Rent subjektivt måste vi medge att S8000 är en ovanligt läcker kompaktkamera. Den bara ber om att bli upplockad och använd. Så fort man håller den i handen så märker man att det är mycket som stämmer. Men för att kameran ska kunna bli så här tunn så har Nikon kapat lite vidvinkel, som stannar vid 30 mm, medan tele sträcker sig till 300 mm. Det är upp till var och ett avgöra vad som är viktigast.
S8000 har 14 megapixlar och är inte bara läcker att titta på, den har HD-video och en fantastiskt fin 3-tumsskärm med hög upplösning. Knapparna är få och detsamma gäller antalet funktioner. Den här kameran är gjord för alla som vill ha något litet och lätt som tar bra bilder, utan att behöva läsa bruksanvisningen. Man kan dock fortfarande välja motivprogram själv – eller överlåta även detta åt kameran. Nikon-kameran har dessutom följdfokus med spårning. Bildhastigheten på 3 bilder/s är absolut godkänd för en kompaktkamera i den här klassen. En praktisk finess är en vertikal skala på skärmen där man kan ställa in bildernas färgnyanser (färgtemperatur) och färgmättnad.
Användning
Kameran är blixtsnabb och har tagit sina tre första bilder innan någon av de andra testdeltagarna har hunnit med sin första. Skötseln är föredömligt enkel, autofokusen är snabb i bra belysning och den uppfällbara blixten fungerar fint så länge avståndet till motivet inte är för långt. Höger framsida har en gummibeläggning i samma färg som kameran (brons, svart eller champagne) och eftersom blixten sitter på vänster sida minskar risken för att fingrarna hamnar i vägen när bilderna tas.
Bildkvalitet
De flesta kommer att tycka att det är enkelt att lyckas med S8000. I de allra flesta situationer blir bilderna mycket fina. Upplösningen är hög och det syns inte mycket störningar ens vid hög ljuskänslighet. Man kan jämföra kornstörningarna vid ISO 1600 med andra kompaktkamerors brus vid ISO 800. Färgmättnaden sjunker dock vid höga ISO-värden, men på lägre ljuskänsligheter är färgåtergivningen bra och kontrasten och svärtan är mer än godkänd. Det är optiken som sänker intrycket. På tele faller skärpan och upplösningen och på vidvinkel är förvrängningen synlig, samtidigt som skärpan sjunker märkbart i hörnen.
Videofilmerna håller godkänd kvalitet, men inte mer, och det går inte att använda full optisk zoom när man filmar. Av kvaliteten att döma får man nöja sig med digital zoom. Dessutom går det att skymta rutmönster även i HD-video.
Också i detta test:
Sony Cybershot DSC-HX5V
Har allt
Om man tycker det är lika viktigt med video som stillbilder är Sony-kameran ett intressant alternativ.
Panasonic Lumix TZ10
Referensen
I tidigare tester har Panasonics kameror ofta skjutit skarpt, och den här gör ingen besviken.
Canon PowerShot SX210 IS
Mycket av allt
Canon-kameran har inte bara den bredaste skärmen, den har också rekordhöga 14x zoom och 14 megapixlar.
Ricoh CX3
Storebror
Strålande skärm och skötsel är några av Ricohs fördelar. Men bildkvaliteten måsta vara förstklassig om CX3 ska kunna hävda sig.
Olympus Mju 9010
Micro magic
Här är en av de minsta kamerorna som finns med 10x zoom. Men Olympus minsting är ändå inte tömd på funktioner.
Fujifilm FinePix F80EXR
Antingen eller
Den här kameran är faktiskt bäst när man halverar antalet pixlar, då tillhör den verkligen toppklassen.