåter de helst åt subbasen – men har väsentligt mer slagkraftighet och auktoritet i den övre delen av basregistret, vilket rent musikaliskt gör dem till en bra matchning till de potenta subbasarna.
Längre upp i de högre registren saknar STS-02 en gnutta upplösning jämfört med de bästa rivalerna för under 10 000 kronor. Högtalare som DALI Ikon 5 och XTZ 99.36 har en mycket bättre upplösningsförmåga i diskanten tack vare sina banddiskanter, men de är också mycket kräsnare när det gäller elektronik än SVS och kräver mer kontroll för att inte bli för ljusa och vassa på hög volym.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Ljud & Bild