Detta är den näst största kameran i testet. Men drygt 10x zoom från 28 mm vidvinkel gör att CX3 ändå passar bra som semesterkamera. Batteritiden är dessutom bland de bästa i testet. Och tillsammans med Nikon S8000 är det här du får den högsta skärmupplösningen. HD-video finns naturligtvis också på plats, i 720p-upplösning, och det finns en HDMI-kontakt så att du kan titta på bilder och video direkt på flatskärmen.
Ricohs kamera har en CMOS-bildsensor, precis som Sonys, som är dubbelt så ljuskänslig och därför ska orsaka mindre bildstörningar än vanliga CCD-sensorer. Här finns också helautomatik och automatiskt motivval för enkelhets skull. CX3 kan ta bildserier med fem bilder i sekunden och erfarna fotografer lär uppskatta de omfattande möjligheterna att anpassa menyernas funktioner.
Användning
Kameran känns lätt i handen för att vara så pass stor. Knappar och reglage är överskådligt placerade och en liten styrpinne fungerar både som snabbknapp för de vanligaste inställningarna och som inställningsratt. CX3 är en av två kameror i testet som inte har en särskild start/stopp-knapp för videofilmning. Skärmen är verkligen fenomenalt fin och kameran är snabb. Autofokusen och zoommotorn väsnas en del, men fungerar i övrigt oklanderligt. Bildhastigheten på uppemot 5 bilder/s är bra.
Bland alla inställningar finns Dynamic Range (dynamiskt omfång). Med denna aktiverad justerar CX3 motivets kontrast så att mörka skuggor blir ljusare för att inte detaljer ska gå förlorade. I praktiken ser det mer ut som överexponering och man riskerar att ljusa detaljer bränner ut. Man kan ställa in funktionen i fyra steg eller stänga av den, eller välja om kameran ska prioritera hög- eller lågdager.
Bildkvalitet
Ricoh-kamerans bilder är fina i dagsljus. Färgerna är lite milda och har en svagt varm färgton. De ser lite mer tilltalande ut än om det hade varit tvärtom och bilderna hade haft en svagt kylig färgton. Lite värme är absolut att föredra till både landskap och porträtt. De fruktade bildstörningarna kontrolleras bättre av CX3 än Ricohs tidigare kameror, men redan vid ISO 800 syns kornstörningar även om bilderna inte förstoras särskilt mycket.
Kamerans optik är skarp på i stort sett alla brännvidder – i mitten, vill säga. Förvrängningen på kortaste brännvidd är måttlig och det syns relativt lite färgbrytningar från objektivet. Men bilderna får inte samma skärpa och detaljupplösning som med de bästa i testet. Det beror delvis på CX3:s brusreducering, men till och med om den stängs av helt så har inte objektivet samma skärpa som de bästa i klassen.
Videosnuttarna är tillräckligt bra men kamerans vitbalans lyckas inte låsa vid motiven och man ser tydligt att automatiken har svårt att hitta rätt färgbalans.
Också i detta test:
Sony Cybershot DSC-HX5V
Har allt
Om man tycker det är lika viktigt med video som stillbilder är Sony-kameran ett intressant alternativ.
Panasonic Lumix TZ10
Referensen
I tidigare tester har Panasonics kameror ofta skjutit skarpt, och den här gör ingen besviken.
Canon PowerShot SX210 IS
Mycket av allt
Canon-kameran har inte bara den bredaste skärmen, den har också rekordhöga 14x zoom och 14 megapixlar.
Olympus Mju 9010
Micro magic
Här är en av de minsta kamerorna som finns med 10x zoom. Men Olympus minsting är ändå inte tömd på funktioner.
Nikon Coolpix S8000
Blixtsnabb och läcker
För enkelhets skull, kunde Nikon sagt om S8000. Inget skulle passa bättre – men det är inte hela sanningen.
Fujifilm FinePix F80EXR
Antingen eller
Den här kameran är faktiskt bäst när man halverar antalet pixlar, då tillhör den verkligen toppklassen.