Olympus har inte bara fått plats med 10x zoom från 28 mm vidvinkel, de har också fått plats med HD-video och fyra konstfilter (Magic Filters) som man kan lägga på som effekter när man tar bilder. Och allt ryms i en kamera som inte är mycket större än andra kompaktmodeller som har hälften så mycket. Mju 9010 har även praktiska, belysta knappar på baksidan samt en Beauty-shot-inställning som mildrar rynkor och ger finare hudtoner.
De fyra filtren lägger på olika effekter: Pin Hole gör att bilderna ser ut som om de är tagna genom ett nyckelhål, Sketch ger en skissliknande effekt, Fisheye orsakar kraftigt tunnformad förvrängning och Pop Art höjer färgernas intensitet.
Med 14 megapixlar har Olympus kamera – tillsammans med Canons och Nikons – testets högsta upplösning. Men den har också minst skärm, 2,7 tum. Seriefoto är starkt begränsat, kameran klarar bara långsamma 0,7 bilder i sekunden. Eller 10 om man kan leva med 3 megapixlars upplösning.
Användning
Olympus har givit menyerna en överhalning till det bättre. Alla de vanligaste inställningarna ligger i en lodrät, svensk meny på höger sida av skärmen, och där får man bland annat tillgång till ljuskänslighet och bildkvalitet. Väljer man iAUTO visas bara blixt och självutlösare, allt annat tar kameran hand om och väljer automatiskt det motivprogram som passar bäst till motivet.
En särskild knapp på baksidan styr start och stopp när man filmar. Olympus har prisvärt nog lagt in en hjälpmeny där man kan bläddra bland tips om hur man tar bättre bilder och lära sig vad de olika inställningarna gör. Kameran startar snabbt och autofokusen är också rask. Detsamma gäller zoomknappen som sitter på baksidan, inte på ovansidan som vi föredrar. Resultatet är att den lilla kameran inte ligger så fint i handen som den hade kunnat göra, och att zoomningen går alldeles för fort.
Bildkvalitet
Olympus lilla kamera har en genomgående god bildkvalitet. Objektivet är dock lite känsligt för ströljus. Den optiska förvrängningen är synlig på nästa alla brännvidder, värre är det att skärpan avtar ut mot hörnen, i synnerhet på korta brännvidder. Men upplösningen och den allmänna skärpan är väldigt bra. Ljusmätning och vitbalans är definitivt godkänt, och färgbalansen är fullt i klass med de bästa i detta test.
Videofilmning fungerar också bra. Men märkligt nog kan man inte zooma när man filmar med Mju 9010. Att filma inomhus går också bra, bildstörningarna är få. I stillbilder kan man se kornbrus från ISO 800, men det blir inte plågsamt förrän vid ISO 1600, som man bör undvika om man ska ha utskrifter i A4 eller större format.
Också i detta test:
Sony Cybershot DSC-HX5V
Har allt
Om man tycker det är lika viktigt med video som stillbilder är Sony-kameran ett intressant alternativ.
Panasonic Lumix TZ10
Referensen
I tidigare tester har Panasonics kameror ofta skjutit skarpt, och den här gör ingen besviken.
Canon PowerShot SX210 IS
Mycket av allt
Canon-kameran har inte bara den bredaste skärmen, den har också rekordhöga 14x zoom och 14 megapixlar.
Ricoh CX3
Storebror
Strålande skärm och skötsel är några av Ricohs fördelar. Men bildkvaliteten måsta vara förstklassig om CX3 ska kunna hävda sig.
Nikon Coolpix S8000
Blixtsnabb och läcker
För enkelhets skull, kunde Nikon sagt om S8000. Inget skulle passa bättre – men det är inte hela sanningen.
Fujifilm FinePix F80EXR
Antingen eller
Den här kameran är faktiskt bäst när man halverar antalet pixlar, då tillhör den verkligen toppklassen.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser