HX5V är nämligen den enda som ger dig Full-HD-video med 1080-linjers upplösning. Övriga sex kameror stannar vid 720 linjer, som också kallas ”HD ready”. Det betyder att Sony-kameran har en märkbart bättre detaljering när man filmar video.
Detta är också testets snabbaste kamera, 10 bilder i rask följd innebär att man verkligen kan frysa ögonblicket.
Precis som Panasonics kamera lagrar HX5V video i AVCHD-format, som sparar plats på minneskortet. Även Sony har 25 mm vidvinkel, men 10x zoom i stället för Panasonics 12x.
När man aktiverar GPS-funktionen lagras platsen som bilderna tas på, så att man kan sortera dem och titta på dem i exempelvis iPhoto efteråt.
Användning
Om man vill kan man styra bländare och slutartid manuellt, eller så kan man välja programautomatik. Nybörjare kommer att uppskatta iAuto, som precis som andra kameror med samma funktion innebär att kameran väljer passande motivprogram, blixt, ljuskänslighet och annat helt själv.
HX5V är tunn och överskådlig och har en av testets bästa och mest ljusstarka skärmar. Knappar och reglage sitter behändigt till och på baksidan finns en särskild knapp som sköter videofilmning. Sonys skickar med en HDMI-adapter med kontakt av full storlek, så att man kan använda HDMI-kablar man redan har. Eftersom den optiska bildstabilisatorn faktiskt fungerar är det lättare att få skarpare bilder i dåligt ljus om inte blixten räcker till, och autofokusen är snabbast i hela testet – fast i dåligt ljus är den inte lika snabb.
Bildkvalitet
HX5V har en Exmor R-bildsensor som motsvarar den som Sony WX1 var utrustad med när den vann ett tidigare test i Bild & Ljud Hemma. Vilket betyder hög bildkvalitet i dåligt ljus. Bilderna är rena och knivskarpa ända upp till ISO 1600. I dåligt ljus blir bilderna mörka och då syns störningar tydligare om man har högre ljuskänslighet, men det är fortfarande fullt möjligt att skriva ut bilder i A3-format utan att reta sig på bruset.
Optiska prestanda är väldigt bra för att vara en kamera med 10x zoom. Förvrängning är måttlig på tele (250 mm) men inte lika plågsam på vidvinkel (25 mm). Skärpan är överlag bra i mitten på alla brännvidder och avtar betydligt först på 25 mm vid största bländaröppning.
Videokvaliteten är helt enkelt bäst i klassen. Hög bildfrekvens innebär att det inte ens flimrar när man panorerar. Upplösningen är enastående och färgåtergivningen likaså. Färgerna är precis som i stillbilder naturliga (för att komma från en kompaktkamera) och det är bra kontroll i vitbalansen.
Också i detta test:
Panasonic Lumix TZ10
Referensen
I tidigare tester har Panasonics kameror ofta skjutit skarpt, och den här gör ingen besviken.
Canon PowerShot SX210 IS
Mycket av allt
Canon-kameran har inte bara den bredaste skärmen, den har också rekordhöga 14x zoom och 14 megapixlar.
Ricoh CX3
Storebror
Strålande skärm och skötsel är några av Ricohs fördelar. Men bildkvaliteten måsta vara förstklassig om CX3 ska kunna hävda sig.
Olympus Mju 9010
Micro magic
Här är en av de minsta kamerorna som finns med 10x zoom. Men Olympus minsting är ändå inte tömd på funktioner.
Nikon Coolpix S8000
Blixtsnabb och läcker
För enkelhets skull, kunde Nikon sagt om S8000. Inget skulle passa bättre – men det är inte hela sanningen.
Fujifilm FinePix F80EXR
Antingen eller
Den här kameran är faktiskt bäst när man halverar antalet pixlar, då tillhör den verkligen toppklassen.